fredag 14 mars 2014

Min svampfärgade, norsk inspirerade kofta.

 Det tar sin tid om man skall göra det från scratch, men så kul det har varit. Någon frågade hur låg tid det tog att sticka den, just att sticka tar ju kortast tid (ca 10 - 14 dar om man får sitta hur länge man vill per dag) Att förbereda ullen är det som är jobbigast och mest tidskrävande. I bilder så har det sett ut som på collaget ovanför. Det börjar med några kassar och kartonger råull. Otvättad, obehandlad direkt från leverantören. Den ska sen tvättas och kardas eller bara kardas. Sen tar det en evighet att spinna upp allt garn som behövs och till en sån här tröja går det åt dubbelt så mycket som annars. När garnet är färdigt så tvättar jag det i ett milt schampo, låter det torka. Sen färgade jag det med svamp som jag plockat i skogen... även att plocka svamp tog några timmar, men det sätter jag på motionskontot ;)

Och så här blev den  :) Jag är väldigt nöjd. De knappar eller snarare spännen jag beställt var på tok för stora så det blev de små pärlemor knapparna jag hade hemma. Men de är bara tillfälliga, det kommer att bli norska knappar. Jag ger mig där. De är de som funkar bäst, även till min kofta. 

Teknisk data:
Rundsticka 2 eller om det var 2,5. Vikt ca 980g, ca 2300 meter garn. Ett ganska tunt garn som jag stickat tätt för att få till en jackkänsla i koftan. De mörka muddarna och den mörka randen är gotlandsull, i övrigt så är det en blandning mellan jämtlandsull och alpacka. Till större delen jämtlandsull. Mitt eget jämtpackagarn ;) Garnet är svampfärgat med Kanelspindelskivling Cortinarius cinnamomeus.  Den mörkorangeröda färgen är det första badet och den persikofärgade, ljusorange är bad nummer två. Det vita garnet är ofärgat. Modellen är eget hittepå men mönsterbårderna är i stort sett tagna från Solveig Hisdals vackra bok; Dikt i maskor. Jag har bara gjort smärre ändringar.


Trevlig fredag!

****



6 kommentarer:

  1. Så fin den blev, en riktigt skön tröja och ett vackert hantverk. Stort grattis,

    SvaraRadera
  2. Oj vilket jobb men vad fint det blev! Jätteimponerad! Vill också ha en sådan kofta! :)

    SvaraRadera
  3. Tack snälla <3

    Det var ett kul jobb och jag övervann min rädsla för att sticka efter någon annans mönster, det var ju inte alls så svårt. Du som vill ha en egen, spinner du inte själv, köp garn och låna Solveigs bok på biblioteket :)) Jag tog kopior på de bårder jag ville använda, sen är det bara att sticka loss.

    SvaraRadera
  4. Mja, jag har ganska nyss lärt mig sticka och kan bara göra strumpor... Så jag har nog ett tag kvar till sådär fina saker! Border och sådant verkar helt otroligt knepigt! =)
    Hur mycket garn kan man få av en angorakanin på ett år? Blir det tillräckligt till en strumpa? Eller det kanske inte går att ha så fint garn till något som slits så mycket?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte heller stickat så länge och sockor med häl, det lärde jag mig för först för nått halvår sen :)

      En angora ger lite mer än en satin, jag har satiner. Angoran ger 150-200 per klippning (de klipps 4g om året) satinen knappt 100 g ( Man klipper dem 3 g/år) om man inte gör som mig jag klipper dem nog lite oftare. Ett par handledsvärmare med tumme i satinangora väger ca 30-40 g. Det går att sticka strumpor av angoragarnet men som du säger just strumpor slits rejält i hälen. Ett par bäddsockor skulle funka men de håller inte för gummistövlar. Blandar man fibern däremot med tex fårull så blir det en annan sak. Sen just sockor pratas det ju mycket om hos dem som spinner eget garn. Vilken fiber är bäst, skall garnet vara 2 eller 3 trådigt eller kanske ett kabelgarn med 4 trådar? En del hävdar att man skall ha silke i ett par sockor, andra säger att silken nöter söder ullen så att den går av... Själv ser jag sockor och strumpor som slit och släng. Jag stickar dem och när de gjort sitt så får de gå till soporna :)

      Radera
  5. Vilken trevlig blogg du har , jag bara trillade in i den ! En fantastisk kofta ! Jag fick ett mål nu ...jag ska minsann lära mig sticka ett par sockar !! Sneglar på min Flatcoated retriever ...kanske hans päls som han strör runt i huset kan användas..;) /Malin

    SvaraRadera