tisdag 30 oktober 2012

Reklam i bloggen?

Reklam i bloggen. Eh nej tack tror jag. Jag får ibland mail från hugade företag vars tjänst är att ge andra företag reklamplats på nätet tex i bloggar. Senast idag så hittade jag ett sådant mail i inboxen. Tackar för erbjudandet men jag tror att jag står över. Jag vet visserligen inte hur det fungerar men det skulle kännas konstigt att gå in på sin blogg och se nån annons för ett företag stå och blinka i kulörta färger...  Tänk sen om det är nån produkt eller ett företag som man inte tycker är särskilt seriöst eller för den delen en totalt onödig produkt? Huva!

Jag som dessutom inte är så särskilt förtjust i vårt köpgalna-måste-ha samhälle baserat på slit och släng. Jag skulle sätta mig själv i en daglig konflikt med reklam i min blogg så nej tack. Ja jag har förstått att man kan tjäna pengar på tilltaget men nää, jag står över denna gång. Det finns så mycket reklam överallt så här får det vara fritt från : ) Märkligt egentligen att min blogg skulle vara intressant för reklam med tanke på att jag sällan får kommentarer. Lika ofta förekommande som jag själv skriver i andras bloggar så jag får skylla mig själv *ler* Det går så bra så att bara läsa min blogg och vandra vidare i suberspace utan att lämna spår efter sig. De måste gå på besökare, räknarna eller nåt sånt. Ca 100 besök per dag, är kanske nån sorts magisk gräns för när ens blogg börjar bli intressant.

Den enda reklam jag vill ha i min blogg är den jag själv länkar till och skriver om. Då vet jag att jag hänvisar till något företag/produkt jag tycker är bra.
 

Trevlig kväll, nu ska jag fortsätta plocka älgflugor *ryser* ur håret.

***

måndag 29 oktober 2012

ullgarn i tre naturliga färger.

Ljusbrunt lite melerat, spunnet från otvättat från totten.

Vitt, en ull från ett får med inslag av finullsfår? Tvättat, torkat, kardat, spunnet och lätt tvättat igen.

 Ett ljusbrunt garn med röda inslag. Spunnet otvättat från totten. En lätt tvätt som färdigt garn.

De här frostiga bilderna tog jag för någon dag sedan, satte ihop dem med de garn jag hunnit spinna. Nu är det mörkt ute, det blåser hårt och regnet faller. Jag sitter inne i stugan vid spinnrocken och har påbörjat baggens svarta ull, fantastiskt mjuk. Funderade ett tag på att ta ur de längre stråna och göra ett kamgarn och sen spinna underullen till ett mjukt garn men ullen är i sin helhet så mjuk att lite längre hårdare strån kommer att hjälpa till och göra garnet starkare. Sen så har jag väl ingen riktig användning för ett kammgarn. Jag har spunnit det mesta av garnet denna gång otvättat. En del har jag kardat och en del härvor har jag spunnit från totten (hårtotten utan att karda innan) Jag gillar när ullgarnet blir lite grovt, inte tjockt men rustikt med karaktär. Inte för perfekt utan man ska se att det ligger ett arbete bakom. Jag har också tvättat garnet försiktigt för att behålla en liten del av lanolinet i ullen. Lanolin är super, vattenavvisande och hjälper till att isolera sen gör det så att garnet håller längre, förblir starkt och smidigt.

Jag växlar mellan om jag ska göra mig en stor härlig varm sjal eller en kofta eller kanske en poncho av det garn jag tänker behålla själv. Några fler par raggsockor kommer det att bli i alla fall. Man kan inte ha för många raggsockor till vinterns lite kalla golv i stugan : ) De sockor jag stickade i somras av vårullen har redan använts i gummistövlarna de här dagarna då kylan kom till oss.

Trevlig kväll!

***

lördag 27 oktober 2012

Kyligt

 Kvarglömda Rosenkvittern pudrade med en lätt touche´av hagelkorn, nysnö och minusgrader.


 Vaknade upp till en värld i frost. En ny kostym utanför mitt fönster. Termometern visade -5.5. I går hade vi stor variation i vädret. Jag satt inne och spann, ute var det ett härligt höstväder med strålande sol. På eftermiddagen var det dags att städa hos kaninerna. Jag stod ute vid burarna med min skottkärra i hagelskuren...

När jag kom in igen och ställde mig vid diskbaljan så kom solen tillbaks och sen regnet. Några timmar senare föll de första snöflingorna. De blev inte långvariga på den varmare gräsmattan.

Omväxlande

Jag har sett till att djuren har det bra nu på morgonen. Vatten och mat är fixat, öppnat för dem som skall ut. Nu kan jag med gott samvete sitta en stund vid spinnrocken. Jag har garn att leverera så det är lika bra att hålla igång : )

Trevlig lördag önskas!

****

torsdag 25 oktober 2012

En bra sak är en nystmaskin.



 Testat nystmaskinen.

Tar en paus i arbetet med ullen och skriver lite i bloggen : ) Jag är så förälskad i min nya spinnrock, ja eller bättre begagnade, mycket bättre begagnade spinnrock. Hittade den på blocket och det var den mest givande annons som jag någonsin ringt på, vilket härligt möte : )

Annonsen innehöll; 1 Louet S10, 8 spolar i olika storlekar, 1 spolställ för 2 spolar + ett extra spolställ som kan sättas på det första med plats för ytterligare 2 spolar... 1 garnvinda, 1 linhuvud och en nystmaskin. Allt för 3000kr. Hade jag varit lite snabb och ringt på annonsen på en gång och inte "sovit på saken" så hade jag kanske kunnat köpa; En kardmaskin, flera olika sorters kardor och storlekar + lite annat smått och gott, allt i jätte fin kondition för 2000 kr. Herregud bara kardmaskinen kostar i nyskick över 5000 kr...  Denna kvinna hade vårdat sin spinnsaker ömt, de var i toppskick!

Vi bestämde en tid att träffas och beräknade att resan skulle ta ca 2 timmar. Bra sa damen, då sätter jag på kaffe tills ni kommer. Är nog första gången som jag blivit erbjuden kaffe via en blocket annons : ) Det gav mig en tankeställare, jag ska bli mer generös med att erbjuda kaffe ; ) Det var ett jätte trevligt gammalt par som nu sålt gården och flyttat till villa. Hon visade sånt som hon hade skapat i ull och lin, jätte fina saker. Linet hade hon odlat själv och de 70!!! fåren hade givit henne rikligt med ull att arbeta med. Men nu kände hon sig färdig med detta därför sålde hon.

Vi fikade, pratade och åt frallor med gott på, pratade ännu mer och mörkret sänkte sig utanför fönstret. Till slut så tyckte sambon att nu var det väl dags att åka hem... vi hade ju en bit att köra. Innan vi åkte så plockade damen ut en massa böcker ur bokhyllan och gav till mig. Det var böcker om spinning, kardning, vävning och växtfärgning, böcker som hon använt sig av men nu tyckte att nån annan kunde ta över. Ja jisses. Bilen var full av roliga leksaker när vi åkte hem : )


Så nu sitter jag här och provkör min nya spinnrock, leker med nystmaskinen och har spolrullar i överflöd. Betydligt fler än jag egentligen behöver : ) Hittills så har jag hunnit spinna ett halvt kilo ull.

Ha en bra dag alla!


********




måndag 22 oktober 2012

Kardflor i vitt.





Som gräddiga små kokonger ligger de nu och väntar på att få bli till garn. Två papperskassar fulla med rensat, tvättat, torkat och kardat. Rensningen gick lätt, tog inte mer än någon timma, tvätta tog väl nån halvtimme. Denna gång testade jag att lägga den handtvättade ullen i tvättmaskinen och köra centerfugering för att få ut så mycket vatten som möjligt. Det funkade jätte bra. Har inte vågat testa innan, är ju rädd om tvättmaskinen. Sen var det bara att bre ut ullen i badrummet och vrida upp elementet. En dag tog det för ullen att torka. Nu har jag inte vägt den här vita ullen än så jag vet inte hur mycket det är. Men det tog 5-6 timmar att karda upp alla ull till kardflor och forma dem till små behändiga kokonger.

Denna ull är inte från ett Värmlandsfår, ja i alla fall inte ett renrasigt sådant. Denna tacka har en helt annan ull, finfibrig och småkrusig och väldigt mjuk och fin. Jag anar att hon har finullsfår inblandat i generna. Eftersom det inte finns några täckhår och eftersom denna ull är så mjuk så kommer jag att spinna ett tunt garn av detta. Ett tunt garn kan bli en fin sjal : ) Eller en kofta... en liten nätt men varm bolero kanske.

Trevlig dag allesammans!



 


söndag 21 oktober 2012

Gele´på rosenkvittern


 Vill man så kan man naturligtvis springa och köpa vackra burkar i affären. Det funkar precis lika bra som att ta till vara på det man har här hemma ; )


Jag provkokade ett kilo frukt från Rosenkvittern igår efter detta recept:

I kg Rosenkvittern
6 dl vatten
9 dl socker per avrunnen liter saft.

Fast naturligtvis så följde jag inte helt de måtten (som vanligt) 
Jag skar frukten i halvor som jag sen halvade. Tog ut kärnorna och la frukten i en kastrull. Hällde i 7-8 dl vatten och lät sen frukten kokas mosig. Silade frukten genom silduk och slog den bortsilade vätskan i kastrullen igen. Lät vätskan koka upp och hade i ca 6 dl socker. Sen var sockret slut här hemma : ) Vill man ha en klar gele´så får man skumma av vätskan medans den kokar.
Rosenkitternsaften med socker fick koka ca 10 min och så gjorde jag gele´provet på en tallrik. När provet fungerade så  slog jag saften på rengjorda varma (de kan spricka annars) burkar. På med lock, vänd dem upp och ner och låt dem svalna.
 Klart!

Hur är då smaken, jovars. Fräscht syrlig åt citronhållet. En svensk variant på lemmoncurd : ) Jag innbillar mig att det blir godis med den syrliga rosenkvittern gele´n till kall söt glass. Eller i bakverk mums mums. Av någon anledniong så får jag stekt kyckling med nån form av lätt citronsmakande sås i huvudet... Man kanske kan pensla lite av gele´n på en kyckling som steks i ugn tillsammans med glace av honung och kryddor. DET bara måste jag pröva någon gång : )

Men inte idag, idag är det resturang som gäller. En födelsedag skall firas så vi går ut och äter.

Trevlig söndag!

*******

lördag 20 oktober 2012

Den lite bortglömda frukten

 Den lite bortglömda frukten, den som växer på en låg buske i många trädgårdar, den som ofta används som marktäckare i parker och slänter i stadsmiljöer. 

 Den blommar vackert om våren och det finns många olika sorter, äkta, förädlade och förvildade. Blommorna går från vitt till mörkaste rött beroendes på sort.

 Många sorter som dessa två har imponerande taggar så man bör plocka dem med varsam hand. Frukterna innehåller en massa pektin så de är fina att koka sylt och gele´på. De kan med fördel sitta kvar och bli frostkyssta några nätter, det tål de. De kan också plockas nästan mogna för att dra nytta av det naturliga pektinet i frukten. Utan tillredning så är dessa vackra frukter oätliga.

Rosenkvittern är  bla sprängfylld med C vitaminer. Det höga innehåll av fenoler (antioxidanter) gör rosenkvittenprodukter intressanta som hälsokost. Eventuellt kan den antiinflammatoriska effekt som påvisats i djurförsök göra rosenkvitten intressant i naturkosmetik. Oljan från fröna har en mycket hög andel omättade och fleromättade fettsyror (runt 90% av fettsyrehalten) och bör därför kunna användas både som hälsokost och som hudvänlig fettgivare i naturkosmetik.
 
De vanligaste användningsformerna för rosenkvitten är de traditionella frukt- och bärprodukterna som gelé, marmelad och saft. Även sirap, torkad och/eller kanderad frukt kan framställas av rosenkvitten. Glass, parfait, sorbet och smaksättning i yoghurt har testats med gott resultat. Fruktvin (även mousserande fruktvin) och likör på rosenkvitten är vanliga produkter i utlandet, som har mer liberal lagstiftning om tillverkning och försäljning av alkoholhaltiga produkter än Sverige. I motsats till t.ex. äppeljuice brunfärgas inte rosenkvittenjuice vid kontakt med syre. Det är även möjligt att använda rosenkvittern i bakverk. Fruktköttet måste då tillredas utan kärnorna som annars ger en bitter smak.
 
En annan användningsmöjlighet vid gårdsförädling är att ersätta citronsaft med rosenkvittensaft i diverse recept. Utbytet av pressningen ligger dock enbart på 40-60% vid pressning av rosenkvitten utan användning av pektinas (upp till 70% med pektinas). Inte minst för ekologiska produkter kan detta vara intressant, dels för att ekologisk citronsaft både är dyr och oftast svårt att få tag på, dels därför att det kan vara ett försäljningsargument, att all frukt i produkten är lokalodlad.
 
Fast hos mig så kommer de kilon med rosenkvittern jag skördat i dag att bli traditionell gele´.
Några burkar till mig och några att ge bort : ))

Trevlig lördag!

****
 

fredag 19 oktober 2012

Nyfrisserat

 Baksidan av Lotta, fårägare och trädgårdsmästare. Trädgårdskultur är hennes och sambon Nicks företag. 




 Några damer som börjat brunsta än?


Avslutar bloggandet i fårhagen denna gång med några slutbilder på de klippta damerna och deras nu nästan vuxna lamm och baggen Olle. Här hemma så rensas nu ullen och en del ska jag tvätta innan jag spinner garn och en del ska jag spinna otvättat. Kul när man har mycket ull så man kan prova sig fram genom olika metoder att förbereda ull och spinna garn : )

Ha en bra dag!

*****

torsdag 18 oktober 2012

Fårklippning hösten 2012

 Så var det dags igen att klippa fåren. Sommarkostymen skall av och just den ullen blir den allra bästa. Den ullen kallas höstull och den är så mycket renare och finare än den man får på våren/senvintern då fåren stått på stall i några månader. Allt skräp från halm och hö sitter då i den ullen.


Först klipps halsen och runt nacken. Sen leds fåren upp för en spång som går att hissa upp. Fåren fäst i en grimma så att de står still och klipparen får en mer behaglig höjd att jobba i från.

 Jag stod beredd och samlade upp ullen, sorterade den och fotade.

 Lasse klippte. Har man 40 egna får och klipper ca 2000 om året. Ja då har man ett visst handlag med får och klippmaskin.

 Volia´ 

 Äppeltanten det är Lottas granne det. Lotta det är hon som äger fåren, Min sambos kusin. Rörigt?

 Äppeltanten är mycket populär och omtyckt. Klart man blir poppis om man varje dag kommer med äpplen och morötter : )

 Olle, nykomling. Stilig ungbock som gått ute på öarna i skärgården i sommar. Nu skall han göra dessa damer lyckliga. Han är svart men en fantastisk ull. Mjuk med fina effekter i sin solblekta ull. Han bär även på ett skäck anlag så det blir spännande att se nästa vår hur lammen kommer att se ut.




 Ny klippt och med pedikyr på klövarna så trakteras man med äppel och morotsbitar.
Detta är ett lamm som föddes i våras. Så det var hennes första klippning.

 Baggens ull faller...

 



 Och jag sorterar och samlar : )

Grädde, choklad och svart kaffe. Färgerna är helt galet läckra : )

Trevlig dag på er !

*****




onsdag 17 oktober 2012

Gårdagen var en bra dag.

I går var en rolig dag. Jag fick en hel del gjort här hemma i sällskap av höns och hundar. Bland annat så var det städning av kaninburar som stod på schemat. Jag har tre kaninpojkar som sitter lite ifrån de andra och jag har inte uppmärksammat hur mycket deras ull vuxit. Märkligt egentligen, tycker att jag är där och pysslar titt som tätt. Tyckte inte heller att det var länge sen som jag klippte dessa tre unga herrar : ) Men de ena av dem hade börjat att tova och ullen gick att borsta ur... Dags för klippning med andra ord. Så nu finns det tre påsar med fin angoraull att leka med. Ca 140 gram blev det från dessa 8 månaders kaninkillar.

Och sen köpte jag mig en ny spinnrock igår, Äntligen!

Och om ett par timmar ska jag ner i fårhagen och assistera (vara i vägen) när fåren klipps ; )

Ha en bra dag!

*******

tisdag 16 oktober 2012

Nej, det var ingen gård för oss.




Återanvänder tre bilder i bloggen idag. Det är lite härligt i kroppen just nu, det spritter lite. Varför? Jo snart ska fåren klippas och jag ser fram emot fantastisk ull att få jobba med. Det är fiberbrist just nu här hemma. Nästan helt tomt på både angora och ull. 

I eftermiddag så åker vi till Hörby och hämtat mitt blocket "fynd" Jag är delvis lite besviken på mig själv när det gäller den annonsen. Jag såg den, klickade vidare, funderade en hel natt. Letade reda på annonsen dagen efter, då var en del av det som såldes sålt. Jag borde lärt mig vid det här laget att hugga direkt när jag ser nåt bra : /

I helgen, som bara liksom försvann i regnandet så for vi förbi gården som jag sett på mäklarannons och nej, den är inget för oss. Man såg redan på kartan att grannhuset stod lite lustigt. Tomten var liksom avstyckad i en 4 kant in på "vår" mark precis vid boningshuset med en liten skogsdunge som insynsskydd. I verkligheten så var dungen tre små taniga buskar och grannen bodde på "vår" tomt. Inte precis vad vi tänkt oss. Känns lite tråkigt för jag gillade stället. Flera av betesmarkerna/hagarna var inhägnade med härliga stadiga stenmurar i bra kondition. Där fanns både stor lada, hönshus, vedbod och förråd samt en fin jordkällare. Med mig från besöket så hade jag 4 st fina stolta fjällskivlingar haha till och med svampskogen var bättre där *ler*
 Men, men vi letar vidare.

Ha en bra dag : ))

*******



 


lördag 13 oktober 2012

Vitlök för dekoration.



Ett kvällsnöje framför tvn är att leka och experimentera : ) I går blev det vitlök av tygstumpar, ull och hö.

I dag spöregn och mina planer på att rensa och dona i landen uteblir. Hade tänkt flytta en massa material ur komposten och göra odlingslimpor som får ligga över vintern täckta av gammalt hö och halm, så att det bara är att odla i dem på våren. Får helt enkelt hitta på nått annat att sysselsätta mig med.

Trevlig lördag på er : ))

******