torsdag 28 februari 2013

Sol och höns.












I tre dagar så har det varit sol. Vid lunch ungefär så är himlen blå och strålarna smälter sakta undan snötäcket. Det är inte tillräckligt med sol och värme för att blidka mig, men jäsingen vad glad man blir för det lilla man får. Kroppen fylls av energi och det känns lättare att leva.

I dag så stod hönsgänget i dörröppningen och spanade ut på det vintriga landskapet. Det var solen som lockade fram dem. Min unga legbarfärgade dvärgkochintupp ser ut som en blomsterknopp. Man anar de vackra färgerna som han kommer att blomma ut i längre fram i sommar. Pråligt värre : )
Jag håller tummarna nu för att vi fått sista lasset med snö. Nu vill jag ha barmark så att jag kan sätta igång med att bygga inför avelssäsongen 2013 i hönseriet.

Trevlig torsdag på er. Nu ska jag ut med hundarna i solen. Lovade i ett svagt ögonblick i morse att jag skulle skotta fram den lilla franska brödbilen som skall besiktigas i morgon.

*******


*********


onsdag 27 februari 2013

Hemmagjort bling bling.

 Ja, eller bling bling förresten. Mina hemmagjorda små ullblommor är nog mer hemvävda än bling-blingande. I går hade jag ett rejs här hemma. Satte en deg på morgonen, tänkte baka matbröd. Ställde tre hundar på trimbordet och skalade av lager av vinterpäls, sen ner i badbaljan med dem en efter en. Jag var helt slut i rygg och armar när jag var färdig. Då kom jag ihåg degen. Den fanns ju kvar. Så det var bara att kavla upp ärmarna igen och knåda ihop två limpor, svära lite över morgonens idiotiska tilltag att sätta deg till bröd.

Men har man nu varm ugn så är det lika bra att fortsätta. In med en form med min typ av macaronipudding. Bara att frysa in i portionsförpackningar sen. Efter detta så var det kväll och jag dog i soffan.

Jag har fått noll saker gjorda idag. Testade att spinna lite men fick ge upp efter ett par timmar. Det värker i tummen, tyvärr. Får ge den lite längre tid att läka. I stället så gjorde jag några lila ullblommor och sydde fast på en sjal.

Jag har googlat en del i dag, Letat lösningar till hur jag bäst skall ha mina olika hönsavelsgrupper i vår och jag tror jag har en super lösning nu. I övrigt så försöker jag att inte bli helt galen av längtan efter våren. Jag biter ihop och låtsas stå ut. Jag längtar efter grön gräsmatta, gul sol och nykläckta kycklingar : )

Trevlig kväll!

*********


tisdag 26 februari 2013

Favoriter i köket.

 I bland snubblar jag på såna där favoritfrågor. Typ vilken är den bästa bok du läst eller film. Eller nämn tre saker du inte klarar dig utan. Jag tänker alltid, bara en sak eller bara nämna tre... det är ju omöjligt. Jag är ingen materialist eller prylgalning men jag har ett helt hus fullt med bra att ha saker och en massa böcker som alla var bra när jag läste dem. Och film, det har jag sett flera stycken, jätte bra. 
Nej min lista skulle i alla fall innehålla 10 bra böcker eller 20. Bra att ha saker på min lista skulle spalta upp åtminstone ett 50 tal måsten. Såg en fråga nyligen. Vilket är ditt favorit redskap i köket... ehh kaffebryggaren? Hm , knivar är ju bra att ha också, så mycket lättare att skära då. De borde stå på favoritlistan. 

Kanske man ska tänka mest användbara, i så fall har jag en favorit. Sockerkaksformar. Ja här bakas det sällan sockerkaka, det är jag urusel på. Lyckades faktiskt med min första sockerkaka här om veckan och ja... jag är snart 50 år : ) Men formarna kan användas till så mycket annat. Jag gör himla bra matbröd i dem.(Smörjer formen med lite olja)  En normal deg ryms i 2 fomar och blir 2 fina limpor. Två och en liten bit av en lasagne platta ryms perfekt i de avlånga sockerkaksformarna.

Det  blir 2 stora portioner eller tre mera lagom per form med lasagne. Eller som här, rester på macaroner och köttfärsås. Över resterna häller jag antingen gräddmjölk och ägg så att det blir macaronipudding eller så blir det en typ av lasagne. Macaronerna dränks i bersamelsås, volia´så jädrans gott efter en stund i ugnen : )

Så ja, sockerkaksformen står nog högt upp på min kökslista för sin mångsidighet. Men inte högst upp för där står kaffebryggaren, för utan kaffe överlever jag inte. Eller hm, kanske värderar jag järngrytan mer...

Trevlig tisdag!

****



söndag 24 februari 2013

Hemmagjord boost för vintertrötta.

Vädret och årstiden är omöjligt att påverka. Det är februari och det är vinter. Pessimisten kallar det senvinter medans optimisten hurtigt kör med vårvinter. Jag pendlar däremellan beroendes på vädret. Men Tadam! Nu är det dags att trolla fram extra batterierna, sparad energi på flaska. Ekologiskt och hemkört. Bättre kan det inte bli : )

Det är nu i denna trista årstid som jag korkar upp den röda livgivande drycken. Tar med mitt glas ut och sätter mig i snön : / Nja ta med ut och sitta i snön får nog vänta några måader till. Vinglasets fot sjönk ända ner till glaskupan i snön. 

Det är visserligen söndag i dag men skål på er!
Jag har öppnat den första flaskan med hemkokt slånbärsaft och antioxidanterna bara dansar runt i glaset : )


Häpp!

******

lördag 23 februari 2013

Smått långtråkigt.

En sån där lite lagom halvtrist lördag segar sig fram. Jag kurerar min tumme genom att klippa små hjärtan ur ull som jag tovat. Slö tittar på tv och har det rätt så långtråkigt. I går besöktes Småland och med hem kom en äggkläckningsmaskin. En halvautomatisk som rymmer 20-24 ägg. Den skall jag skura ur ordentligt och sen testa att den är hel innan den ställs undan inför kommande äggsäsong. Jag byggde en egen kläckare förra året som fungerade men den blev ju jätte stor. Det schabraket vill jag, kan jag helt enkelt inte ha inomhus. Dessutom så var den rätt känslig för temperatur växlingar och gick upp för högt i värme vid två tillfällen vilket gjorde att jag förlorade många ägg. Nu tar jag inga sådana risker (hoppas jag) En mindre, smidig och säkrare maskin har införskaffat. Nu är det bara att vänta på värmen, våren och att mins höns skall komma igång igen med att lägga ägg.

Den sista ullen ur säckarna jag köpte är nu tvättad och hänger på tork i badrummet. Rätt skönt att jag kommit så långt. Nu skall allt bara kardas upp och så småningom spinnas. Men i dag rör jag inte ullen. Jag skall ha en ullfri dag. Eller nästan i alla fall : ))

Trevlig lördag på er!

*****


fredag 22 februari 2013

Spännande frukter och bär, värda att odla?

 Diospyros virginiana
Nordamerikansk persimon
(Mmm en personlig favorit)

 I dag har jag spinnrocks förbud.- Mina händer måste vila. Jag är på väg att få en inflammation i högerhandens tumme. Den är ompysslad och smörjd med liniment och har nu beordrats vila av mitt bättre jag. Mitt sämre ser bara alla ull som måste spinnas upp...
Jag har lite annat ull pyssel som jag skall ta tag i medans tummen kurerar sig. Till frukost äter jag alltid två mackor, en kopp kaffe och loggar in mig på nätet. I morse snubblade jag på en intressant sida, eller vad som kan komma att utvecklas till en intressant sida.

 Crataegus azarolus
 Azoralhagtorn

Här håller man på att bygga upp en informationsbank om växter väl värda att odla i Sverige. Kanske både för industriellt bruk och för den vanlige hobbyodlaren. Är man intresserad av självhushåll så kanske det finns någon frukt eller bär här som är intressant. Själv så hittar jag flera intressanta växter som jag gärna hade haft i min trädgård.
 
 Sorbus x sp
Rönnhybrider

 Sorbus domestica
Äppelrönn

 Actinidia sp.
 Actinidia (påminner om mini Kiwi)

 Jag går ut lite anspråkslöst i år, även om jag personligen älskar persimoner så tror jag att ett sådant träd får vänta. Jag tänkte försöka odla detta vippande vackra gräs i kruka. Det är rotknölarna som växten utvecklar som är det intressanta. Jordmandel vill ha mycket värme så jag tänkte svarta plasthinkar. Rotfrukterna skördas i november- december, så jag tänkte förkultivering inomhus. Det var två bra tips som jag hittade när jag googlade runt. Jordmandlar ska tydligen ha en härligt nötig smak. Jag bara måste pröva.

Cyperus esculentus
Jordmandel

Anspråkslös, men god?

*******

torsdag 21 februari 2013

Det blommar i Blekinge.






Jag kämpar febrilt för att få bort gråtonerna ur bloggen. Denna vinter blir alla foton gråa i brist på solljus. Jag tillhör dem som inte redigerar mina bilder, What you see is what you get. Jag förminskar och klipper bort men inget mer. Det beror bara på att jag är lat och inte orkar sitta och pyssla med mina bilder speciellt mycket. Ändra ljus och ton hit och dit är andra så mycket bättre på. Själv har jag inte ro att lära mig den konsten ordentligt.

Blått är inte grått så små söta mjuka ulliga blå blommor får förgylla bloggen idag. Dessa har jag gjort i en blandull av Merino och seawool. Jag la undan lite av den fibern när jag spann garn efter som jag hade denna blommiga ide i tanken. 

Det är fler som gör liknande blommor så iden är inte min. Jag har bara gjort dem på mitt sätt : ) Från början är det Natalie Redding (Namaste Farm) som började göra dessa, vi andra vi härmas bara. 

Mina blå hamnade på ett av mina favoritträd, kan man ha ett sånt? Jag kan : ) Ett träd där det finns gröna löv året om, ett träd där Murgrönan klättrar högt upp längs stammen. Sån här murgröna är nästan ett ogräs här men för mig är det oerhört exotiskt. 

Nu ska mina blommor fästas på nåt stickat som en extra detalj : )





onsdag 20 februari 2013

Sjal.

 Jag är så fruktansvärt vintertött nu, blek glåmig och småfet. Det enda som håller mig på bra humör är mina fibrer och min spinnrock. 

 Ja sen är jag nog lite allmänt tokig också, men det går tyvärr inte att bota ; )



Nåja. Så länge det är vinter och snö så finns inspiration att sticka. Just nu är det sjalar, sjalar och åter sjalar som stickas. Materialet är handspunna blandade fiber och återvinning.
 
Trevlig dag på er : )

******
( Vinkar lite extra till mamma som läser bloggen varje dag )







tisdag 19 februari 2013

Struktur.

 Ja nog fick vi mer snö alltid. Vi vaknade upp till ytterligare en decimeter tung blötsnö.
Snö kommer i många olika former. Just denna stannade vackert kvar på grenarna runt om torpet. Så otroligt vackert och så ljust det blir ute. Nu när solen tydligen fortsätter att gömma sig denna vinter så får jag försöka glädjas över ljuset som snön ger. På denna bild så skymtar man vår lillstuga mellan grenarna. Det är där jag håller till när jag målar möbler. Stängd och tillbommad för säsongen. Jag öppnar dörrarna igen i vår : )

 Jag stirrar in i skogen med ett filter för ögonen. Det jag ser är inte snön, nej jag väljer att se skira gröna blad istället. Skärper jag blicken så ser jag strukturen i bilden.

Vår gran med blå kottar har en härlig struktur. Lite tjockare sammetsaktiga barr.De blå kottarna föll av redan i höstas. Till sommaren kommer det nya. Åh vad jag längtar till sommaren, det är mycket som kommer då. Blommor, bin, fåglar, löv, värme och ljus. 

I badrummet står det två som fått känna på snöns struktur i dag. Det är en jätte bra kramsnö. De två har något kilo snö med sig in, sittandes i pälsen.



******

****


måndag 18 februari 2013

Helgen kom och gick.



 Helgen gick i rasande tempo, den kom och var helt plötsligt över. Jag har hunnit med att spinna mera finullsgarn. Så nu har jag härvor i både vitt och grått. Är mycket nöjd med den här ullen som jag köpte in. Tyckte först att något parti var lite bossigt men ser man till helheten, jag köpte 10 kg så var den prisvärd, lättjobbad och den ger ett mjukt skönt garn i naturvitt och silvrigt grått med fina skiftningar.



Det kom med en liten kanin med på bilden. En av de två bröder jag sparade från senaste kullen. Jag älskar deras färg och ullen verkar bli jätte fin. Det är snart dags att klippa dem igen. Jag har fått förfrågan om jag har några kaniner till salu och jag kan tänka mig att sälja dessa två. Antingen tillsammans, de delar bur eller var för sig. Men jag behåller dem lika gärna för färgen är så himla fin : ) Så ni som mailat, här har ni bilder på en av bröderna. Dessa gossar är ca 5 månader.

Ha nu en skön måndag. Jag vet inte om vi fått all snö som väntas igen, i så fall så var det inte många centimeter eller om det kommer att börja vräka ner under dagen. Jag har i alla fall gjort alla måsten utomhus så jag lär stanna inne i stugvärmen i så fall : )

*****


 




torsdag 14 februari 2013

Alla hjärtans dag.

 Det är visst alla hjärtans dag i dag och kommersen är i full gång i butikerna. Jag kan tycka att vi visst behöver varenda tillfälle att fira, festa och göra vår vardag speciell. Speciellt denna årstid. Jag har bara lite svårt att förstå allt slit och släng som kommer att köpas idag. Personligen skulle jag satsa på en mer hållbar gåva, tja förutom blommor då : ) Men just dessa kommersiella prylar som produceras bara för i dag, de går bort.



Dagen till ära så fotades lite nya garner utlagda i hjärtform : ) Det är början till en sjal.


Trevlig alla dag!

*****