lördag 25 december 2010

Vi fick vår julklapp...


Vi bad om en lugn julafton och det fick vi. Utanför fönstren så snöade det friskt och här har varit riktigt kallt de senaste dagarna. På julaftonsmorgonen så åt vi en långsam frukost. Sen var det djurens tur. Lite morgon tv tittande och sen innan vår planerade jullunch så tog vi hela gänget med hundar med på en vintrig promenad. Det snöade stora flingor, ymnigt. Men temperaturen var mänsklig -9. Allt eftersom värmen steg innanför våra jackor så blev det behagligare och behagligare att vara ute och traska i vinterlandskapet. Hundarna var ystra, lite snö vad gör det?

Vår snälla granne kom förbi och plogade av hos oss fast vi sa ifrån, ingen skulle ju komma till oss och vi skulle ingenstans. Vad gör det då att det ligger 20 cm snö på gårdsplan, den lär ju ligga kvar tills i morrn. Men grannen envisades, han hade tid över innan jullunch hos sin familj.



Jag dukade vackert på vårt köksbord och vi hjälptes åt med maten. Det mesta var förberett dagen innan men prinskorv och köttbullar skulle stekas, skinkan skäras upp. Jag ombesörjde doppet till grytan, ett måste för mig.

Ingen jul utan dopp. Det är heligt.


Det var mysigt, bara mannen och jag. I hundrummet låg ett gäng nöjda hundar och vilade efter 2 timmars promenaden.




Julen är magisk om man gör den till sin.



Det var en välbehövlig paus från det mesta igår. Mannen har kämpat med taket den sista tiden, skottat av snön, hackat bort is och slitit i timmar för att få någon ordning på det. Vi har ett gammalt fint handslaget plåttak. Som läcker varje vinter...

Problemet är den dåliga isoleringen i husetstak i kombination med att vi numera i modern tid vill ha det varmt även på övervåningen. Den delen har förmodligen stängts av på vintern genom att ha dörren stängd upp till övervåningen och sen "bodde" man nog mest i köket. Med vår livstil så smälter snön, bildar is som sen smälter underst mot taket (snön isolerar). Vattnet letar sig in på stället som det inte ska. Mannen har ägnat timmar åt att lösa detta problem. Vi trodde att vi löst det i somras genom att täta varenda skarv på detta handgjorda tak men icke. Nu har mannen legat med varmluftspistol och smält bort isen från fasta hängrännor och stuprör, dragit värmekabel i, så förhoppningsvis ska problemet vara löst. Mannen förtjänade att få ligga i soffan igår. Vi var inte ens uppklädda utan intog vår jul i behagliga myskläder : )

Inte hade tv nåt att skryta med igår heller. Vi valde ur vår egen filmsamling och mannen startade bioanläggningen här hemma. Jo vi har en sån, i mannens tidigare liv var han en materialist, sen träffade han mig ; )



Mätta och belåtna så tillbringades kvällen i soffan. Att man kan äta så mycket? Det är ett mysterium. Det var knappt att jag orkade häva mig ur soffan i halvsittande ställning för att nå skålen med julchoklad...

Det var en mysig kväll, det sprakade i vedugnen i köket och kakelugnen höll oss varma i vardagsrummet där vi låg under våra plädar i soffan. Jag smet ut och ställde en skål med gröt till hustomten vid stallväggen. Tydligen ska han också ha en sup, men det glömde jag. Så nu hoppas jag att han inte blir surer på oss för det.

I dag förbereds det för morgondagens invasion. Fler stolar ska plockas ner från vinden, julmaten ska ses över och eventuellt kompletteras. I morron kommer mannens alla barn med respektive plus ett bonusbarn... Då blir huset fullt av folk : ))

*******************

Hoppas ni alla haft en skön jul hur ni än har valt att fira den





3 kommentarer:

  1. God fortsättning.Men du kan inte heller va utan dopp de kan ej Annicka heller???????.Men nu ska ja simma vidare..Kram //Tobbe

    SvaraRadera
  2. Tittar in för att önska dig en riktigt GOD JUL!

    Det låtersom att ni haft det lugnt och skönt, och vilka fina bilder!

    Besvärligt med taket, kanske behövs mer isolering på vinden så taket ej värms upp lika mycket innifrån?

    SvaraRadera
  3. Ja, du har en fin inställning till julen med tvärnej till allt vad hets heter, försöker själv leva efter det. Julen blir ju vad man gör det till...
    Hoppas ni nu får ordning på taket, så som ni sliter med att behålla det gamla.
    Nej nu tillbaks till Aladdin-asken...
    Ha en fin fortsättning på ledigheten!
    Eija

    SvaraRadera