
Det blir ett tidigt inlägg idag för morgonen har rullat igång med fart. Uppe tidigt, släppa ut hundar och höns. Ge dem mat och nytt fräscht vatten. Tända upp i kakelugnen och i vedspisen. Fixa kaffe till mig och mannen, till det ett par smörgåsar. Vi har fullt upp under resten av dagen.
För ett tag sen så plockade jag nypon. Jag delade nyponen i halvor. Lät de torka med frön och allt i. Sen när de var nästan helt torra så tog jag en näve i handen och gnuggade dem. Då lossnade de flesta av fröna. Jag rekommenderar att man tvättar händerna efter gnuggningen, innan man gnuggar sig i ögonen eller tar sig i ansiktet...
I går la jag de torkade nyponen i blöt. I dag hällde jag dem, plus vattnet i en gryta. Slog på mera vatten och lät det koka upp.


Hällde spadet i kastrullen igen, tillsatte lite socker och redde med majsena. Nyponsaften blev med ens nyponsoppa. Den förlorade sin vackra röda färg i uppkok nummer två, blev lite mera åt det bruna hållet. Men smaken var det inget fel på.

*******
Känner mig stolt. Har aldrig gjort egen nyponsoppa förr. Till en liter soppa så gick det åt en halv liter torkade nypon.
Härligt!
SvaraRaderaHar hört att man sak koka nyponen med havregryn innan man silar, det ska visst reda dem. Tänk på att inte äta denna lyx så ofta. Nypon som växer i civilisationen har tyvärr mycket tungmetaller i sig.
Ser gott ut iaf med glassen till=) Äkta njutning!