lördag 27 juli 2013

Johannesört, till brännvinet eller ullgarnet.

 Den mångsidiga Johannesörten. Det går lika bra att smaksätta brännvinet som att ge ullen en fin färg. Ett färgbad med Johannesört är planerat.

 Antingen så får man till ett mera grönt garn... eller så har man lite tur och det blir en aning rostrött.

 De vackert gula blommorna färgas ur till en grådassig massa efter 60 minuter i 90c graders värmebad.

Min färg ser rödaktig ut. Jag tog undan en skvätt och hade i bikarbonat, genast blev färgen grön...Så vet jag det. Den röda färgen kokade jag in på burk, för senare användning. Johannesörten kan man tydligen inte torka och spara om man skall färga med det. Bäst resultat blir det på färska blommor. 

"Ett gammalt namn för johannesört är mansblod/mannablod med anledning av att krossade blomknoppar avger en blodröd saft. Enligt sägnen så växte det upp en blomma på marken där Johannes Döparen halshöggs och blodet droppade ner. Därav också blommans namn"
Wikipedia

Johannesört används också inom alternativ medicinen. Den sägs lindra oro, ångest. I Tyskland föreskrivs den även av läkare. Johannesört är dock inte till för alla. Den kan slå ut vissa mediciner så som: Preparat för epilepsi, bromsmediciner mot HIV, p-piller... (hoppsan) och även mediciner som används för att förhindra avstötning hos transplanterade personer.

Låter som om Johannesörten passar bäst i ett färgbad för sprit är inte heller nyttigt eller särskilt gott för den delen ; )

Trevlig lördag!

****
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar