onsdag 27 mars 2013

Ett sjok med sparben räcker till mycket.

En bild  från bloggen den 27 mars 2012.

Jag har snöat in på revbensspjäll. Det har fått en renässans här hemma. Det började med att jag fick tag i två stora rejäla sjok med tjocka spjäll för någon månad sen. Nu är väl de där tjocka inte direkt min favvo, eller var inte min favvo snarare. Jag har alltid gillat de tunna med god knaprig glace. Lite synd bara att man betalar för ett par ben med lite tunt kött på. Numera så köper jag tjocka när det är bra pris på dem. Jag klyver dem i mindre bitar (lagoma mumsbitar) Sen skär jag av en hel del av köttet och fettet, just fett brukar det finnas mycket av. När jag slimmat dem till den storlek jag vill ha så kokar jag dem ca 40 min i buljong, lagerblad, salt, peppar, ngt morot och lök.

Att förkoka revbensspjäll som skall griljeras rekommenderas, det är såååå mycket godare då. Sist som jag skar av fett och kött från spjällen så malde jag ner det och fick ett kilo fläskfärs som jag blandade med oxkött, gjorde köttfärs som sen blev lasagne... En del av buljongen (kokvattnet) blev soppa.
I dag så har jag återigen kokat revbensjäll, som vi skall äta i påsk. Det som blev över när jag slimmat spjällen skall malas tillsammans med kycklingkött från våra höns. Kokvattnet har fått lite mer kryddor, 2 morötter, lite lite av köttet tärnades i,  kål, Broccoli, lök. Lite sånt som jag hade hemma med andra ord. Så nu har jag också närmare 2 liter super mumsig soppa också. Revbensspjäll eller spare ribs som det heter på engelska kallar jag numera för sparben *ler* Gör man så här med de tjocka spjällen så är det inte mycket som hamnar i sopporna, vilket jag tyckt att det gör annars. Man vill inte gärna äta allt fett som finns på revbensspjällen hur mycket glace de än är indränkta i.

Det blir helt klart en skål med soppa i dag till lunch.

Trevlig onsdag på er!

**********
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar