söndag 27 oktober 2013

Världens dyraste naturfiber.

Här står ett gäng Vicuñas och spanar mot bergen i Anderna. En av de 6 sorters kameldjur från 3 olika familjer som fortfarande finns kvar.

Dom är otroligt skygga och nerviga och det här är anledningen till att de har jagats hårt, ullen. Den anses vara världens finaste med en micron (=1/1000 mm) på 12, 3 eller under det. Att jämföras med Merinofår som har världens mjukaste fårull på 24 micron. Eller Super Fine Alpaca (max 25,5 micron). Baby Alpacka har ett lägre micron tal. Nu är inte microntalet det enda man skall sukta efter i en fäll, men det kan jag skriva om en annan gång. Siffrorna är bara som en jämförelse

i dag tänker jag enbart frossa i Vicunan och dess härliga ull. I alla fall på bild.

Vicunan är fortfarande hotad och väldigt sällsynt men från att ha jagats och skjutits för att kunna ta ullen ifrån den så gick myndigheterna in och stoppade detta när det endast fanns en mycket liten stam av djur kvar. Ett försök att driva ihop djuren 2 gånger om året och klippa dem för att sen släppa ut dem igen genomfördes och det fungerade väl.

Med tanke på att det bara är ryggullen och en bit ner på sidorna som är av absoluta toppkvalitet så är det ju en himla tur att slakten av dessa djur har stoppats. Mycket blod och död för lite ull om man säger så. Att som idag ha dem som samerna har sina renar eller islänningana hade sina hästar och så som man har får i många delar av världen gör ju att arten får leva vidare samtidigt som lokalbefolkningen får en inkomst att leva på.

Som vanligt så är det väl så att lokalbefolkningen får den minsta biten av kakan men någonstans så måste man ju börja. Denna ljuvliga, varma och superlätta mjuka sjal kan bli din för 12000 kronor :)

Eller dessa två nystan... i runda slänger så kostar de 2000 kr.

Med denna prisbild så lär jag aldrig få testa att spinna vicunafiber men man kan ju alltid drömma :)


Trevlig söndag!

***
Alla bilder är självklart snodda från nätet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar