lördag 6 september 2014

Valais Blacknose ull i svampbad.

 Bilden är lånad från nätet
 
De här fåret här jag sett på bild några gånger. Det är Valias Blacknose från Schweiz. Spelar ingen roll hur många gånger jag ser bilder på dessa får. De ser fortfarande helt overkliga ut. Som något från Disneyworld :)
  
 
Nu har jag några av dessa lockar hemma hos mig, ja inte fåren då utan ullen. Jag har buntat den och färgat den i olika svampbad.

 
Det orangefärgbadet är från grönköttig spindling, enbart hattarna. Det mittersta badet är jag lite besviken på. Det såg lovande ut och bestod av halvgeggiga hattar från citronslemskivling. Det sista röda badet är endast hattar av rödskivig kanelspindling.

 
 I morse så lyfta jag upp lockarna och sköljde igenom dem. De röda och de gulorange är jag nöjd med men citronskivlingen blev inget mer än ask färgat blask. Bredvid de färgade har jag lagt en liten tuss ofärgat som jämförelse.

Foto från Marita Asp Tauni
 
Mina lockar kommer kanske från denna rygg? Bagglamm fotograferade precis innan klippning.

foto Marita Asp Tauni
 
Eller från dessa, skönt vilandes på en klöveräng. Detta är den första gruppen av denna fårras som tagits in till Sverige (Skandinavien) och de äga av Marita Asp Tauni, som var snäll nog att låta några av oss spinnare få pröva på denna ull.
 
Är de inte helt bedårande?
 
****
 
 


6 kommentarer:

 1. Jag tror inte att jag någonsin sett något sötare! Herre jisses, jag vill ha en hel flock! Kan man ha dem sovandes i fotändan på sängen? =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man säkert. Jag har haft ett flasklamm så en gång för längesen haha :)

   Radera
 2. Ojojoj, så fina! Hur är ullen att arbeta med? Rapportera gärna vidare om hur den är att spinna och inte minst sticka och kanske t o m valka.... Ser fram emot att höra mer! Vet du om det är en ras som ger hyggligt kött förutom fin ull?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte spunnit den på traditionellt sätt än utan bara lekt lite med lockarna. Ullen är inte den mjukaste men inte heller jättesträv. Den ger en lite torrare känsla, inte så mycket lanolin. Fin glans på lockarna och jag tror att den kortare underullen utan problem går att tova/valka. Både om man separerar håren (täck, underull) eller använder fällen i sin helhet. Rasen används mest som köttras i sitt hemland, de är stora får :) Jag har läst på en tysk sida att ullen är grov och kanske det är så på äldre individer. Jag fick ju pröva ull från bagglamm och den var inte alls dum. Marita har en öppen grupp på FB, sök på Walliska svartnosfår, så hittar du den. Hon kan berätta mer om fåren :)

   Radera
 3. Så söta! Jag har tingat på två fällar för över en månad sen men dom blir ju aldrig klippta, väntar i spänning. Så fina lockar dom har. Synd med den färgen som inte blev något men du har ju så många andra fina. Ska bli kul att se hur du tycker garnet blir :)

  SvaraRadera