tisdag 30 september 2014

Restgarnströja i höstmurr.


Påbörjade en restgarnströja för ett par dagar sen. Hade både nåt nystan av den bruna alpackan jag spann upp nyss och något nystan av jämtlandsull som jag stickat en kofta av tidigare och ett rosa garn från mina sveafällar, färgat med tuschlav. Rosa, inte riktigt min färg just nu. Nu är det mycket roligare att sticka av nåt murrigt. Så det rosa färgades om i en melerad orange, brunish mish mash med hjälp av gamla spindlingsbad. Även det vita ofärgade jämtlandsgarnet doppades i liknande bad.
 
Jag har ärmarna kvar att sticka och tror att garnet kanske inte räcker så i dag färgas en liten härva vit mohair i gamla spindlingsbad. Det borde räcka så att tröjan kan avslutas :)
 
Trevlig tisdag!
Jag ska försöka att kurera illamåendet som uppstår varje gång jag öppnar en burk men något som luktar riktigt illa. Det är absolut nåt fel på mig som alltid måste stoppa dit näsan och lukta trots att jag vet att det kommer att lukta satan.
 
 
****
 


måndag 29 september 2014

Blålockar på tråd.


 
Egentligen så skulle jag göra nåt helt annat idag men rocken stod och stampade i hörnet, frustade och ville röra på sig. Så jag tog fram henne för en liten tur. Matade henne med de fina Valiosblacknoselockarna som jag hade kvar. Lite av den "misslyckade" färgningen, lite av det persikoorange och sist lite av de lilablå lockarna. Allt färgat med olika svampsorter. Jag gillar verkligen dessa lockar och att bara spinna fast dem i klippendan. Tycker att det blir så himla fint. Jätte snyggt att ha om halsen till en jacka i skinn, mocka eller jeanstyg.
 
Trevlig måndag där ute, hoppas er vecka blir bra
 
*****
 
 
 


lördag 27 september 2014

Loppat & renoverat.

 
Jag har letat efter nya rejäla ytterkrukor en tid nu i höst, liksom hoppats på någon rea. Men eftersom jag behöver 6 st så känns det lite väl dyrt för ytterkrukor. En kruka på 100 spänn, det blir 600 kronor tillsammans. kanske lite väl mycket pengar på ett bräde. Men idag hade jag lite tur. Fann 7 krukor på loppis som jag gillade. Tungt lergods. De behöver bara lite renovering. Krukorna blev mina för 85 kronor.
 
 
+ en burk med bilsprayfärg för 70 kr. Jag sprejade dem i antikvitt för det är neutralt. Man kan ju klistra fast nåt på dem eller knyta ett tjockare rep eller nåt om dem om man vill, allt efter säsong och humör. Två stycken var glaserade i blått och de fick behålla sin färg. Nu ska jag fylla dessa krukor med mina Mårbacka pelargoner. De är rejält höga och jag har inte hjärta att klippa ner dem för dem blommar så snällt fortfarande.
 
Trevlig lördag!
 
*****
 
 


torsdag 25 september 2014

Varmt orangerött med grönköttigspindling.

 
Vädret har varit lika varierande idag som göromålen. I morse det dags at stänga ner avelsburarna. För någon vecka sen så släppte jag ihop alla höns och de har bildad grupper själva. I dag städade jag ur det stora hönshuset och gjorde fint med nytt strö och lite ny inredning. Sen hämtade jag de yngsta hönsen som bott i egen bostad sen de lämnade kläckaren. De har fått en egen liten inhägnad hörna i det stora hönshuset. Om ett par dar ska jag öppna så att de får gå ihop med de andra. Sen var det bara att flytta alla de andra hösen. Kanske inte så bara, att fånga höns tar sin tid. De vill helst inte bli fasttagna utan kacklar i högan sky och protesterar vilt. Efter två timmar så var jag klar med detta projekt.
 
 
Gick in för att äta lunch och eventuellt duscha efter allt skitjobb och fundera på om det var någon ide att gå ut i skogen innan dusch... Hann inte mer än sätta mig ner så vräkte regnet ner utanför fönstret och det blåste en massa löv runt omkring. Sen kom haglet! Vilken tur jag hade som hunnit klart med mitt hönsprojekt ute, det kändes riktigt bra.
 

När regnet gav med sig så anande jag att det kunde bli en toppendag i skogen så regnjacka och likadana byxor åkte fram.
 

 
 
Här inne har jag plockat litervis med färgspindlingar. En mossig granodling som finns längs med vår grusväg. Man behöver alltså inte gå lågt för att fylla korgen :)
 
 
Grönköttigspindling (Cortinarius malicorius) en klar favorit. Lite knepig att få syn på ibland, speciellt om det finns björklöv på marken. De smälter fint in i samma färgskala som björkens höstlöv har. Den grönköttiga spindlingen hittar man i granskog.
 
 
 Jag blev genomsur av allt vatten som fanns på granarna när jag kröp omkring på alla fyra och plockade svamp. Den idealiska höjden vore att vara ca 90 cm lång :) Allt annat knäcker ryggen om man inte kryper. När jag kom ut i ljuset efter en timme så var det strålande sol och himlen var sagolikt blå igen :) Inte gör det nåt att man är blöt inpå bara skinnet heller när korgen är full av svamp.
 

Så här härligt varmt rödorange blir det med den grönköttiga spindlingen :)
 
Trevlig torsdag!
 
****




söndag 21 september 2014

Exotiska valnötter.



 
Jag är som vanligt ute och skuttar i ottan. I går hämtade jag den här hinken med Valnötter och levererade samtidigt några härvor brunt mjukt ullgarn :) Denna hink är exotisk för mig, ja innehållet i alla fall. Hinkar har jag sett förr. Valnötter däremot är för mig som om det skulle växa ananas på träden här nere. Här är de vana vid dessa jätteträd som bär dessa nötter. Jag som kommer mera norrifrån tycker att detta är jättespännande. Så i morse åt jag min första färska valnöt. En helt annan känsla och smakupplevelse jämfört med de torra nötter som man köper i en påse i affären. Att nötter kan vara så saftiga!?
 
Nu har jag inte försett mig med denna hink enbart för att äta, nej det yttre skalet som brukar vara ett grönt fruktkött runt själva nöten färgar ull brunt. En väldigt fin brun färg. Det måste jag självklart pröva nu när jag har valnötter i min närhet. Jag hoppas att det inte gör nåt att det redan har börjat ge sig och blivit brunt. Det inre skalet som är rätt mjukt kan man lägga luftigt och torka. Så har man nötter till jul.
 
Trevlig söndag!
 
*****
 
 


lördag 20 september 2014

Rätt in i skogen.

 
 Vilken härlig lördagsmorgon :) Jag har redan varit ute och plockat svamp. Vi har hund som skall göra MH idag, det tar S hand om jag får vackert stanna hemma. Så jag klädde mig i svampplockarkläder och drog rätt in i de närmaste granplanteringarna. Där står de tätt både granen och svampen. Med hela huvudet och nacken full av barr så kröp jag runt på knä inne i mörkret på jakt efter svampen och jag blev inte lottlös.
 
 
Ca 1.2 kg bara rödskiviga hattar i denna papperskasse och det vita, det är den ull jag nu ska färga.

 
En härlig ull, vit och fluffig med en fin lock. Mycket lanolin och fin lyster i. Mjuk ja, en blandning av finull och köttras skulle jag tro. En ull som jag kallar för mina sveafällar. Just denna som jag plockat undan för färgning har jag ett extra gott öga till. Jag tror att det blir ett jättefint garn men tyvärr så är ullen bitvis väldigt skräpig så det kommer att krävas en hel del jobb med den. Men den är värd det :)
 
 
När garnet är färdigt så kommer jag att sälja det. Min gissning är att det blir ett rött mustigt garn som kan bli en trevlig sjal :)
 
Fin lördag på er!
 
 
****

fredag 19 september 2014

Svamp i kombination med självförsörjning.


 
Jag skrev tidigare att augusti vår årets skördemånad. Hur var det nu Brasse (vila i frid) sa: Fel, fel fel... Nu är det oktober och festen fortsätter. Här i Blekinge så upplever vi nu en svampsäsong utan dess like! Så igår bakades kantarellpaj med gorgonzola täcke. Lite av den lyxiga pajen finns kvar i dag så jag gör soppa på potatis och jordärtskockor med en liten skvätt grädde till pajen. Eftersom det finns grönt kvar att skörda ovanjord i min jättestora odlingslåda så får jag försöka äta lite sallad också, snabb inlagd mangold och gurka (etttvåtrelag+ lite olja)
 

 
En del av de jordärtskockor jag tagit upp skall bli nytt utsäde. Så behöver man inte göra utan det räcker med att lämna kvar knölar i jorden så är man för alltid med jordärtskockor. Men jag håller på med ett experiment. Någon sa att de hade nästan helt släta kockor för att de aktivt grävt upp och bara satt tillbaks de finaste, största och slätaste kockorna. Om det fungerar vet jag inte men jag prövar.
 
 
Trevlig fredag!
 
****
 


torsdag 18 september 2014

Ibland blir det bara så mycket bättre!



 
Ibland så blir det bara så bra! I går var ett sådant ögonblick när jag blev högljudd i badrummet när jag sköljde av en av lockarna jag höll på att färga.
 
BLÅTT!!!
 
Den svåraste färgen och en av de lynnigaste svamparna, sammetsfotad pluggskivling. Men med mitt brunnsvatten, på obetat ull så fick jag blålila. Det var de sista av mina svartnoslockar som jag färgade. Ett bad med mycket grönköttig spindling (hela svampen) gav mig starkt orangefärgade lockar och inte en tillstymmelse till vare sig rosa eller persika. Det andra badet var en liten test på vad pluggskivlingen kunde göra för mig och min ull. Läste och såg på Färghäxans blogg att de fått härliga färger av sammetsfotad pluggskivling på obetat garn. Hörde om en annan som på samma sätt fått rött. En spännande svamp alltså som jag nu omvärderar lite. Den har så att säga klättrat på min topplista :) Efter att ha sett bilder på brungråbeigegarner färgat med den svampen så var jag inte jättesugen på att färga med den men säsongen har varit över förväntan vad gäller svamp så jag har snällt släpat hem den från skogen och torkat den. Det är jag nu väldigt glad för, vilken trevlig svamp :D
 
Trevlig torsdag!
 
***
 
 
 


onsdag 17 september 2014

Tidig morgon.

 
 Jag smög mig ut tidigt i morse medans hundarna vilade på maten. De ska helst inte ut och springa direkt efter att de har ätit. I alla fall inte de stora, de kan få magomvridning. Alltså så var det bara jag, någon enstaka korp och älgflugorna som delade på morgonljuset :)
 


 
Denna halsduk har jag stickat av det garn jag spann av de mjuka fluffiga blandbattarna. De som var leftovers (de hittar du här) från andra projekt. Ca70% alpackaull och resten fårull av okänd sort. Troligtvis finull-köttras eller nåt liknande.
 
 
 Man får akta sig var man sätter fötterna för det är svamp överallt. Sjalens garn är färgat med hattarna från rödskivig spindling och här på marken där jag trampar runt så finner jag kanelspindling i mängd! Tur att jag har svampkorgen med mig :)
 
 
Halsduken är ett hitte-på mönster, som vanligt. Färgen drog lite ojämt på garnet, jag tror jag rörde om för dåligt under färgningen. Men det gör inte så mycket tycker jag, det blev fina skiftningar när det är uppstickat. Vill man så kan man färga halsduken igen.
 
Trevlig onsdag!
 
****
 
 


måndag 15 september 2014

Konsten att bara "slänga ihop något"

 
Konsten att slänga ihop en kaka brukar man prata om, att snabbt bara kladda ihop nåt och vips så bra det blev. I mitt fall är alla sådana försök katastrofala. Jag är inte född med mjöliga händer. Matbröd ja. Surdeg absolut men allt som ska doppas i kaffet och smakar sött som kakor och bullar nja... det blir aldrig särskilt bra.
 


 
Jag är bättre på att slänga ihop en stump garn.
 
Brun tvåtrådig alpacka 20 wpi. lite mer än 1,5 km långt om nu inte min kalkylator fått spunk :)
 
 
Trevlig måndag!
 
*****
 
 


söndag 14 september 2014

Mer av det röda tack!

 
Här ligger mitt vitt vita alp-fluff, mina battar av alpacka och ull som jag kardade ihop här om dagen. Det blev ett ganska tunt garn som jag svampfärgade. Första försöket blev totalt misslyckat. Jag hade en hög med sammetsfotad pluggskivling som låg ute i en bunke och ruttnade. Tänkte att det kunde vara spännande att se vad det kunde ge för färg. Jag var i alla fall ute efter någon nyans som inte var sockersöt. När svampen var urkokt så tappade jag hela grytan på gräsmattan, naturligtvis upp och ner :/ Så gick det med den färgen...
 
 
 Bara att börja om. Rotade lite bland mina flaskor av sparade gamla bad och hällde ihop några till en skön häxblandning och lät garnet glida ner. När jag tog upp det så såg jag att jag fått ett köttfärgat garn, tvi! Just sån blaskrosa jag inte ville ha! Gör om gör rätt. Fyllde på nytt grytan med vatten och hämtade lite blodspindling och rödskivig spindling. Det blev mycket bättre.
 

 
Jag fiskade upp ett rostrött garn ur grytan och jag är väldigt nöjd. En fin höston har det fått. Färgen tog lite ojämnt så det finns ljusa skiftningar i det men jag tror det bara blir fint när man stickar av det. Garnet är väldigt mjukt och jag önskar att jag hade mer av det. Det skulle bli en jätteskön okli-ig (eller hur det stavas) tröja. Nu får det bli någon mindre sak istället. 
 
 Trevlig söndag!
 
****
 
 


lördag 13 september 2014

Tid för gryta.


En härlig sak med denna årstid är att nu är det dags för långkok och grytor igen. Sån mat som en del tycker är så jobbigt!? att laga... eh, sån mat sköter ju sig själv och är perfekt. Bryn eller bryn inte köttet. Jag älskar mina stora järngrytor till detta, i med några liter vatten, buljong, kryddor och annat gott. Låt koka en till två timmar beroende på kött och storlek på grytbitarna. När det är 20 minuter kvar så brukar jag ha i klyftade eller tärnade grönsaker och rotsaker. Men man kan ha i dem på en gång om man känner för det. Vitsen med långkok är inte att man lagar till det när man är hungrig. Vitsen är att man lagar så det räcker till flera måltider. Antingen så spar man det i kylen några dar eller så fryser man in som matlådor. Så himla smidigt när man kommer hem. Bara att värma. Ett långkok smakar alltid bättre nästa dag :) Då har det fått gotta till sig lite. Efter all fräsch och lätt sommarmat så är det härligt med en varm mustig höstgryta :) Är man riktigt praktisk så har man i det man ska ha till på en gång tex potatis, ris eller bulgur. Eller så äter man bara bröd till.
 
I dag har jag varit i svampskogen på förmiddagen och S har varit nere vid klubben och tränat hund. I stället för att laga mat så har jag rensat svamp. Mitt långkok har skött sig själv under tiden :)
 
Trevlig lördag!
 
*****
 



fredag 12 september 2014

En mix av det mjuka.



 
September bjuder på sol och visst en och annan skur men när solen lyser så flyttar jag ut mitt arbete. Jag har haft lite alpackaull kvar och några battar ull från mina sveafällar liggandes så jag kardade helt enkelt ihop dem. Fibrerna var lika långa så de passade alldeles särskilt bra ihop denna gång. Battarna blev härligt vaddiga och det gick att se vilken spinn upplevelse det skulle bli bara genom att titta på dem. Denna blandning har bara runnit in i spinnrocken, som kvicksilver.
 
 
Det är bland annat detta som är så roligt med att spinna, mångfalden och variationen :D Ena dagen sitter man med något grovt för att som i härom dagen spinna superfin värmlandsull. Den spann jag otvättad och okardad, tog bara en tuss och fluffade upp lite. Försökte spinna från klippsidan för att behålla den blekta skiftningen ut mot toppen även i det färdiga garnet. Ett sådant garn tar lite längre tid att spinna. I går satt jag med dessa mjuka, väl preparerade battar och spann... Knappt någon ansträngning alls, bara att mata in i rocken och njuta av upplevelsen.
 
Trevlig fredag på er!
 
******
 
 


torsdag 11 september 2014

Höststädning och chokladbrunt mys.



 
Har spunnit upp några härvor mjuk Värmlandsull. En härlig chokladig ull som är verkligt supersoft. Detta är en present :) Ullen är så mjuk och skön att den kommer att passa både till en halsduk, som sjal, mössa eller vantar. 4 härvor ca 300 g blev det. Jag hoppas att mottagaren blir nöjd, hon älskar nämligen färgen. Det vet jag :) Själv så tröttnade jag på färg och la bloggen i klorin, nu ska den vara blek ett tag. Sen hörde jag nåt så bra att jag beslöt att förvandla det till ett citat:
 
- Every artist has its originality,
its called talent.
You cant compere them...
 
Detta sagt i en diskussion där man tjafsade om vem som sjöng bäst av lite olika sångerskor. OOoh så jag gillade!
 
Trevlig onsdag!
 
 


tisdag 9 september 2014

Ljuva sjuttiotal!

 Jag kunde bara inte förstöra de vackra lockarna. De persikefärgade blev helt underbara med rosarött på klippsidan och mer åt gult ner på topparna. Men inte knalligt gult, snarare rödgult liksom. Jag får inte bilderna att göra färgen rättvisa. Dess lockar är färgade med Grönköttig spindling och jag tänker persika & sorbet när jag ser dem. De och de andra lockarna som jag färgade måste bara användas på nåt annat sätt än att bara spinna dem.
 





 
Alltså så delade jag dem i buntar och spann fast dem från klippsidan "tailspin" Det är ett litet pill men jag ångrar det inte. Jag är barnsligt glad i mina 70 tals influerade sjalar. Löst hängande runt nacken bara eller lätt lindad om halsen, både sjal och smycke i ett :)
 
Jag har lite ull kvar och jag kommer att göra samma sak med den. Nästa gång jag får chansen till Svartnos ull så blir det till att sticka av den men denna gång så blev det nåt annat. Så ni som väntar på rapport om stickat, sorry det bidde ett par sjalar istället.
 
Peace på er!