fredag 7 februari 2014

Min variant på Tortanto, matigt bröd från italien.


Ett perfekt bröd till allt. Passar både på finbordet och i matsäcken :) Naturligtvis så finns det en viss deg och ett visst innehåll som gör att brödet kallas Tortanto i Italien. Hos mig är det formen i övrigt så använder jag min grunddeg och fyller brödet med det jag har hemma. Det är ett kylskåpsrensbröd om man så vill. Väldigt gott både kallt och varmt. Som en blandning mellan focaccia och pizza ungefär.

Min grunddeg gör jag så här:

Ca 6 dl ljummet vatten, 50 g jäst, en skvätt olja, Mjöl tills degen känns bra. Denna gång blev det enbart vetemjöl., En nypa salt

Kryddar gör jag med det jag har på kryddhyllan som jag tycker passar för stunden. Linfrö, Kummin, Solrosfrön, Rosmarin

Knåda i hop allt till en slät deg. Låt jäsa 30 min under bakduk. När brödet jäst klart, häll ut det på en mjölad bänk och knåda det igen tills degen är jämn, slät och spänstig. Kavla ut den som en bulldeg och pensla med olja. På med din fyllning, jag hade: Kassler som finfördelas med en mixerstav, finskuren purjolök, finstrimlade soltorkade tomater och riven ost med mycket smak :)

På med allt och rulla ihop degen som en rulltårta. Stoppa in den ena änden i den andra, limma med lite olja om det behövs. Lägg degen på en plåt och lät den jäsa ytterligare 30 min under bakduk. In i ugnen på 250 c  i 10 min och sänk sen temperaturen till 200 c. Grädda ca 40-50 min. i mitten av ugnen. Alla ugnar är olika så min temperatur och tid är på en höft.

Ungefär så gjorde jag och det blev himla gott. Brödet passar till en skål med soppa, te eller kaffe eller varför inte en kopp buljong, om nån nu forfarande dricker buljong? Som ett matigare kuvertbröd, till en sallad, till grillad m.m


Trevlig fredag!

*****





2 kommentarer:

  1. Så läckert! Bra med rätter som man kan slänga ner allt möjligt i - istället för att slänga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det slängs alldeles för mycket mat i Sverige. Problemet är ju att det bara är att "hämta" nytt. En välfärdssjukdom som tär på vår jord och slukar enorma resurser.

      Finns ju många bra fattigmansrätter som fortfarande är goda och fullt användbara ;)

      Radera