tisdag 4 februari 2014

Kylskåpsrens och långkok.


När grönsakslådan i kylen har fler trista grön och rotsaker kvar än vad man kommer att äta upp under de närmaste två dagarna, då är det dags att ta hand om dem på ett mera smart sätt. Annars är risken stor att de hamnar i komposten. Jag ogillar att slänga mat. Så fram med de två hönorna som legat i frysen sen i somras. Platsen kan fyllas av annat tex färdigkokt hönskött om det blir något över. Fram med den stora grytan i med uppstyckade delar av två små pippifåglar numera förvandlade till koköns. I med någon lök, ett par trista morötter utan större spänst, de sista palsternackorna och lite av den sista vitkålen... resten kan kaninerna kalasa på. Sen är det bara att komplettera med kryddor och salt, några lagerblad och vatten så att hönsen täcks. Buljongtärningar i om man föredrar det. Koka upp och låt sen stå och sjuda ca 1- 1 1/2 timme tills köttet faller av benen. Köttet kan bli god kycklingsoppa eller gryta + spadet/buljongen tillsammans med nya fräscha grön/rotsaker, köttet funkar i paj eller piroger. Spadet kan kokas in på burk och användas som buljong, reduceras, tillsätt grädde och man har en god sås :)
I dag anar jag nästan solen, morgonen var något ljusare och igår avmaskade jag sidostyckena på koftan och påbörjade bakstycket. Det går framåt :))
Trevlig tisdag på er!
*****


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar