fredag 10 maj 2013

Dammen vaknar till liv.

 Tidigt i morse. Solen är på väg upp över trädtopparna. Vår damm har vaknat till liv efter en lång vinter. Alla fiskar hade klarat att övervintra i dammen, liksom en massa paddor. De mindre grodorna har haft det lite tuffare. Ett tiotal grodlik har vi fiskat upp. De flesta paddorna har nu lämnat dammen efter att ha kurtiserat och lämnat 1000 tals romkorn kvar. De har nu kläckts och vi har generöst med paddyngel i dammen. Både den stora vattensalamandern Triturus cristatus och den lilla, liten vatten ödla Lissotriton vulgaris frodas i dammen. Båda arterna är fridlysta och den större snart även rödlistad som starkt utrotningshotat då fler och vattendrag och naturliga dammar försvinner. Så vi tycker helt klart att vi gör en liten insats här med vår lilla damm : )

 Nu är det inte främst den miljömässiga insatsen som gjorde att vi skaffade damm, nej det var sambons fascination för fiskar och vatten. Har har ett förflutet som flitig seglare (vem har inte det i Blekinge företsen) och akvarienörd... För min egen del så gillar jag tanken med en vattenspegel i trädgården som lockar till sig fåglar och andra djur.

 Sen finns det många fina växter som gillar att bo runt vatten. 
Och är man själv trädgårdsintresserad så finns det ingen gräns för hur fyndig man kan vara när man anlägger en damm. Livet runt dammen blir ett alldeles eget mikroklimat och det är jätte kul att följa årstiderna genom dammen.

 Vi var en tur till "skaune" igår och handlade växter till dammen. Dels för att komplettera med det vi köpte förra året då vi byggde dammen. Då tog vi det lite lugnt med handlandet just för att se hur dammen klarade vintern. I år så fyller vi på med fler växter bla denna Iris som har ett vackert bladverk. Det mesta av det vi planterade förra året har överlevt bla näckrosen, vilket är glädjande då den är placerad i djuphålan så indikerar ju det på att djuphålan är fortfri vintertid. I år har vi mycket trådalger tyvärr, de är ett gissell. Vi använder inga kemikalier i vår damm utan hoppas på att uppnå en naturlig balans. Ett av knepen är att ha fler växter som tar upp näringen i dammen istället. Läser man på nätet om trådalger så finns det en mängd mirakelkurer... tyvärr så finns dock inga vetenskapliga fakta på att alla dessa medel verkligen fungerar, nej det bästa är nog att försöka skapa en naturlig balans i vattnet. En dammexpert vi pratade med jämförde algpreparaten med homopatiska medel : ))


Vi köpte också fler fiskar. Nu simmar 5 stycken Guldid runt i dammen och de kommer att reducera paddynglen något då de äter sådana. Men med tanke på mängden yngel så lär det bli en hel del över : )

I dag så verkar det bli ännu en solig dag : )

**********






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar