torsdag 8 mars 2012

Nattfrost och surdeg.

Mina kvarglömda vantar skvallrar om att temperaturen faller om nätterna.

Det är fortfarande nattfrost i Blekinge, till och med riktigt kallt vissa nätter. Vattenflaskorna hos kaninerna var totalt frusna en morgon och termometern stod på -10. Alltså inte dags än att plantera ut mina förgrodda godsaker här hemma, hur mycket det än kliar i fingrarna. Mycket kretsar kring det framtida odlandet just nu. När jag ska våga sätta ut plantorna och vilka grönsaker som ska få dela odlingslåda : )

Här om dan gjorde jag ett försök att baka ett riktigt mustigt surdegsbröd. Ja det blev totalt katastrof. Jag satte en surdeg enligt receptet och väntade ivrigt på att den skulle börja bete sig enligt beskrivningen. Efter tre dar så bubblade den och luktade lite syrligt. Jag hade lyckats! Sen var det dags att baka bröd på denna surdeg. 33 dl mjöl, vätska och salt skulle ge mig ett härligt bröd det såg jag på bilden i boken där receptet fanns. 33 dl mjöl, vatten och salt hamnade i komposten... Jag gjorde exakt som det stod, bland annat så skulle den färdiga degen jäsa i 3-4 timmar. efter 4 timmar hade den jäst måttligt och såg inte lovande ut. Knådade degen till 4 limpor och lät dem jäsa ytterligare en timme. De fina limporna flöt ut till platta avlånga baskrar på plåten. Det såg inte särskilt tjusiga ut. Satte en limpa i ugnen 175 grader, grädda i 1-1/2 timme. Det är mycket väntan med surdegsbröd. Efter en timme så stängde jag av ugnen och kastade limpan i hinken som ska ut till komposten. Resten av degen gick samma öde till mötes. Vete tusan om jag kommer att pröva på att baka surdeg igen.

I kålskåpet står det en burk med lock som innehåller en liten del av min surdeg. Man ska spara en bit vid varje bak. På så sätt kan man ha en surdeg i åratal, ja i generationer. Enligt receptboken kan en surdeg gå i arv. Och mottagaren av en surdegskultur lär bli väldigt glad och tacksam...

********************


4 kommentarer:

 1. Oj, lät inte kul... Jag har haft funderingar på att starta en kultur, men vete tusan nu. Jag köper så gott surdegsbrod på Martin O så då besparar jag mig nog omaket. Muntar upp dig genom att vara med i min fina utlottning!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Vilken underbar bild du fångat. Härliga bilder annars också...men inte vildsvinens framfart i trädgården. Herregud vad dom ställt med. Förstår att du är förbannad.....iiiii.
  Må så väl trots allt, kram från Maria ♥

  SvaraRadera
 3. Mamma bakade mycket surdegsbröd förrut, jag tycker det är onödigt mycket jobb jag. Tyvärr tål jag ju inte gluten längre, jättetrist då nybakat, varmt bröd, är bland det godaste som finns!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man inte baka gluten fritt? Majsmjöl typ?

   Jag håller med dig om mycket jobb med surdeg, men jag ger inte upp så lätt. Har matat degen i dag... Så att den överlever i alla fall till nästa gång jag prövar(alt: håller sig vid liv tills nån stackare får ärva den hehe) Fast då ska jag fusk lite ; )

   Radera