söndag 8 januari 2012

Jag har gjort ost.

Att göra ost är kultur. Åtminstone så behövs det lite kultur. Min kultur gjorde jag på en del fil och två delar mjölk, av den mjölk som senare lite mystiskt skulle förvandlas till ost. Jag ljummade mjölken lite innan jag hällde i filen. Sen fick det hela vila ca 24 timmar i rumstemperatur.

I dag var det så dags att ysta mjölken till ost. Jag plockade fram de grejer jag trodde mig behöva, det hela såg nästan mer ut som om det var storstädning på gång... En durkslag att skilja vasslen från ostmassan, några träslevar, en bunke att hälla vasslen i, en hink modell större för den upphettade mjölken. Ett extra durkslag i fall att : ) och så den största kastrullen i detta hus.


En liten flaska med ostlöpe, ett måste om man ska göra hård ost och eller inte har tillgång till opastöriserad mjölk från bondgård. Min testost tänkte jag göra på fet gammaldags mjölk från butik, alltså är den pastöriserad. Dvs alla nyttiga bakterier är döda, liksom de onyttiga. Alltså måste man tillföra de bakterier som behövs. Det är här kulturen kommer in, den tillsätter den bakterieflora man vill ha och löpe gör att osten bla hårdnar.



I brist på jättestor kastrull när 5 liter mjölk skulle värmas upp så fick det värmas i omgångar. Den varma mjölken hälldes över i en vanlig plasthink, ren förståss. Och så var det det där med temperaturen. I alla reccept så har det stått olika, från 35-70 grader! Alltså värmde jag mjölken tills den var så varm att jag brände mig.



För att inte mjölken skulle svallna av för mycket medans omgång två stod på spisen så tog jag lite staniolpapper utanpå botten och la ett lock av det. Ett helt onödigt tilltag skulle det visa sig.


Det finns enligt hur jag läst mig till flera olika sätt satt tillsätta myecel (smak) till sin ost. Jag valde alla tre. Jag hade lite ost av en befintlig grönmögelost i kulturen. Jag la ner lite i den uppvärmda mjölken och jag tänkte tillsätta lite mer i morron när osten vilat och fått sin form.


För att göra ost behövs någon sorts form. Jag har köpt orkidekrukor i samma storlek som en bit köpemögelost : ) De kostade ett par kronor styck. Det viktiga är att vasslen kan rinna av osten så att den torkar.

Ett enkelt lakanstyg, lätt fuktad eller en silduk är bra så att osten inte fastnar när den blir torrare. Medans jag pysslade med detta så stod min hink med varm mjölk, kultur och löpe och skulle svalna. Jag hade rört om ordentligt efter att ha tillsatt alla ingredienser Nu skulle den vila och undret skulle ske. Mjölken skulle löpa dvs ostmassan skilja sig från vasslen. Enligt receptet så skulle det ta ca 30-40 minuter...


Jo tjena, hinken stod en timme, den stod i två timmar. Den bars ut i trädgården och stod där hela förmiddagen utan att det blev någon magi : ( Inte blev det någon ost inte. Tröttnade tillslut och bar in den funderade över vad jag gjort fel men kunde inte se att jag gjort något annorlunda än vad man skulle. Bestämde mig för att försöka värma upp mjölken igen. Under tiden jag värmde på mjölken så tillsatte jag en extra skvätt fil och en extra dutt av löpen och då blev det magi! Vasslen och ostmassan separerade hurreeka! När jag tyckte att det verkade klart så slog jag mjölken över durkslaget, vasslen samlade jag upp i byttan under och kvar i durkslaget låg ostmassan.

TATAM!



Min första ost, eller i alla fall embryo till ost

(stolt, stolt, stolt)

När den mesta vasslen runnit av ostmassan i durkslaget så slog jag massan i mina formar. Under en timme så vänder man ostmassan var 10 minut ungefär. Man kan krama massan lätt i duken så att överflödig vasslen rinner av. Hålen i botten på mina formar hjälpte till. Detta var steg ett. Nu ligger det 4 stycken ostar och väntar på fortsatt utveckling. Till den ena har jag satt Timjan och grönmögel. De andra har bara fått grönmögelmyecel. Senare i kväll ska jag doppa en trubbig pinne i mögelosten och sen i den nya osten. På så sätt får den nya osten mera myecel och hålen gör att osten luftas. Luft behövs för att möglet ska utvecklas ordentligt. Sen ska ostarna förvaras svalt, gärna i duk över natten. Ej i kylskåp.


Fortsättning följer....


********************



2 kommentarer:

  1. Nämen va spännande. Verkar ju inte helt lätt som en plätt. Men va kul
    Må så gott från Maria

    SvaraRadera
  2. Jag tror det är bäde lättare och billigare att köpa osten på ica :D
    Synd att ni är så långt borta, annars hade jag kommit och provsmakat!

    SvaraRadera