söndag 15 januari 2012

Vad är frigående höns?

Bilden av frigående höns är något skev. Det beror lite på vem man frågar. Är det jag som ska svara så är dessa två bilder min representant över vad frigående höns är. Enligt mig är det höns som får tillbringa sin tid ute eller inne beroendes på vad de själva väljer. De har möjlighet att picka och leta föda både från naturen och från en skål där de blir serverade ett bra hönsfoder.
Frigående behöver inte nödvändigtvis betyda att det inte finns stängsel. Stängsel är bra, det skyddar djuren. Stängsel kan också hålla andra fåglar borta från hönsen och desras mat, vilda fåglar bär på sjukdomar som man inte vill ha bland hönsen. En frigående höna får utlopp för sina behov av att vara just en vanlig höna tillsammans med en eller ett par tuppar. Det normala är att en hönsflock består av ett 20-30 tal djur, max. Då har man harmoni i flocken.

Hönseriernas definition av frigående höns var att bygga om, ta bort de gamla burarna där hönsen satt en och en på ett utrymme stort som ett A4:a papper... Nu skulle de rara pullorna få ett helt nytt liv så att gnällande konsumenter höll käft.

En frigående höna från ett industriellt hönseri slipper numera den trånga buren. Den frigående hönan är nu fri att konkurera om maten på ett naturligt sätt (?) Den lär aldrig se dagsljus då den fortfarande hålls inomhus i artificiellt ljus under hela dess korta liv. Tillsammans med 10 tusen andra höns så lever den sitt liv i en inomhus byggnad, utan sol, utan gräs eller annat att stimulera sig med. De frigående hönsen ska ha tillgång till sittpinnar men deras yta per höna är den samma. Ett A4 ark per höna. Det finns ett fåtal hönserier som låter sina djur gå utomhus men tyvärr framgår det inte på förpackningarna i affären hur den frigående hönan har levt eller hur den levt då den lagt de ägg du just tänkt köpa och det tycker jag är synd. För i min värld så är inte frigående höns instängda inomhus.


Den som har möjlighet att hålla höns borde göra ett försök, det är fantastiska djur. De kräver inte mycket. De ger ägg, kött och trevnad. De är bra för miljön på alla sätt och de tar hand om det mesta som blir över från husbondsfolkets middag.


*****************

*De två översta bilderna är på mina egna höns. De två undre är frigående höns som "räddats" och numera lever ett bättre liv hemma hos en privat person. Trots att det är frigående så ser man tydligt vilket dåligt skick de är i. Fjäderdräkten är total förstörd förmodligen pga av fjäderplockning från andra, lika stressade höns...1 kommentar:

  1. Vad är det för liv att gå "frigående" inomhus... och vart ska de gå när varenda milimeter av golvytan är full av andra höns? Höns vill gå ute och sprätta, allt annat är otänkbart. Mina höns går inte ens in om det regnar eler snöar...då går de och sprätter i carporten istället...de är så glada att vi byggt en takad utegård till dem (enligt dem). Jag har inte hjärta att störa så jag parkerar snällt utomhus och får skrapa rutor och ha mig.

    Vi köper aldrig ägg längre då de egna räcker bra och i värsta fall tigger vi från svärmor. Men kyckling köper vi bara Bosarps, de går gå ute även om det inte är sådär småskaligt pitoresk produktion som man skulle önska.

    SvaraRadera