måndag 9 januari 2012

Fortsättning på ystandet.

Så här blev dom. Cirka 700 gram ost totalt på 5 liter mjölk. Och JA det är ekonomi att göra dem själv jämfört med att köpa dem i affären. Åtminstone när man kollar kilopriset på den mögelost som jag brukar köpa. Fast det är lättare att ta en ost från hyllan och betala i kassan. Men vad är det för tjusning i det?
Det är lätt att göra ost, faktiskt (läste en kommentar på ett ostforum; Det är lätt att göra ost men en kost att göra en god ost) Bara jag som klantade till det lite igår. Den sammanlagda arbetsinsatsen är inte mer än någon timmes jobb. Färskost på fil har jag gjort förr men nu har jag testat att göra "riktig ost" och jag kommer att göra det igen. Nästa gång blir det Halloumi (stavas?) och fetaost eftersom det är en av sambons favorit ostar.

Mina ostar har nu fått lufthål rätt igenom med myecel från grönmögel. Nu ska den vila i två veckor innan jag provsmakar. Man bör kolla dem varje dag. De ska förvaras svalt, gärna i fuktad duk. Enligt receptet så kan man doppa dem i saltlake om de torkar för mycket. Även duken kan fuktas i laken. Helst så ska den lagras längre (minst 4 veckor) men jag tror inte jag kan hålla mig så länge : )

Det blev lite pyssel i köket även i dag. Jag satte två degar och det blev både morotslimpa och potatislimpa samt ett gäng frukostbröd av degarna. I morrn blir det lite annorlunda redskap mot de två senaste dagarna. I morrn ska jag skita ner mig ordentligt, förmodligen svära en del när jag mäter fel osv... I morgon ska jag börja bygga ytterligare ett par kaninburar. Jag hoppas att det inte ska spöregna för då får jag ställa in det projektet.


I kväll snöar det här : )******************


1 kommentar:

  1. haha, nu vet jag varför mannen jobbar så mycket :) det måste vara rena semestern för honom att vara hemifrån :) kram på er!

    SvaraRadera