fredag 2 december 2011

Laga mat i upphettad plast?

Vi har en liten kyrkogård på vår tomt. Eller ett litet uppsamlingsområde för sånt som snart ska lämna oss och köras i väg till återvinningen. I går fick vi lite på fyllning i högen då två synnerligen opraktiska stekpannor fasades ut ur "mitt" kök. Kan verkligen inte med dessa teflonpannor, eller vad de nu har för modern beläggning. Hör prat om att man kan laga mat i dem utan olja eller smör. Ja det verkar ju fiffigt. Men att hetta upp en plastig belägning och sen laga mat på den, jag tvivlar på att det är särskilt nyttigt. Jag är skeptisk.
Sen vet jag inte om det beror på min antiinställning mot dessa beläggningar Men hos mig i mina händer så håller de inte länge. Trots att jag använder den värdelösa plastvispen (den åker också snart ut) och bara rör om med plast eller träslevar. Tittar man på bilderna så är de ju fortfarande jätte fina dessa pannor som nu går till soporna. Det måste ju bara vara världens slöseri på alla sätt att de inte håller längre. Den större har flera hål i beläggningen och skall därför inte användas, den mindre har utvecklat en rund botten. Dessa pannor är skräp enligt mig. Men sambon håller inte med, han gillar dem. Jag tog fram en gedigen gjutjärnspanna och förklarade att en sån köper du bara en gång i livet eller ärver sen kan den gå i arv i generationer...

Sen var diskussionen i full gång. Han hävdade att allt bränner fast i järnpannorna. Jag hävdade att han har för hög värme. Jag påpekade också att plastpannorna går ju sönder om du hanterar dem fel och måste slängas medans en gjutjärnspanna däremot är förlåtande. Skulle du behandla den lite ovarsamt så är det ingen fara. Den går alltid att få fason på igen, generation efter generation.
Någonstans där tror jag att sambon slutade att lyssna. Känner jag honom rätt så lär han köpa en ny panna med märklig plastbeläggning att laga mat på så fort han får chansen. Jag kommer i alla fall att fortsätta argumentera för gjutjärnet.

*****************
Har varit sena kvällar en tid då jag skrivit mina blogginlägg. Efteråt har det varit sängen direkt men i kväll ska jag kika in hos mina favoritbloggar. Det var ett tag sen : )Inga kommentarer:

Skicka en kommentar