onsdag 9 maj 2012

Mitt hemliga hemmabygge : )

Skar ut sidor och botten till en låda från överbliven frigolit, sen köksgolvet las om. 55mm tjock. Måtten var 60 lång, 55 bred/djup och höjden 45 cm. Satte ihop delarna med dubbelhäftande tejp.

 För ett tag sen så förlorade jag en liten kamp här hemma. Sambon sa bestämt nej till att låta mig använda ugnen som en äggkläckare. Eftersom det är jag som lagar nästan all mat så tyckte jag att han va lite trångsynt där när han undrarde hur vi då skulle göra om ugnen var ockuperad av ägg i 21 dagar. I min värld finns inga problem endast lösningar. Men jag gav mig. Det finns äggkläckare att köpa och jag har läst och läst om de olika modellerna svurit lite över priserna också. De billigast kostar runt 1900 kr och upp till 5-6000 kronor. 2000 är ju ingen jätte summa men pengarna skall räcka till mycket. Sen finns de ju såna duktiga som bygger sina egna kläckare. På nätet, YouTube och alternativ.nu har jag studerat hur en kläckare ska byggas, läst på om vad som är viktigt och tvekat. Det verkade för svårt. Sen kom en tråd på alternativ där en kvinna gjort just en sådan här låda efter en modell på YouTube. Med en bra beskrivning och då tänkte jag. Okej, jag kan ju alltid bygga lådan i alla fall...

 När de fyra sidorna satts ihop men en bottenplatta så var det dags för ett lock. Skar ut ett hål i locket som jag placerade en glasskiva över så att man skulle kunna kika ner i "äggkläckaren" Satte fast glasskivan på ovansidan med vanliga genomskinlig bred tejp. Enligt beskrivningen så kunde man sätta plexiglas och då även på undersidan av locket för att få lite isolerande effekt.

 Skar sen ut bitar som jag satte på sidorna om locket så att de skulle ligga stadigt på lådan och inte glida. Alla skurna sidor som "snöade" klädde jag in med den breda genomskinliga tejpen för att slippa frigolitkulor i hela huset : )

 Äggen behöver syre. Så jag skar av 5 cm stumpar av en slang och gjorde hål i frigoliten. Jag gjorde två lufthål på varje sida.

 Det äggen behöver är syre, värme och luftfuktighet. Värme löste jag genom att ta en ful kasserad taklampa den passade perfekt. Två halogenlampor ger bra med värme, så pass att jag fått pyssla ett tag med hur de ska vara riktade för att det inte ska bli för varmt. Ägg ska ha 37.5 grader varmt. Under den temperaturen så utvecklas de sämre, för kallt så dör de och över 40c grader så kommer de att dö. Fuktigheten ska vara 40-60% i början för att sedan höjas de sista dagarna till över 70% helst. Rätt temperatur och fuktighet har jag fått genom att rikta lamporna i skålar med vatten.

När jag nu löst det mest primära, testkört och insåg att det kanske skulle kunna fungera så fyllde jag mitt hemmabygge med ägg jag samlat på mig och ägg jag har beställt. I går hade jag de första små hålslagen på en del av äggen och i dag har en liten kyckling kläckts i lådan. Det fungerade!

För att hålla koll på temperaturen så har jag en termometer för terrarium och en hygrometer som mäter fuktigheten i kläckaren. De är inte exakta och ska jag vara helt ärligt så har jag ett par gånger varit uppe på 40c och luftfuktigheten har ibland legat väl högt runt 70%  i början av ruvningen.
En höna vänder sina ägg en gång i timmen för att fostret på insidan inte ska torka fast. Jag har vänt äggen morgon och kväll, eller vickat dem är en mera riktig beskrivning. Äggen förvarades först i äggkartong där de stod med spetsen neråt och vickades från sida till sida. När de närmare sig kläckdagen så slutar man vända och lägger äggen ner. Nu har kycklingen intagit den position i ägget som gör att den lättast kan picka sig ut. Det finns en massa bra info på nätet för den som vill veta mer exakt vad som gäller för att få en optimal kläckning. Kläckaren ska man placera sen där temperaturen är så konstant som möjligt.

Alla hemmabyggda kläckare (och de man köper) som jag kollat har haft någon form av fläkt som hjälper till att fördela syre och värme i kläckaren. Det finns att köpa eller så slaktar man datorn och snor fläkten : ) Sen rekommenderas en termostat och en mycket exakt termometer och hygrometer. Jag struntade i fläkten. Köpte en billig termometer och en billig hygrometer.

Kostnad för denna kläckare.

Frigolitskivorna fanns redan
Nästan en hel rulle dubbelhäftande tejp, som vi hade
Genomskinlig tejp, hade vi också hemma.
En gammal taklampa, fanns här
Plastskålar för vatten, fanns också hemma.
Grillgallret lånades från ugnen (som äggen legat på)
Termometer tror den kostade 50-60 kronor.
Hygrometer, samma pris.
Även halogenlamporna hade vi hemma.
Glasskivan hade jag sparat från ett kasserat vitrinskåp.

Kostnad, inte över 200 kronor, för denna kläckare : )


Trevlig kväll!
**************














3 kommentarer:

  1. Wow, vad duktig o envis du är!!!
    Jag tror att det blir jättebra, allt behöver man inte köpa färdigt för att det ska fungera.
    Men, gäller det alla dina ägg, eller bara vissa?
    För hönorna kan väl ruva själva med?
    Jag är novis, men drömmer om egna höns.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Detta var ju strålande...vilken fiffig uppfinning. Du kan ju söka patent :)
    Och tack för att du visade bilderna på den fina födseln så fint.
    Kram Maria ♥

    SvaraRadera
  3. Oj oj, vad mycket jag har missat här inne hos dig!
    Men nu har jag läst i kapp.... blir helt kär i dina
    kycklingbilder, här längre ner....
    Vem vet, om det slår väl ut med mina "hyrhöns" så
    kanske jag också en vacker dag sitter och bygger en
    äggkläckare!!! Då ska jag kolla tillbaka på ditt inlägg!
    Ha det gott nu!
    Kram Sofia

    SvaraRadera