måndag 21 maj 2012

Vi bygger en damm...

Det här är det projekt vi ägnat åt oss åt i nästan två dar nu. Sambon har haft funderingar på att ha vatten någonstans i trädgården sen han flyttade hit för 5-6 år sedan. Först tänkte han sig en liten vattenspegel eller eventuellt något med ett litet vattenfall, rännil på baksidan av huset. Jag föreslog här se bild. Detta är en naturlig rundel mitt i gräsmattan på framsidan med en nivåskillnad på över en meter från högsta till lägsta punkt. Här växer det liljor, kirskål och en himla massa sten trodde sambon.Det finns även en gammal stenmur runt halva cirkeln ca 60-70 cm hög på framsidan mot mig som fotograferar. Detta var funderingar vi hade förra våren. Sen har det grunnats fram och tillbaks och tillslut så bestämde vi oss för att pröva att bygga en damm här. Man kan ju alltid skotta igen om det inte fungerar på grund av sten och rötter. Ett minus är att det står en stor lönn mitt i med tanke på alla löv som kommer att hamna i dammen. Å andra sidan så ligger det aldrig löv här nu, de blåser fort iväg. Vi får helt enkelt städa dammen lite oftare om det behövs.

Grässvålen grävs bort och sparas.

 Projektet växte något *ler* när vi satte igång. Från att ha varit tänkt att det skulle rinna en liten smal vatten å från baksidan av trädet ner till en liten liten damm...

 Så blev jag sugen på att ha en näckros, det har varit en dröm. En damm med näckrosor... Ljuvligt. Sambon muttrade lite om att en sådan kräver frostfritt djup (det är han som är den mer kunniga här, jag är drömmaren) Efter att grässvålen avlägsnats så visade det sig att jorden under var jätte enkel att gräva i så genast blev dammen större. Sambon insåg nu att det skulle kunna gå att ha fisk här och om man nu ändå gräver. Även fisk kräver frostfritt : )) Så så fick det bli. Vi gjorde en djuphåla som är ungefär 80 cm djup 1 1/2 meter i diameter. 70 cm är frostfritt djup här hos oss.

 Någon har grävt här innan. Någon har tappat denna brosch en gång i tiden. Sen dess har den legat djupt begraven i jorden under gräsmattan.

 Nålen är borta och inga stämplar. Vi grävde vidare utan att kontakta historiska museet ; )

 Mye grästovor blev det. Grästovorna ligger på presseningen. Det på vägen är en dvärg Schnauzer : ))

 Här ska det lilla fallet rinna.

 Har man lösa djur så jobbar man aldrig ensam, det är hundar runt benen och så hönan då med sitt gäng med kycklingar. Hon parkerar sig lite hur som oavsett om hon är i vägen eller ej.

 Precis här fann hon det lämpligt att peta in alla ungarna under vingarna och låta dem vila...

 Att först stå och gräva bort allt gräs för att sedan lägga tillbaks det igen känns ju lite tröstlöst. Visserligen ska det inte tillbaks på samma ställe men ändå.

Vi leker lite med inramningen av dammens nederkant. Kanske kan man använda slipers?

Grästuvorna använder vi till att bygga upp en vall runt dammen, Vi var nere och tittade på vad torvblocken kostade och i närmaste plantskola tog de 60 kr styck. De var ca 40-50 cm långa och det hade gått åt en himla massa torvblock och en himla massa pengar för att skapa vallar runt dammen. Jag vägrade köpa torvblock för det priset när vi har så mycket material hemma som vi kan använda. Jag har ju grävt upp grästovor i flera veckor nu som ligger i en hög vid komposten.

Det var så långt vi hann denna dag.

Trevlig måndag : ))

********

1 kommentar:

  1. Är man superpigg och behöver varva ner för att försöka sova kan man läsa din blogg, då blir man så trött av allt slit att man somnar tvärt :D
    Skämt å sido, vilket jobb du gör!

    SvaraRadera