lördag 26 maj 2012

Syrensaft.

 Har du fortfarande syrener i blom? Testa då att göra en fantastiskt läskande saft av bondsyrenens blommor, Syringa vulgaris. Alltså inte den förädlade sorten med lite större blommor och skarpare färg. Utan vår svenska gamla sort som finns i vitt och ljust lilablå. Inte alla vet att hela växten är ätlig  : )) Förr gjordes ofta saft och gele´på blommorna. Syrenen ska plockas innan de blommat över annars ramlar alla blommor av medans du plockar blomklasarna. De kan gått vara "nästan helt utslagna" när man plockar dem.


 Syrensaft;
40-60 klasar av bondsyren.
1-1,5 kg strösocker
50g vinsyra (kan bytas ut mot citronextrakt efter tycke och smak)
1 citron
1,5 liter vatten

Skaka blomklasarna fria från ev. rapsbaggar. De brukar krypa undan om blommorna läggs ut på ett vitt underlag en stund. Rensa bort allt grönt och brunt dvs alla blad och all bruna vedgrenar.Ju mer du tar bort ju godare saft. Det är blommorna vi vill åt : ) Lägg blommorna i en kruka eller annat djupt kärl. Koka upp vattnet. Rör ner sockret och rör tills det är helt löst. Lös upp vinsyran i lite sockerlag, blanda sedan ner det i lagen.
Häll lagen över syrenklasarna. Riv skalet på citronen. Dela citronen, pressa den. Häll ner saft och rivet skal i lagen. Täck över. Vill du ha lite bittrare saft skiva citronen i klyftor.

Låt stå på svalt ställe i 5 dygn. Rör om ett par gånger om dagen.
Sila saften. Fyll den på rena kalla flaskor. Sätt på skruvlock. Förvara svalt.
Saften är rätt så hållbar. Den spädes med vatten som "vanlig" saft vid serveringen.
Smaken på syrensaft upplevs olika men jag tycker att de vita blommorna smakar som en blandning av fläder och grape´ en otrolig törstsläckare. De lilablå blommorna ger en fylligare mer blommig smak.


Vill du lyxa till det lite och kanske bjuda gäster på något lite exotiskt?
Varför inte göra lite syrenlikör : )

Recept på snabb syrenlikör;

40-60 blomklasar av lilablå bondsyren, den ger bäst smak.
Rensa som ovan. Lös upp i kg socker i 1 liter vatten.
Slå socker/vatten blandningen över syrenerna, rör om. Låt uppkok och blommor svalna innan du blandar det med alkohol. Jag valde denna gång en 1 liters vodkaflaska med en knapp tredjedelssprit kvar. Resten av uppkoket sparar jag till nästa flaska ; )

Har du mer tid så...
plockar du av bara (lilablå)blommorna och lägger dem direkt i sprit och socker efter smak. Låt stå på flaskor tills all färg dragits ur blommorna. Ha i rejält med blommor i varje flaska, minst 4-5 dl. Denna dryck är färdig efter en månad. Skaka flaskan varje dag.

Det är jätte kul att se om gästerna kan gissa vad det är de dricker. I år kommer min snabblikör att serveras till efterätten på midsommar. Det går också utmärkt att göra drink eller bål på likören. Blanda ut den med något läskande som bubblar.

Hur ni än avnjuter syren, glöm inte isen!


Trevlig lördag.

*******

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar