onsdag 24 november 2010

Här slängs ingenting...


En annan bloggare "Man tänker sitt" skrev ett inlägg om Var-rädd-om-maten-veckan, för någon dag sedan. Jag visste inte ens att en sådan existerade. Men det låter som ett bra initiativ. Folk slänger alldeles för mycket mat. Jag har hur många väninnor som helst som tittar på datummärkningen när de tar nåt från sina egna skåp. Har datumet gått ut åker maten i soptunnan!!!??? Vilket slöseri med både maten och ens pengar. För att inte tala om mannens 2 barn plus 1 bonusbarn (nu blev det lite rörigt kanske) De är visserligen i den åldern när mycket är yyyyääääkkkk! Men hallå, nu är de vuxna och ska bo själva... Kanske lär de sig då att äta det som serveras och inte rynka på näsan. Det är inte alltför fett att vara ung och flytta hemifrån. Helt ärligt, har folk tappat både syn, lukt och smaksinnet? Vågar man inte lite på sig själv och testa om maten är dålig eller tjänlig? Lika illa är det när folk tillreder mat, de tar det som skall användas och resten åker i soptunnan...

Jag har i alla fall haft extremt fattiga perioder i mitt liv när jag var yngre och då menar jag verkligen fattiga. Sen om det hela berott på felprioriteringar när inte lönen räckt det är en annan femma ; ) Den fattiga tiden har lärt mig att äta allt och att blanda obefintliga rester till fungerande måltider. Att använda allt på en råvara och inte slänga bort. Jag har också lärt mig att smaka först innan man slänger något. Det fattiga beteendet sitter kvar, även idag har jag svårt att slänga mat. Jag försöker se hur eventuella rester skall kunna användas. Om min fantasi sviker mig så finns det sex hundar och några höns med tupp som kan ha glädje av maten. I soptunnan ska den i alla fall inte!

I går tillredes fattigmansinspirerad mat. Det fanns kvar av Fläskfile´n så lök hackades och stektes mjuk i en panna. Sen hälldes tomatsås på och fläskfile´n strimlades ner i "såsen". Sen lunch fanns det makaroner, inte mycket men det räckte till att täcka botten av en form och sen på med köttsåsen, ett nytt lager makaroner och över det béchamelsås. In i vedspisen med alltet och ut kom en ny rätt : ))


Lasagne ala left overs!

Det hela blev till en hygglig lunch idag : )

********

1 kommentar: