fredag 24 september 2010

Tror jag funnit vad jag letat efter...

Ett par gamla skridskor & en bukett torkade blommor.

De hänger i gästrummet. Inte heller där har jag några gardiner. Har svårt för att hitta några som passar som jag tycker om. I stället har jag tagit ett gammalt redskap, en stör med en järnkrok på. På stören har jag hängt en massa gamla redskap jag hittat i bodarna. De får fungera som "gardin". Till vänster i bild, den gamla ventil som vi öppnar och någon stänger hela tiden. Den satt gömd och stängd bakom lager av tapet och masonit. Dumt, avluftning behövs.


Vi har sagt till någon att den får gärna vara stängd, sen under vintern men nu ska den vara öppen : ) Och samtidigt som jag skriver detta så sneglar jag upp mot ventilen och ser att den är stängd igen...


I går eldades det i vedspisen och jag passade på att stoppa in en stek i vedugnen. Nu när jag lärt mig hur spisen fungerar, med värmen så måste jag bara säga att den är fantastisk att laga mat på. Det blir inte denna brännande värme som du får på spisen. Jag brukar ta upp den till 150 grader, det räcker. Sen stoppar jag det som skall lagas i ugnen. Det tar lite längre tid, lite slowfood men jädrans vad gott det blir. I går var det en kotlettrad som späckats med kryddor som jag plockat från mitt lilla kryddland och torkat som gick klar i vedugnen.


Såg att den nakna kocken la rotfrukterna hela under köttet och då gör jag också så. Så slipper steken simma i sitt eget spad och bli kokt på undersidan. Rotfrukterna blir mjuka och mosas med spadet till sås. Lite redning, en skvätt mjölk i detta fallet. Naturligtvis så går det att använda grädde ; )


Nystekta kantareller tillsätts i såsen. Skar skivor av steken och la ner i kantarellsåsen. Serverade det hela med koktpotatis, riven vitkål och äppelmos. Hade plommonträden givit oss frukt i år så hade jag späckat köttet med det.

Det var vår lunch idag det.

Mannen har fixat hyllor till den garderob jag vill ha som linneförråd, låter fint, linneförråd. Nåväl, där jag bla ska ha dukar och gardiner då. Nu återstår det för mig att måla invändigt.

Sen har han snickrat ihop en kompost till mig, eller byggt ett staket runt det område där jag slänger överblivet från rabatter och hönsen. Ett måste eftersom hundarna är lite smått förtjusta i hönsbajs.

Jag har målat gipsväggen i vardagsrummet med linoljefärg, denna färg som jag kommit att älska. Väggen blev himla fin. Hade en diskussion en gång med en målare om linoljefärg. Vilket skit han tyckte att det var. Men jag stod på mig. Ja, sa han men skiten torkar ju aldrig. I och för sig sant, den tar tid på sig. Mannen stod lite åt sidan och önskade nog att jag höll mun (vi var i en butik) Men jag tycker det är så förbannat roligt att retas så jag funderade lite på om jag skulle sjunga äggoljetemperans lov för målaren ; ) Den tar ännu längre tid på sig att torka : ))

Jag avslutade målarens klagovisa över linoljefärgens långsamhet genom att säga;
- Men jag har inte bråttom...

Medans mannen byggde staket runt komposten så var jag uppe på skullen och rev bland alla våra bräder som ligger där uppe huller om buller. Vi har eldat upp en hel del även idag. Tidigare så har jag hittat en lång, 3 meters planka som förmodligen fungerat som ett hyllplan och jag blev omedelbart förälskad i denna.

Den har en jättefin relief och vacker rundning i hörnen. Lite sliten, javisst men det går att fixa till. Jag tänkte sätta upp den i vardagsrummet på gipsväggen. Bred är den så det går att ha många saker på den.

Den långa har jag släpat in. I dag så dök det upp en bit till på lite mer än en meter...
Julafton?

Nu har jag lite beslutsångest. Ska de upp i vardagsrummet eller ska jag ta dem till hallen. Där hade jag ju en ide om ett längre hyllplan ovanför dörren och ett kortare på den ena lilla väggen. Det var tänkt att mannen skulle få göra dessa hyllor till mig, men sen kom han släpande med en brun bokhylla som genast blev vit i mina händer och hamnade i hallen. Men ändå, jag är inte riktigt nöjd med den lösningen.

Kan inte helt släppa tanken på hur praktiskt det vore med hyllplan på väggen, speciellt när man städar. Ja nu har jag fått något att fundera på.

******************************

Men oj, vad långt jag skrivit. Nu får det vara nog för i kväll.
Trevlig helg till er alla!


5 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Va fånigt.

  Om man tar bort ett inlägg *s* så står det att det är borttaget. Hm nåja, det var mitt eget "test" inlägg jag tog bort.

  SvaraRadera
 3. Provar igen då?men orkar inte skriva lika mycket som du måste spruta ur text genom öronen hehe Kram ha en fin helg....

  SvaraRadera
 4. Jag hade behövt ett sådant hyllplan..
  Ca 1.5 meter

  Byta mot några trälådor..?

  SvaraRadera
 5. Hej du rara kvinna och tack för dina värmande ord....6 hundar minsann, där ligger vi i lä som bara har två. Av bloggen att döma verkar du vara en likasinnad lantlivstokig tjej! Härligt! Nu ska jag kika lite mer på din blogg....
  Ha en mysig lördagkväll!

  SvaraRadera