torsdag 15 november 2012

Ull från down under? Nej tack!

 Mulesing!

 Since 1929....

  I nästan 100 år så har Australiens och Nya Zeeland lamm fått sina rumpor sönderskurna utan någon form av bedövning...

 Alternativet? Flugor som lägger ägg i ullen och hudvecken runt analen. Där samlas svett och fekalier som blir ett perfekt hem åt flugans hungriga larver. De kan växa och äta sig mätt in i fårens hud. Självklart är detta både smärtsamt och blir till ett lidande för fåren. I värsta fall så får fåren avlivas pga av infektioner i de växande såren. Vilket leder till inkomstbortfall för fårägaren. Detta drabbar tiotusentals får varje år "down under"

 I två år skrek PETA (en organisation jag i övrigt inte håller särskilt högt) ut hur fåren hade det. Hur man satta upp lamm på rad i ställningar och brutalt skar sönder dem. Hela världen fick då upp ögonen för detta hemska, de krävde omedelbart stopp för denna brutala handling. De stora fårägarna protesterade, påstod att det var nödvändigt... Men de fick ge sig. Gemensamt så stod världens konsumenter på sig och vägrade befatta sig med ull och skinn från får som utsatts för mulesing. Regeringar fördömde hanteringen. Australien och Nya Zeeland regeringar beslöt att mulesing skulle fasas ut. Ull är en av ländernas största exportvaror. En bojkott av deras ull påverkade ekonomin enormt. Problemet med flugorna som låter sina larver äta upp fåren bakifrån kvarstår dock.

Lösningen!

 Ett par platsklipps, samma som jag här hemma använder att försluta påsar med...


 Så kallade mulesing clips sätts på runt fårets bakdel, i skinnet. De "onödiga " skinn och hudpartierna som flugorna lägger sina ägg i förtvinar efter ett tag då de ej får blod och trillar av. Prydligt och bra.

Eller?

I många fall så slits de av och lammen får stora blödande sår som snabbt blir infekterade. Jag kan inte tänka mig att dessa klipps inte gör ont. En del fårägare har klagat på att när klippsen faller av blir de liggande på betesmarkerna och skräpar ner. Nu kommer nästa generation klipps. Klipps av majsstärkelse, nedbrytbara. Hurra! Problem solved!

Eller inte. Jag tycker inte mulesing clips är lösningen. Det jobbas nu med någon form av vaccination för lammen, hur långt det har kommit vet jag inte. Men allt handlar om hur dyrt det blir. Dyrt mäts i både vad det kostar att vaccinera och arbetsinsattsen. Jag är för ett vaccinationsalternativ så länge det inte innebär lidande för fåren. Eller en belastning på naturen.

Antingen så slutar man med att ha får på en ö där det aldrig funnits får. De är inte anpassade för dessa flugor. Eller så börjar man avla fram egenskaper som gör att man kan ha får där. Dvs väljer ut avelsdjur som inte har en 3 nummer för stor hudkostym. Det ger mindre ull men inget lidande för djuren. Eller så fortsätter man med mulesing under bedövning! Tills de down under löser detta så skippar jag fårprodukter (merino*) därifrån. Tanken på hur dessa djur har det får mig att må illa : (

Det lämnar en dålig smak i munnen att inte välja bort sånt som inte är bra.

***********Merino är en fårras. Merinoull är världens mjukaste ull fiber. Merinofåren kommer ursprungligen från Spanien.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar