onsdag 28 november 2012

Fin form på bröna.

 Dags för matbröd igen. Som vanligt så hamnar det lite allt möjligt i degen: Paprika med kärnhus, (det märks ändå inte sen) morot, grovt rågmjöl, vetemjöl, jäst, salt, en skvätt olja, kummin, rosmarin, linfrö, vetegroddar. Inga solrosfrön denna gång : )

 Degen ställs undan och får jäsa upp. Vi har ett spännande kakel i en del av vårt kök... Vår vedspis som tyvärr har eldningsförbud ja eller skorstenen har eldningsförbud. Min förhoppning är att det skall fixas till. Jag saknar att få använda vedspis vid matlagning. Finns inget som blir godare än riktig mat lagad i gjutjärn på vedspis.


 När den jäst klart så stjälps den upp på mjölat bord, knådas och delas i två delar som formas till limpor.

 Den gamla franska örtvaggan som jag köpte på loppis för någon 10a används till lite av varje.

 De två limporna läggs i varsin sockerkaksform. Jag brukar smörja formen med lite olja innan. Sen får de jäsa under duk igen.

 När de jäst 30 min så är det bara att sätta in dem i ugnen. Jag har en tät form i botten och ett galler över. Limporna ställs på gallret och i formen under häller jag snabbt någon dl hett vatten innan jag stänger luckan. Den heta vattenångan får jästen och resa upp brödet fint.


Fin passform på en smakrik frukostlimpa : )

Så här direkt ur ugnen så är det fantastiskt gott att bara bre på generöst med smör på en varm skiva bröd. Till det en kopp kaffe. Jag har satt en ny omgång med surdeg, så nästa bak så blir det surdegsbröd. Nu väntar jag på sambon som skulle försöka komma hem lite tidigare idag. Ett konkurslager reas ut och vi tänkte åka dit och titta.

Ha en bra dag alla!

***

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar