lördag 19 november 2011

Komposten, en god investering.

En underbar "pytt i panna" att mata vår kompost med : )


En intim bild från vårt liv här i den lilla stugan i den stora skogen, våra sopor. Lite äckligt kan tyckas men det här blir mumma för det jag ska odla i vår. Mat till kålmaskarna med andra ord ; ) Har man möjlighet så tycker jag absolut att man ska skaffa sig en varmkompost dvs en kompost som man kan använda året om. Av det man kastar där i så får man underbar jord att plantera i. Oavsett om man har tänkt odla grönsaker eller bara fylla krukor med blomjord så får man på detta sätt "gratis jord" med ett högt näringsinnehåll för sina växter.

Med sågspån och halm från kaninburar och hönsgård så fick vi bättre balans mellan vått och torrt i komposten


Jag lever efter måttot: MAN KASTAR INTE MAT! Man äter upp den innan den blivit dålig. Man smakar och luktar på den, om bäst före datum har gått ut. För det är just det det är; BÄST FÖRE... inte BÖR slängas som många verkar tro. Fy på er! En tredjedel av all mat vi bär hem från affären slängs, vilket slöseri! Hinner man inte med att äta upp så fryser man in det. Det är jätte enkelt, man stoppar maten i frysen bara. Undantaget då sånt som inte går att frysa. Om man planerar lite och har lite framförhållning så kan man minska svinnet och på så vis ha mer kvar i sin plånbok och i slutändan så skonar man miljön. Det blir en win win situation helt enkelt.


Hörrde ni? Den rapa....


Hos oss blir det trots mitt motstånd mot att slänga mat ändå en hel del över till komposten. Jag sorterar enligt följande, kan vi äta det: in i frys eller kyl, kan hönsen äta det, bärs det ut till dem och sist kan kaninerna äta det... I viss mån så räknas även hundarna in i denna slasktratt. Det som blir över bärs ner till komposten.

Ha en bra lördag. Vi ska eventuellt åka och kika på ett hus idag. Men jag har inga större förhoppningar. Hittills har vi tittat på en miljon fyra hundra sjuttio nio hus utan att fastna för någott. Jakten går vidare

************1 kommentar:

  1. Och Nessie hälsar att även det som ligger i komposten är mat!

    SvaraRadera