måndag 27 januari 2014

Börjat i smyg och så lite om inkokning av mat.


Jag har tjuvstartat lite fast jag borde spinna klart allt garn innan. Men jag kunde inte låta bli. Får användning även av gotlandsullen då den ger mig en gråsvart färg som jag tror kommer att se bra ut när projektet är färdigt. Resten av garnet kommer att vara naturvitt (fårens egenfärg) eller svampfärgat. Det är hur kul som helst att vara igång. Fast det är väl så det är i början man är full av förväntan tills det börjar att strula och ha sig :) Det kommer säkert bli ett projekt med en och annan svordom och uppgiven suck. 


Någon undrade hur jag gör när jag kokar in mat på burk. Här kommer en enkel beskrivning på hur JAG gör. Jag lagar maten som om jag skulle äta den tex kycklingsoppa med alla ingredienser i. När den svalnat så pass att jag kan hälla upp den på burk utan att de spricker så gör jag det. Fyller burken tills det finns en centimeter kvar till kanten, på med locket.

Tricket är att "koka" ur syret ur burken så att det inte kan bildas bakterier som förstör maten. Utan syre så kan maten förvaras i princip hur länge som helst i burken. Jag har mina burkar i skafferier men har du jordkällare så är det kanon. Huvudsaken är att det är frostfritt. Jag gör likadant med överflödet i grönsakslandet, det mesta kan kokas in; Ärter, böner, pumpa, rotsaker i bitar, sparris osv. Även bär, frukt (sylt, marmelad) och svamp. Det som blir sämre är mat med grädde/gräddmjölk då det gärna vill separera. Det är inget fel på smaken men hos mig så hamnar fettet för sig och proteinerna blir bara en grynig massa i maten. Inte så aptitligt. Såna rätter kokar jag in utan grädde och när jag sen skall äta dem så värmer jag upp dem och har i en skvätt grädde. Man får pröva sig fram lite.

Det finns speciella grytor att köpa för inkokning/ hermetesering/sterilisering av mat och speciella burkar. Jag använder vanliga glasburkar från affären och sen kokar jag in dem med maten i min ugn. Burkarna ställs in i kall ugn där jag sätter temperaturen på 120c. Det tar mellan 1 1/2 timme till 3 timmar att koka in ett gäng burkar beroende på hur stora de är. Ju större burk ju längre tid. Koka hellre en halvtimme för länge och kolla när burken tagits ut och svalnat ngt hur locket sitter. Det ska sitta hårt fast (vakuum har bildats) Det som hänt mig när jag slarvat är att maten jäst. Kan meddela att det märks direkt. maten luktar en smula surt när du öppnar burken men framför allt så är smaken obeskrivligt äcklig. Mina burkar är inte optimala om man skall spara konserven i flera år för de är gjorda för engångsbruk och luft kan på sikt sippra in. 
 
Det finns en liten risk för botulismbakterien också men den är minimal. Väl rengjorda burkar även lock är det som skall användas. 

Här är en länk till bra information:
 


Trevlig måndag!

****












2 kommentarer:

  1. Sticka lite, spinna lite, och sticka igen. Det är int lätt att vänta tills allt är färdig. Ser ut att bli jättefint :)

    SvaraRadera
  2. Tack för bra konserveringstips!!!

    SvaraRadera