torsdag 19 december 2013

Hembakta små knäckebröd.

 I går testade jag att baka knäckebröd. Det har jag aldrig gjort förut och det blev ju riktigt bra. Jag följde inget recept utan tog lite av vad jag hade hemma. 
Rågmjöl
Vetemjöl
Vetekli
Linfrö 
Pumpafrön
Vallmofrön
Salt
och en hel massa av alla de torkade örter jag hade hemma + soltorkade tomater i olja som jag finfördelade. Hällde i lite av oljan också :) Jag hade mycket av allt detta för jag vill ha mycket frön och smak på mina knäckisar. Som vätska så hade jag i första degen 3 dl surdegsjäst och vatten. Allt blandades i en bunke till en jämn deg som var kavlingsbar.

 Ingen jäsning utan degen kavlades ut direkt och nu kom ytterligare ett av mina loppisfynd till användning. Min "noppiga" barnkavel, inköpt just för detta för 10 kr :)
Skar den utkavlade degen i små fyrkanter, lagom stora för en bit god ost. Sen direkt in i ugnen på 150c i ca 20 min. Just ugnsvärmen och tiden får man laborera lite med beroendes på ugn och tjocklek på brödet.


 Dessa blev så bra att jag gjorde en deg till, men nu var min surdeg slut så det blev 25g torrjäst istället och lite filmjölk.

 Ingen jäsning denna gång heller utan rätt in i ugnen efter utkavling.

 Denna deg fick en rätt stor skvätt med rött paprikapulver för färgens skull så att jag skulle se skillnad på dem med surdeg och dem utan. Surdegen blev en klar favorit även om dessa också blev goda. Den syrliga smaken i surdegen passade urbra i ett knäckebröd så den varianten lär jag göra om.

Nu har vi knäckisar både till vår ostbricka och tillräckligt mycket att det räckte till några påsar att ge bort. Lite cellofanplast och ett juligt snöre så var det klart att ta med när man blir bortbjuden :)

Trevlig torsdag!

******


2 kommentarer:

  1. Har tänkt baka liknande själv men inte kommit mig för än. Ser jättegoda ut. Tack för tvålen,den har kommit. Gunilla

    SvaraRadera
  2. Testa att baka, det var lättare än jag trodde och godare :) Kul att tvålen kommit fram, hoppas att den kommer till användning.

    Och God jul!

    SvaraRadera