fredag 13 december 2013

Ett litet ullpaket.

...eller en missbrukares vardag.
Dom här påsarna med ljuvlig vit baggull damp ner i brevlådan i veckan. Jag har bytt till mig dem mot min hemmagjorda tvål :) Just den här ullen har jag velat pröva länge. Har hört mycket gott om den och jag blev inte besviken. Vilken underbar ull, jag är helt nockad och kär. Den mjukaste fårullen vi har i Sverige. Den sitter på jämtlandsfåret och blir det någonsin en flock får för mig så står denna ras högst upp på min önskelista. Fåren är från början en korsning mellan Sveafår och Merinobaggar i ett ullprojekt som startades här i Sverige. Projektet är avslutat sedan länge men fåren finns kvar. Den har nu blivit jämtlands egen fårras och bär namnet jämtlandsfår. Jag har läst på mycket om dem och nu så har jag också testat ullen från dessa underbara får :) 

Det var verkligen lilla julafton här hemma igår när jag öppnade påsarna. Först pillade jag bara lite, la nöjd undan dem, diskade och gick tillbaks och pillade lite till. Drog ut lite ull ur en påse, klämde... drog ut lite till, drog i sär fibrerna, klämde, snusade på den. Den ytterst finfibriga ullen skall behandlas med respekt. Funderade en stund, tog fram de små hundkardorna och testade att kamma, tesa upp lockarna lite. Det kändes bra, det är så jag skall förbereda ullen, ingen kardmaskin behövs, lätt mjuk hand bara (fast i går hade jag inte tid att hålla på med ull)

och vips så hade jag kammat upp en påse ull, bara så där. Hängde tvätt, tänkte inte spinna än, lugn, ta det lugnt... Gick ut en sväng med hundarna och slängde mig över spinnrocken när jag kom hem. Borta var all kontroll, kvar fanns bara begäret...

Satt flera timmar och spann, började känna av min onda tumled men blundade och spann vidare. När ullen var slut så slet jag till mig påse nummer två och kammade upp ullen i dem, borta var alla tankar på att ta det lungt. När all ull var teasad i den påsen så fortsatte jag att spinna ändå tills det var dags för sängen. Borstade tänderna, kände hur det värkte i handen. Smörjde mig men tigerbalsam och la min lätt bultande hand i högläge när jag skulle sova.

Men i dag är det en ny dag och tummen känns fin fin. Nu kör jag!

Trevlig fredag!

2 kommentarer:

  1. Antar att du fick en skön sömn med drömmar om svävande vita moln. En det upplevelser överdövar till och med smärta :)

    SvaraRadera
  2. Men så är det : ) Svårt att sluta när det är som roligast också. Denna ull var verkligen läcker. Inte helt lätt att spinna då den var lite kort i en del staplar men väl värt besväret.

    SvaraRadera