torsdag 21 november 2013

Billiga angoraprodukter är lika med djurplågeri!

https://secure.peta.org/site/Advocacy?cmd=display&page=UserAction&id=5171
Många tycker att hantverk och hemslöjd är dyrt. Det småskaliga kan aldrig konkurrera med det breda kommersiella. Samtidigt så borde man ta sig en funderar på varför man kan köpa så billigt angoragarn i butikerna. Visst, mängden angora är inte 100%. Ofta är den så lite som 20% men får ändå kallas angora. Detta köper folk istället för att betala dyrt och få riktigt bra angoragarn där också djuren behandlats väl. 

Större kedjor som köper in angoraull och gör garn eller använder ullen i sina plagg är bara ute efter att vara så kostnadseffektiva som möjligt. De handlar inte av oss små uppfödare som har ett mindre antal djur och som ser varje djur som en tillgång som behandlas med respekt. Detta gör också att vi inte kan växa för att förse dem med det material de behöver, de vill inte betala för produkten. En annan aspekt är att vi knappt har någon textilindustri här hemma, allt köps in från Asien. Tyget tillverkas där, plaggen sys där...

Minns ni skandalen som satte Australien på världskartan? Mulesing, man klipper av stora hudflikar av fåren utan bedövning för att en speciell fluga inte skall kunna lägga ägg där. Australiens BMP sjönk drastiskt när världen bojkottade deras Merinoull. Muelsing pågår fortfarande men det finns alternativ. Antingen så köper man Merinoull från ett annat land eller från en australiensisk producent som inte pysslar med sådant djurplågeri. Det är upp till dig som handlar.

Minns ni skandalen med dunet? Är det någon som fortfarande är sugen på en dunjacka eller ett duntäcke sen bilderna på gäss som plockas levande på sina fjädrar? Nej, jag tror inte det. Hur det har gått med detta vet jag inte. Ett uppföljningsreportage om vad som hänt med dessa dunfabriker i Asien hade varit intressant att se. Jag har en känsla av att det fortsätts som förut. 

Nu är det dags igen

Så här lagom till jul så hoppas jag att du tänker över hur det kommer sig att det finns så billigt angoragarn i butikerna, hur den sköna angoratröjan kan vara så... prisvärd i jämförelse med de priser du ser hos oss som har angorakaniner i norden.
 Jag skulle föreslå att du undviker att köpa något med angora i över huvudtaget från våra billiga klädkedjor, att du struntar i det billiga garnet även om det bara innehåller 20% angora.

De 20% har smärtsamt avlägsnats från den angorakanin som bidragit till det billiga garnet. 

Vill du se hur? Klicka på den svarta pricken i början av inlägget.
 Jag råder dig att stänga av ljudet på datorn.


 ********** 
1 kommentar:

  1. Usch ja, ingen angora annat än från kända kaniner här, ingen dunjackor och ingen päls,,

    SvaraRadera