måndag 29 oktober 2012

ullgarn i tre naturliga färger.

Ljusbrunt lite melerat, spunnet från otvättat från totten.

Vitt, en ull från ett får med inslag av finullsfår? Tvättat, torkat, kardat, spunnet och lätt tvättat igen.

 Ett ljusbrunt garn med röda inslag. Spunnet otvättat från totten. En lätt tvätt som färdigt garn.

De här frostiga bilderna tog jag för någon dag sedan, satte ihop dem med de garn jag hunnit spinna. Nu är det mörkt ute, det blåser hårt och regnet faller. Jag sitter inne i stugan vid spinnrocken och har påbörjat baggens svarta ull, fantastiskt mjuk. Funderade ett tag på att ta ur de längre stråna och göra ett kamgarn och sen spinna underullen till ett mjukt garn men ullen är i sin helhet så mjuk att lite längre hårdare strån kommer att hjälpa till och göra garnet starkare. Sen så har jag väl ingen riktig användning för ett kammgarn. Jag har spunnit det mesta av garnet denna gång otvättat. En del har jag kardat och en del härvor har jag spunnit från totten (hårtotten utan att karda innan) Jag gillar när ullgarnet blir lite grovt, inte tjockt men rustikt med karaktär. Inte för perfekt utan man ska se att det ligger ett arbete bakom. Jag har också tvättat garnet försiktigt för att behålla en liten del av lanolinet i ullen. Lanolin är super, vattenavvisande och hjälper till att isolera sen gör det så att garnet håller längre, förblir starkt och smidigt.

Jag växlar mellan om jag ska göra mig en stor härlig varm sjal eller en kofta eller kanske en poncho av det garn jag tänker behålla själv. Några fler par raggsockor kommer det att bli i alla fall. Man kan inte ha för många raggsockor till vinterns lite kalla golv i stugan : ) De sockor jag stickade i somras av vårullen har redan använts i gummistövlarna de här dagarna då kylan kom till oss.

Trevlig kväll!

***

3 kommentarer:

 1. Vilka fantastiska bilder du tagit. Tack för dom så vackert.
  Snart sängen för mig så godnatt. Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Vilka rysligt vackra färger på garnet!

  SvaraRadera
 3. Tackar Maria, hoppas du fick en bra natt : =)  Ja visst är det härligt med variationen i det ofärgade garnet. Fårets egen naturliga färg på ullen. Väldigt kul att jobba med : )

  SvaraRadera