lördag 21 juli 2012

Homemade: Langos.


Det här bara måste ni testa, så sjukt gott! Ett alternativ till Tacos eller som förätt eller bara som ett rent frosseri när man är sugen : )) Jag gjorde hemmagjorda Langos, ungefär en handflata stora så att man kan äta fler och ta av de olika toppingarna.

25g jäst för matbröd (ta fram en stund innan de används)

3dl ljummet vatten
1stor potatis (skulle nog inte ta färskpotatis, aldrig provat det)
ca 4tsk salt
7dl vetemjöl (ta inte allt på en gång utan försiktigt så de inte blir för mycket)
Lite mjöl till utbakning med också
Jäs ca 40min


Baka ut till ovala kakor, jäs 10 min till. Vi får ut ca 10-12 stycken på en sån sats. jag kan lätt äta 3, hehe. Ovala är bättre än runda för att 1. två stycken får plats i en gjutjärnspanna samtidigt.
samt enklare att äta än en rund :) Vi friterar i gjutjärnspanna trots att vi har fritös, blir bättre i pannan :) Ta en liten degklump och lägga i för att se när oljan är varm. ev bubblor som kommer tar man sönder allt eftersom de kommer upp annars blir de så knepiga att äta


Receptet har använts måååånga ggr :) DE blir SKITgoda ÄLSKAR Langos!


Fyllningen är viktigast. brukar ha detta på. I rätt ordning :
Gräddfil
Rödlök
Rökt skinka strimlad
Räkor (så klart)
Rom (för den som gillar det)
vitlöksolja (pressa vitlök i rapsolja, inte olivolja blir inge bra)

jag har även grönsaker blir väldigt gott
Tomat
Gurka
Sallad
Ev paprika
Sen riven ost av god sort uppe på

Gud vad sugen jag blev nu då :D
Hemmagjorda langos är inte ens i närheten av såna där hemska man köper på markander. Brrr. Fyllningen gör så mycket, desto bättre råvaror desto godare så klart :D


Detta recept fick jag i en forumdiskussion jag återger det i sin helhet. Det var det receptet jag testade. Degen ska vara mer kladdig än vanlig deg vid utbak. Med lite mjöl på händerna så går det bra att baka ut dem. Det fick bli bakpotatis i degen, då jag inte hittade nån annan potatis. Jag tog två rätt stora så det blev nog lite mer potatis än vad man skulle ha. Men det funkade super bra. Jag använde torrjäst.

Jag gjorde mina Langosar ungefär 1cm tjocka men gör dem tunnare för de sväller det dubbla i den heta oljan. Jag gjorde också degen kvällen innan, jäste den 40 min och förvarade den under plast i kylskåpet till dagen efter. Då var det lätt att bara forma langosarna och fritera dem direkt. Tog och hällde rejält med olja i min järngryta. Toppingen/fyllningen kan man variera i oändlighet efter tycke och smak.


De första som friterades blev lite tjocka, men sambon skar ett snitt i dem och fyllde på med godsaker, faktiskt lite lättare att äta dem så : ))

Hemmagjorda langos kan stark rekommenderas.
10 poäng av 10 möjliga.
Det blev deg kvar av satsen jag gjorde så nu har vi färdiga ofritterade langosar i frysen. Bara att värma olja och fritera till nästa gång.

Tack Crazy J´s matte för receptet!

En trevlig lördag önskar jag er som tittar in här hos mig : )

1 kommentar:

 1. Oj, så gott det såg ut!!
  Detta måste jag bara pröva här hemma!!
  Så goda förslag på fyllning du gav och så bra att man kan spara lite i frysen till när suget kommer.

  Ha en trevlig helg!

  Kram
  Anne-lie

  SvaraRadera