lördag 28 augusti 2010

Vedspisen är åter i bruk....

Mysigt : )

Här om dan när mannen var nere i Stockholm och jobbade så for jag in och ut i huset och donade. Dörren stod öppen och tillslut så upptäckte jag att det blivit kyligt inne. Bara 16 grader varmt. Det kändes som ett jätte bra läge att tända upp vedspisen igen efter en lång varm sommar. I vintras och i våras så användes den varje dag och all mat plus diskvattnet värmdes, lagades på den spisen. Den sprider en härlig värme och maten blir så god på den.

När mannen kom hem sent på kvällen så väntade varm mat och levande ljus stod på bordet. Köket var varmt och mysigt av värmen från vedspisen. Höstligt : )

Nu står det en köttgryta på spisen och puttrar, den ska bara bli varm. Den är gjort tidigare och är framtagen ur frysen. Till detta tänkte jag göra ris. Men mannen och jag blev lite nyfikna på vårt lilla, lilla potatisland. Kunde det kanske vara dags att plocka upp några potatisar? Jag glömde ju att vi satt ett par potatisar när jag räknade upp våra digra odlingar här om dan : )) Under blasten fann vi hela 2 kg potatis. Så nu blir det egen odlat potatis till grytan istället.

Vår potatis : )

Sen bidde det nåra små småttisar me. De tänker jag koka separat i en liten såskastrull. De ska våra nya familjemedlemmar få i morron. I morron förmiddag så åker vi till Västerås och hämtar tre hönor och en tupp av rasen Dvärg Kochin. Allt är förberett här hemma. I dag har vi varit på lantmännen och handlat foder, vattenautomat, kutterspån och i morron hämtar vi även halm

Hoppas att damerna med sin tupp skall trivas hos oss : )

Trevlig lördagskväll på er allesammans, kuckeliku!

***********



2 kommentarer:

 1. Mmmm...egen potatis, mumselimums!
  Det verkar ha gått smärtfritt med vedspis-starten? Tycker alltid vi får det att ryka in så hemskt när vi inte eldat på ett tag.

  Jag har också siktat in mig på dvärgkochin, men det bir nog först till våren.

  SvaraRadera
 2. Vår vedspis i köket fick spansk flagg av sotar'n=( den är inte riktigt i fas med skorstenen och vi blev upplysta om att det var väldigt dyrt att fixa samt att resultatet blir sämre en en riktig, orginallösning. Gjutjärnsspisen uppe är bara att glömma, muren är sprucken.

  Men flispannan brinner nu i alla fall så det är varmt och gott här:-)

  Lycka till med hönsen! Kram

  SvaraRadera