torsdag 19 augusti 2010

Det blivande hönshuset...

Stumpstaken lös vackert i går kväll, när hela dagen regnat bort....

Igår var det skyfall hela dagen så vi höll oss inomhus. Vid 10 tiden på morgonen så bubblade det misstänkt i rören i badrummet när man spolade i någon kran eller på toaletten. Vid 12 tiden så hade snuskigt avloppsvatten börjat sippra upp ur golvbrunnen i duschen : ( Gläää! Klockan 14 kom Spol-Stefan som han kallas, kommunens man med stor slang och bra sugförmåga för att hjälpa oss. Han sög rent hela kvarteret mer eller mindre. Och fick efter ett par timmar loss stoppet hos oss, som tack och lov beror på kommunens dåliga rör. Så vi slapp betala. Tyvärr är det nog så att på sikt så måste vi gräva upp vårt avlopp och byta rör. De är för gamla och risken finns att det har vuxit rötter igenom de gamla rören : ( Annars får vi nog betala nästa gång det blir stopp...

Efter Stefans besök var det bara att fatta skurhink och borste och rengöra badrum och hall efter leriga slangar och stövlar som trampat runt. Avloppslukten var svårare att bli av med, den tycker jag att jag anar fortfarande. Så då passade det bra att vara ute idag. Solen har lyst och luften känts klar efter regnet igår, lite höstlig känsla. Jag retade grannen här om dan med våra kantareller som vi åkt iväg och plockat. I dag kom hon, granntanten och log från öra till öra. Titta sa hon och höll fram en bricka med 2 liter rensade kantareller. Gud va härliga sa jag, har du också varit ute och plockat.

- Ja visst sa hon och log, bakom eran hundgård.....

Hahaha att det växte kantareller så nära : )))


Själva har vi uppehållit oss på baksidan av "gården". Stället med en massa jobb som icke engagerar mig. Men desto mera mannen. Han har gjort det mesta därbak. Jag tittar förbi ibland och kommer med någon käck uppmuntrande kommentar. Fast i dag har jag hjälpt till där bakom. Vi har målat baksidan på stallet, bytt en del bräder och påbörjat renoveringen av den bod som ska bli hönshus så småningom.


Den har boden har varit svinstia. Här har en man och hans gris Inez bott någongång i början på 1900 talet. Inez lär vara döpt efter byns skvallerkärring, som ville ha bort mannen och hans gris. Det sägs att han söp en del men var oförarglig. Han brände eget och grävde ner flaskorna i gödselstacken. När länsman kom så bjöds han på en sup av bästa kvalitet och gubben och hans lilla bränneri fick vara i fred ; )

Nu river vi bort allt dåligt trä, sätter nytt och målar : )


Det ska in nya glas så hönsen får lite ljus


Stallet är målat, dörrarna till höskullen fixade och vi har provmålat de stora stalldörrarna i svart.


Det blev rätt bra med tanke på stallets slitage. Här har inget gjorts på 40 år. Så vi börjar med att byta de värsta bräderna, måla och sen ska grunden få nytt murbruk och målas vit.


Här inne har vi rensat ur en gång tidigare. Det som finns kvar är sånt vi ska behålla och elda med. Nu ska det ut för här ska hönsen få bo senare. Detta är gubben med grisens lilla krypin. Inte är det stort inte men grisen var nog varm och skön. Och lukten? Tja efter ett par tre innanför västen så stod man nog ut ; )


Tomt. Det såg inte ut att vara så mycket men börjar man att rota så. Då får man kånka i timmar... Här ska muras om, läggas nytt golv och målas så att det blir ljust och fint till damerna som ska få flytta hit så småningom.


Tadam! Här ligger allt nu staplat någorlunda. Någon pressening över och någon plåt. Sen så ligger det bra inför vintern.


Mannen tyckte inte att jag behövde fota än, det är ju långt ifrån klart. Men det ville jag. Det är så kul att se tillbaks på hur det var och hur det blev till. Dörren leder in till första "kammaren, tänkte ha maten till hönsen där. De får ett eget rum längre in, med fönster. Den gamla grisluckan har tagits bort för uppfräschning.


Mycket jobb återstår men hönshuset är på gång....


Nu får jag avsluta för idag. I natt så ska jag tillbaks till verkligheten, till jobbet. Just nu befinner jag mig mellan två abonnemang så i Grödinge är jag utan internet under en månad. Så inget bloggande igen förens på söndag då jag är tillbaks i Tierp.

Kram på er alla och ha en underbar helg : ))

*********
2 kommentarer:

 1. Hönshus låter bra! Höns är underbara! Vi håller också på att göra om en gamml bod (bykhus) till hönshus. Än så länge har vi bara ankor, de kräver inte lika mycket utrymme och inredning. Hönsen får vänta tills huset är klart.

  SvaraRadera
 2. .."kommunens man med stor slang och bra sugförmåga.."

  *ASG*

  Jag är trött efter att ha haft hand om en lektion idag samt idogt arbetande på farmen, men jag fann just denna mening hysteriskt rolig (med min, just nu, snuskiga humor).

  Ni får kalla honom "Slang-Stefan" istället*s*

  Ha en fin helg, kram på er

  SvaraRadera