lördag 10 april 2010

Vårsång i dagarna tre...

Rödhake
En sån här liten gynnare sitter utanför mitt fönster och sjunger, högt och tydligt. En rik reportoar. Om fåglar kan jag knappt nåt. Men jag tycker att den är hemskt söt. En massa toner och läten kan den få fram. Vacker är den med sitt färgglada bröst. Jag var bara tvungen att googla på våra svenska fåglar för att få veta vad det är för sort som sitter i rosenbusken och sjunger så högt och *s* uthålligt : ) En Rödhake visade det sig vara. Nog tycker jag att den går mera i orange, men men.
x
Annars är det mest blött ute här vid stugan i Grödinge. Snön är borta, nån liten driva har dröjt sig kvar, men de är snart också borta. Anar blåsipporna i min backe bakom huset och vet att under löven gömmer sig vitsipporna. Det brukar bli ett hav av dem senare. Längtar så : )
x
Någon sol har det inte varit men det gör inte så mycket. Jag har jobbat på nätterna och sovit bort dagarna. I kväll är det min sista natt, i morronbitti åker jag hem till Tierp. Skönt att ha jobbat klart för denna gång.
x
Lite kuriosa om Rödhaken;
x

Innan en rödhake intar ett nytt revir börjar den sjunga lite lågmält undanskymt lågt ner i en buske. Låter ingen annan rödhake höra av sig avancerar den snabbt uppåt och så snart den kommit upp till trädtopparna så sjunger den för full hals och har då intagit reviret.


Boet byggs ofta på marken under någon buske men kraven tycks inte vara så rigorösa. Bon har hittats i gamla sängar, rockfickor, järnvägsvagnar, bilar och även i ett mindre flygplan. I sistnämnda fallet följde den ruvande honan med på flygfärderna.

Blir spännande att se var denna rödhake kommer att fresta sin fru med för boplats = )

Kramen alla!


1 kommentar:

  1. Orangehake blir för krångligt i munnen tror jag*s* Söt är han, rödhaken i alla fall=)

    SvaraRadera