söndag 10 juni 2012

Dammbilder.

 Jag vill inte tänka på hur många hundra kilo grus jag släpat hem och lagt i botten på dammen, fyllt ut håligheter mellan stenarna med... och det ton sten jag kånkat från skogen för att täcka dammen med. Det försöker jag att glömma : ))

 Konsten är ju att försöka skapa en så naturlig damm som möjligt. I alla fall försöka täcka så mycket dammduk som det går.

 Längs med fallet så bestämde vi oss för att lägga en fiberduk mot ogräs och anlägga en smal grusgång att gå på. Här är det bara duk och stenkross som är lagt. Det blir senare samma grus som vi använt i dammen.

 Sen var det de fula krukorna till dammväxterna som jag valde att försöka täcka också. Maken till fula krukor. Att de är i plast och av nät förstår jag, men färgen. Visserligen är dammduken svart men nog tycker jag att det hade varit bättre om krukorna varit genomskinliga. Mycket lättare att gömma då. Det finns tygpåsar att köpa också, de är lättare att forma och få undan bland stenar och grus. Men inte till det priset som de kostade. I höst om jag får tid över och hittar ett lämpligt tyg så ska jag sy egna tygpåsar att ha växterna i till nästa år.

 Vi har delat de växter vi köpte i flera krukor så att vi får fler. Vilket gör att de sticker upp några få strån här och där, knappt synliga för ögat haha.


 Inramningen av nedre delen av dammen återstår och så fattas det stenar lite här och var.

 Men i stort så är dammen färdig.

Bakom trädet har vi ställt dammfiltret. En stor ful sak som vi grunnar på hur vi ska gömma. Den, pumpen som ligger i dammen och slangarna ska tas in på vintern så nån fast installation får det inte vara. På vintern när fiskarna vilar så behövs det andra grejer till dammen.

 Vi har gjort hela bygget själva och hittat det mesta materialet till dammen runt tomten och i skogen här om kring. Men dammduk (vi valde 0.5mm PVC), skyddsmatta, dammjord, näckroslera, krukor, växtnäring för dammväxter, fisk, pump, filter, vattenslang, fiskfoder, en slipers (har jag glömt något?) har vi fått köpa. Trots eget arbete så har dammen kostat runt tiotusen.

Vi valde BIO PRESS filter och pump till vår damm. Ett relativt nytt system här i Sverige. Den finns för olika kapacitet. Vi har ca 5000 liter vatten i vår damm och har valt ett filter efter detta. Det ger oss möjlighet att ha 2,5 meter fisk i vår damm. Ja det är så man räknar när man räknar fisk i damm, i meter : )) All rening sker biologiskt och filtret når sin fulla kapacitet när det varit i drift i 3-4 veckor. Filtret är lätt att rengöra, man behöver inte skruva isär det som man behöver göra på en del andra modeller. Filtret står uppe vid fallet och släpper ner renat vatten till dammen. Nere i dammen ligger pumpen och suger in vatten som via slang leds upp till filtret.

Här köpte vi filtret och fick svar på många frågor : )

Ännu en matnyttig sida för den dammintresserade

För att inte tala om alla sidor som plöjts igenom på nätet om dammar, fisk, hur bygga, växter med mera med mera.


Fisken då?


Ja de ligger just nu och trycker under krukan med näckrosen längst ner i djuphålan. Så det fick bli en bild från nätet på den typ av fisk vi köpte. Guldfisk ala´original blev det. Mest var det sambon som ville ha fisk som såg ut som fisk och inget som liknade freaks från ett tivoli. Han ville ha gul guldfisk, inte röd. Jag kan bara hålla med honom. De gula var jättefina. Så nu har vi 10 sådana, en dykarbagge och en groda i dammen : )

Nu ska jag bara bestämma mig för hur det ska planteras runt dammen och vad som ska planteras, men sånt är ju roligt att grunna på : ) Medans sambon funderar på ett annat projekt i anslutning till dammen...

Trevlig söndag!

*****


2 kommentarer:

  1. Vad duktiga ni har varit! Det ser verkligen jättefint ut, det märks att ni har lagt ner mycket arbete på dammen.Det ser så naturligt ut!
    Själv funderar jag på ett litet vattenspel med belysning vid uteplatsen, rogivande att lyssna på porlandet.

    SvaraRadera
  2. Härliga dammbilder som du bjuder på=)

    Kram Lussan

    SvaraRadera