söndag 7 augusti 2011

The bil from hell !!!

Så dags att skriv några rader i bloggen, var ska man börja med? Förklara sin dåligt underhållna blogg? Sin frånvaro på nätet? Behöver man ens förklara sig? Hm, nej jag tror inte det. Jag nöjer mig med att säga: Separation.

Det är vad som har hänt och i och med det så har det funnits viktigare saker att ta tag i, som att få ordning på mitt lilla torp igen så att det blev beboligt, bytt tjänst har jag också hunnit göra, inte en gång utan två gånger under dessa sommarmånader. Än är det inte riktigt klart med var jag kommer att ha min anställning. Detta är saker som stjäl energi, så bloggen har vackert fått vänta. Om inte annat så hade den nog förvandlats till rena gnällbloggen.

Nog om detta, nu gäller det bilen, bilen from hell.... Vid en separation så delar man upp saker. Jag blev erbjuden bilen, bra för min del som inte klarar mig utan bil. Bilen är egentligen mest en skrothög, men det duger åt mig, I brist på annan bil. Den tjuvdrar el, den läcker servoolja, den har pyspunka på båda framdäcken...

Att den tjuvar el försökte lösas på följande vis: Vindrutetorkaren bak kopplades ur, numera får man torka av den rutan för hand. Fortfarande så envisades bilfan med att ladda ur batteriet. Centrallåset kopplades bort, det hjälpte föga... Batteriet tömmer sig likt förbannat om bilen står över natten. På biltema inhandlades en liten mojäng som sattes på batteriets pluspol. Skruvar man på den så slår man helt sonika av strömmen till bilen och den startar sen när man skruvar på den igen fast bilen stått ett par dar.

Servooljan behöver fyllas på lite då och då när det "gnäller" när man svänger. Det går åt ca en deciliter var tredje vecka. Så var det pyspunkan då...
Tror jag vid det här laget haft i 3-4 flaskor per däck med sån där punkteringslagning på burk utan något nämnbart resultat. Bilens framdäck måste pumpas var tredjedag, annars så står den på fälgarna.

Vad ska man säga, jag tröttnade till slut. Körde ner bilen till en däckfirma, killen som äger stället stirrade på däcken och konstaterade att de var totalt slut, inget att spara på. Han erbjöd mig nästan nya sommardäck för 1000 kronor. Sagt och gjort bilen fick nya snygga fräscha däck på framhjulen. Glad ihågen så åkte jag därifrån. Parkerade bilen hemma stirrade på däcken och konstaterade att jag hade punka på ena framhjulet! Det var nästan helt tomt på luft. Jag fattade ingenting. Vid en närmare granskning av däcken så visade det sig att de var alldeles för breda för bilen from hell. Däcken hade legat mot hjulhuset och elegant nötts ner till den nivå att det blivit punka. grrrrrrrr.....

Åkte ner till däckkillen igen som såg lika snopen ut som jag kände mig. Fan sa han, jag gick efter dimensionen på de gamla däcken. Vid en närmare titt på de gamla breda däcken så visade det sigt att de också var nernötta på insidan. Satans bil, eller idiot som satt på såna däck. Nu hade däckkillen inte ett par till lika fina sommardäck hemma som de bilen from hell nött ner. Men han hade ett par helt okej däck som monterades på och han lovade mig att han skulle hålla utkik efter ett par till bakhjulen också, för även de däcken sjunger på sista versen. Bakdäck skulle jag få som plåster på såren eftersom de däck som nu monterats inte var lika bra som de bilfan förstört.

Kände mig trygg och nöjd när jag for därifrån. Hemma sen så spenderade jag eftermiddagen med att packa bilen full, allt man kan behöva inför en minisemester skulle med. Kläder, mat till hundar, mat till höns osv. Jag tänkte ge mig iväg tidigt nästa morgon för jag hade flera timmars körning framför mig. Somnade sen som ett litet barn på kvällen. På morgonen sen så stoppades hundar och höns in i sina burar, jag var resklar. Jag går runt bilen till förarsidan och blir ståendes stirrande på framdäcket...

PUNKTERING!!!

Helt obegripligt. Kände hur jag började skaka i hela kroppen, satans bil! Ringde däckkillen och berättade att jag fått punktering igen, han trodde att jag skojade. Jag sa till honom att antingen så är jag kunden from hell eller så har jag bilen from hell eller så är du däckhandlaren from hell. Ingen granne var hemma, hur byter man däck? vRent teoretiskt vet jag hur det går till men jag har aldrig gjort det själv i hela mitt liv, jag försöker undvika såna aktiviteter. Det är ingen liten bil heller, en stor helvetisk cheva som väger ton. Mitt minne påminde mig om att grannen hade nån sorts hydralikgrej ståendes på verandan och eftersom de var och jobbade så tog jag mig friheten att smyga dit och låna den. Hissade upp hellbilen och började med all kraft försöka lossa bultarna på däcket. De som däckkillen så fint dragit dit med maskin. Gav upp och ringde till min syster, hon brukar byta sina vinter/sommardäck själv. Syster befann sig naturligtvis ca 15 mil ifrån mig på hundkurs men gav mig uppmuntran och tips på hur jag skulle få bort bultjäklarna. Herregud du är ju en gammal stalltjej, ta i! sa hon.

Jag fick faktiskt bort däcket till slut, genomsvettig och skitig så for jag ner till däckkillen igen. Med ett reservhjul som jag hade liggande i en av bodarna. Denna gång berodde punkteringen dock inte på bilfan utan det satt en spik i däcket. Snacka om otur. Två nya däck monterades på bilen för självklart så satt spiken så långt ut på däcksidan att det inte gick att laga.

Jag kände mig rätt dum när jag stod där och betraktade killen som bytte däck, måtte detta vara sista gången. Vad vill du ha för det här sa jag, för detta var ju mitt fel. Glöm det sa han, du har haft sån otur att jag bjuder på detta, men lova mig nu att du kör försiktigt. Jag hade berättat för honom att jag skulle åka i väg. Mitt reservhjul fick jag lämna kvar hos honom för det rymdes inte i bilen så fullt av packning var det.

Ja, och hur slutade det med bilen from hell. Jo den står nu här. där jag är på semeter. Jag har pyspunka på båda däcken fram. Tack och lov så finns här en kompressor så varannan dag så pumpas mina däck upp och så får vi hålla på tills jag skall åka hem med bilen from hell till däckhandlaren from hell. Han blir nog inte så glad när kunden from hell dyker upp...

Tjing på er : )

2 kommentarer:

  1. Byt bil! Ujj, den verkar smockfylld av dålig karma.
    Välkommen tillbaka till bloggträsket.

    Kram/Luppan (med ny blogg, som inte går att följa eftersom det inte är en "vanlig"gratisblogg, utan en jag faktiskt betalar för).

    SvaraRadera
  2. Tråkigt det du gått igenom och all energi och kraft du lagt på alla fina projekt.Beträffande bilen måste det ju bli billigare i längden med något annat. Välkommen åter till cyber rymden/Ambran

    SvaraRadera