torsdag 2 oktober 2014

Friterad svamp.

 
Jag har lärt mig nåt nytt, nåt som kommer att bli en klar favorit. Fritera svamp! Varför har jag aldrig tänkt på det förr!? Prövade först att fritera blek taggsvamp vilket fungerade fint. Nu har jag även friterat blomkålsvamp, nåt som alla tydligen tycker är så gott. Jag kan bara hålla med. Såååå gott. tillsammans med ris och teriyakisås eller nåt annat lite sötsurt. Jag som inte är speciellt förtjust i fårticka går tydligen miste om något fantastiskt om jag inte friterar eller panerar den. Så det måste ju prövas.
 
Den frityrsmet jag gjorde är enkel att göra, bara att vispa upp äggvitor till ett skum som fäster på svampen när den rullas runt i det. Hyfsat fast alltså. Svampen ska vara välrensad, lätt fuktig och doppas i mjöl (salt, peppar i) innan den vänds i äggfluffet. Jag friterar i gjutjärnsgrytan. Viktig är att oljan är riktigt het och att svampbitarna inte är för stora. Lägg den friterade svampen på ett galler så att överskottsoljan kan rinna av, de gör dem krispigare. Lite extra salt över dem är pricken över iet. Ät den friterade svampen så fort som möjligt, de är godast när de är nygjorda och varma.
 
Efter en sån här måltid så är det bara att ge sig ut och göra en svensk klassiker för det är inte smalmat precis ;)
 
*****
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar