torsdag 18 april 2013

Citronfjärilar och odlingslimpor.

Det small liksom bara till och så kom våren. S borrade i isen på dammen förra veckan och fast han tog den längsta borren så kom han inte igenom, så tjock var isen. Vi har varit lite oroliga för våra fiskar. Vi köpte naturligtvis ett vinteraggregat/pump till dammen som skulle se till att det fanns lite cirkulation i djuphålen eftersom tanken var att fisken skulle ligga i vinterdvala där. Men någon pump satte vi aldrig i, vintern kom lite plötsligt så vi hann inte riktigt. Några dagar efter att S borrat i isen så släppte den från damkanten och han klöv den i mindre bitar och tog bort den. I går var det 16 plusgrader i dammen och 7 stora feta paddor kämpade för att få fortplanta.

Ett flertal döda lite mindre både paddor och grodor har vi plockat upp ur dammen och det var stor glädje då vi fick syn på den första fisken... Nu vet vi, alla har klarat vintern, alla lever : ) Dammen hyser också liten vattensalamander och en sådan i parningskostym har jag sett på botten.

Våren har exploderat och jag gräver jord och kompost, tillsätter ris och tidningspapper för att göra rejäla odlingslimpor med mycket gott i för mina kommande grönsaker. Ryggen är ett kapitel för sig just nu men med S midjebälte och en liten stund i taget så går det sakta framåt. De mindre limporna jag gjorde förra året har gett mig en fantastisk jord. Svart, fet och mullrik : ) Jag hoppas att det blir en fin odlingsäsong i år. Redan så har jag noterat både humlor och en massa fjärilar.

Trevlig torsdag!

******

2 kommentarer:

  1. Har ni fiskarna till mat eller till sällskap? : )

    SvaraRadera
  2. Här var det en fisk som hade dött, 6 kvar. Förra året dog ju alla dom stora då det förmodligen bildats sumpgas i dammen då inte en näckros var borttagen. Täcker ni inte in dammen? Här täcks den med både frigolit och stora lövsäckar och sen en pressänning över det. Tur att alla firrarna överlevde :)

    SvaraRadera