lördag 22 mars 2014

Om 20 dagar kläcks det kycklingar.


Så var kläckaren laddad med ägg och står i köket. Praktisk eftersom det är en gammal sak som har handvändning av äggen, via en spak men det skall göras åtminstone 2 g per dygn. Hade äggen legat under hönan så hade hon vänt på dem varje timme. Jag vänder ofta, i alla fall under dygnets vakna timmar. Varje gång jag skall gå ut genom ytterdörren, till badrummet, till köket så passerar jag kläckaren och kan dra i spaken så att äggen vänds. Mycket bra för min del som förmodligen annars hade glömt bort detta. Att jag har kläckaren i köket kanske inte hade varit mitt första val om vi haft plats någon annanstans än just där :) 

Trevlig lördag!

*****
(På äggen står det vilken färg det blir på kycklingen och det datum som jag samlade in just det ägget)

2 kommentarer:

  1. Hur vet man att ägg är ett ägg och inte ett 'mat'ägg? Har man tuppen på besök? Säkert en dum fråga men.. massa jobb för dig som surrugatmamma tror jag :)

    SvaraRadera
  2. Har man tupp så får man räkna med att äggen är befruktade vilket inte gör nån skillnad när man äter det. Avelsägg blir det först när jag bestämmer mig för att samla in dem för kläckning, antingen här hemma eller hos någon köpare. De ägg som inte går till kläck blir matägg :)

    De små kommer att bo under värmelampa i eget bås den första tiden. Så mycket tillsyn behöver de inte. Mat och vatten varje dag. Speciellt vattnet byter jag ofta. När det är varmare sen flyttar de ut i en betesbur med hus och får vara där tills de är stora nog att antingen säljas eller stanna kvar bland de övriga hönsen. Har jag låtit en höna ruva samtidigt så har det hänt att hon fått ta hand om även dessa små när de kläckts. Det bästa är ju en höns mamma som kan lära dem allt de behöver veta :)

    SvaraRadera