onsdag 2 mars 2011

Så var det receptdags...


Strålande sol ute, bara några minusgrader, banne mig det känns som om det går framåt dag : ) Har legat en stund i soffan och glott på morrontvn, vilken lyx. Fick i och för sig både dålig smak i mun och en puls på 350 när de visade ett inslag på sporten. Nån jävla fotbollsidiot (en spelare) som sparkade ihjäl en uggla som kommit in på planen. Har inte hämtat mig helt än, vill fortfarande ge mig efter karln och slå ihjäl honom...Men nu lämnar jag det tråkiga med att konstatera, det finns idioter över allt och kommer alltid att finnas. I dag tänkte jag dela med mig av ett recept jag hittade på nätet. Det är alltså inte mitt recept. Nej det är ärligt lånat och stulet. Nu sprider jag det vidare. Brödet blir lite åt Ciabattahållet och är mer än bus enkelt att baka. Jag lovar. Min egen erfarenhet av bakning är en ständig katastrof under 30 års tid. Men nu jädrar, nu har det lossnat. Än så länge så går det mer än bra och vi köper inget bröd längre i affären. Nope vi äter hembakt
*sträcker stolt på mig*

Busenkla bröd

5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 gram jäst
2 tsk salt
1 msk honung
ca 12,5 dl vetemjöl, även till utbakningen.


Arbeta ihop alla ingredienser snabbt. Spar ca 2 dl av vetemjölet. Jag har använt en hushållsassistent med degkrokar. Degen skall vara rätt lös och klibbig. Strö lite av mjölet över degen och jäs under bakduk ca 1-1 1/2 tim.

Strö ut ca 1 dl mjöl på bakbordet och stjälp försiktigt upp degen.
KNÅDA DEN INTE
Jästbubblorna ska vara kvar i degen. Strö det resterande av mjölet över degen och vik ihop den lite som en Calzone, platta ut den lite och sen nyper du av så stora bitar som du vill att bröden ska vara. Bröden blir lite ojämna men det är bara charmigt.

Lägg bröden på en smord eller mjölad plåt om du inte har bakplåtspapper. Ingen mer jäsning behövs. Sätt plåten i mitten av ugnen. Grädda ca 17-20 min på 240-250 grader.

Låt bröden svalna utan duk så blir de frasiga och fina.

Detta var det grundrecept jag hittade.

*************
Sen har jag laborerat lite och bytt ut lite av vetemjölet mot;
Grahamsmjöl och rågmjöl. Jag har även haft i Linfrö, kruskakli, vetekli, havregryn och rågkross och tagit bort motsvarande mängd vetemjöl då från receptet.

Brödet blir kanon gott. Tyvärr hittar jag inte sidan som jag fann receptet på, äras den som äras bör. Men jag hoppas ingen misstycker att jag för det vidare här i min blogg.

Trevlig torsdag på er!

**************

1 kommentar:

  1. Låter som ett bra bröd efter laborerandet*s* Grundreceptet var för vitt. Det är bra med bröd man inte slår ihjäl utan får vara lite kletigt. Känner nästan doften ända hit=)

    Sänder över lite vårkänslor också!
    Kram/L

    SvaraRadera