lördag 13 februari 2010

13/2 Att bli av med sophämtning är ett gissel

11:03 Fullt rejs igår, han inte med att skriva något här. Först så jobbade jag natt sen var det möten på jobbet hela förmiddagen. Kom hem till stugan och sängen vid 13 tiden. Det var samma visa som sist, vattnet fruset i kran så fram med hårtorken och på med alla element på max. Det blåste en del ute och då blir det alltid svinkallt i stugan. När isproppen lossnat i kranen så satte jag genast igång med att laga lunch. Magen var totalt tom. Laddade tvättmaskinen med en stor vit tvätt som jag släpat med mig. Åt och sen skulle jag starta maskinen. Den bara stod där och vägrade suga in nåt vatten... : ( Visst självklart, det hade ju frusit i den. Fram med ett extra element som jag lutade mot tvättmaskinensbaksida. Testade att starta maskinen efter en timme...nehe...inte tinad än : (
x
Min syster ringde och sen satt vi och pratade hur länge som helst i tefelonen... Jag testar återigen att starta maskinen och se där duktig maskin, Psssssssssshhhhhhhhhhhhhhhhhyyyyyyyyyy va fint den sög in vatten... Syrran hon babblade på och jag tänkte nånstans långt bort, hmmmm vad länge den suger vatten pssssssssssshhhhhhhhhhyyyyyyyyy...... Men jag var upptagen av telefonen så jag lät det suga. Kastade efter ett tag en blick mot tvättmaskinen och ser att hela golvet är fullt av vatten!
x
Aahhh!!! En slang måste ha gått sönder, blä! Avslutade samtalet med syrran och la mig på knä för att torka upp iskallt vatten i ett fortfarande iskallt hus. Jag torkade och torkade och torkade. Det ville nästan aldrig ta slut och nej jag har ingen golvbrunn där maskinen står tyvärr. När allt vatten var borta så var jag röd narig och myclket kall om händerna. Stod en stund och tittade på maskinen för att komma på hur jag skulle gå vidare...
x
Satte igång maskinen igen, drog den till töm och centerfug... Härligt allt vatten forsatte rätt ut under maskinen :( Bara att gå ner på knä igen och torka... Så då hade jag ett problem; En maskin full av dyngsur tvätt och en trumma fyllt med vatten, som ville rinna ut på golvet och ingen golvbrunn... *suck* Jag fick hämta alla trasmattor som jag har. Lägga dem framför luckan och försiktigt öppna. Har ingen aning om hur mkt vatten en trumma innehåller men det är mye...alldeles för mye... Hm behövs nog inte så mye. Sen hade jag en tom maskin, 5 dyngsura droppande trasmattor i en balja och en trumma full med dyngsur tvätt. Mattorna i baljan slängde jag ut på verandan, de får ligga där. Tvätten stoppades i dubbla plastpåsar. De tar jag med mig till jobbet, där har vi både värme och tvättmöjligheter... sen får man tvätten torr me : )
x
Helt slut var jag efter detta projekt, då var det dags att ta tag i nästa måste; Att säga upp min sophämtning hos SRV. Men se det gick inte... Att bli kund och abonera på sophämtning det är inga problem, betala och vips så har du en tunna eller fler utanför dörren. Att säga upp abonemanget däremot det kan man bara inte. Finns visst nån lag. Hade inte en aning om att en lag kunde va så fånig. Det söta tjejen i telefonen hos SRV sa; Jaha, ägarbyte... nej sa jag inget ägarbyte, jag vill säga upp min sophämtning bara för jag har inget behov av den längre.
- Ja ägarbyte då, det är väl nån annan som skall bo i huset? *suck* säger jag och drog mitt ärende både noga, välformulerat och minitiöst;
Jag skall flytta, vi har sophämtning där. Detta hus blir endast ett övernattningsställe några nätter i månaden. Jag äger inte huset, jag hyr det!
x
- Jaha men då tar ägarna till huset över abonemanget...
x
Nej sa jag, de är inte intresserada av vare sig huset eller dess soptunna. Huset står på deras mark de har en stor jädra bonngård med en massa egna soptunnor. Ingn har bott i detta hus på evigheter innan jag flyttade in. JAG fixade sophämtning hit, jag behöver den INTE längre...
x
-Ja men så kan man inte göra, ska du vistas i huset? Hur skall vi kunna veta att du inte bor där och då måste du ha sophämtning...?
x
Ärligt talet, att skriva ner hela denna pundiga telediskussion orkar jag inte. Tjejen i luren har inget ansvar för detta, hon följde bara reglerna men jag började till slut att storskratta i telen. Hon tyckte det var mindre lustigt.
x
Men snälla sa jag, hör själv hur det låter. Jag skall spendera några dagar i månaden i detta lilla hus. De få sopor som jag producerar kan jag ta med mig hem till Tierp ... då säger du att man inte får släpa sopor runt mellan kommungränserna *s* Visst 17 är det löjligt. Jag pratar om nåt youghurtpaket, nån tombrödpåse osv...
x
-Ja men Tierp vill nog inte ha dina sopor... sånna är reglerna. Du måste ringa din komun (Botkyrka) och be dem skriva på ett papper där de intygar att du inte skall bo i stugan...
x
Jag höll på att skratta ihjäl mig! Komunen skiter väl i var jag bor sa jag, de vet inte ens om att jag bor i den här stugan för den har ingen adress och det fanns ingen postgång hit när jag flyttade in här... Det är en liten liten stuga i skogen bara... Nu vill jag inte sophämtning längre för jag har sophämtning i Tierp och jag tror de skiter i om soporna kommer från grödinge, det är ju mina! Och jag betalar där för att få dem hämtrade! Jag började bli lite lätt upprörd.
x
-Ja, sa tjejen då, du kan ju begära ett uppehåll i sophämtningen.
x
Uppehåll!!! JAG vill INTE ha sophämtning någe mer, stryk mig bara!
x
-Det går inte, nån måste ju stå för sophämtningen i huset. Den söta började om att mala... och jag bara tänkter detta är inte sant. Det var minsann inga problem när jag beställde sophämtning, ingen kommun som skulle intyga att jag verkligen bodde där... Men du sa jag till henne, så du menar att jag inte kan säga upp sophämtningen hära, ta med de få sopor jag producerar hem (över komungränsen) och slänga dem i en soptunna som jag betalar för? Det kan inte vara möjligt... Lagen är dum i huvvet!
x
-Nej det tycker inte jag. Det är en bra lag. Annars kunde ju folk slänga sitt skräp var som helst. Finns ingen komun som vill ta hand om en annan komuns sopor...
x
Säkert helt riktigt sa jag, men när nu jag redan betalar för ett sophämtningsabonemang så spelar det väl för fasiken ingen roll vad för sopor jag slänger där så länge jag följer de miljö/sorterings normer som är uppsatta. Jag menar tänk dig själv. Ponera nu att jag är i Tierp och tar med mig en matsäck, köper picknick på vägen ner till Botkyrka... Väl framme så äter jag upp det jag köpt i Tierp. Skall jag släpa med mig soporna hem då eller är det ok att slänga dem i en soptunna vid rastplatsen? Ni får ju på så sätt Tierps sopor i era tunnor... eller ännu värre, jag handlar frukost här. Åker hem på morronen, äter frukosten i bilen och slänger soporna i min tunna i Tierp (som jag betalar för) Hu, låter hemskt. Får man göra så?
x
- Jag tar ditt nummer så får jag återkomma, måste tala med min chef om hur vi skall lösa det här...sa hon : ))
x
Hihihih.... *dör*
x
Sen ringde jag komunens miljökontor och berättade vad SRV sagt och den jag pratade med skrattade gott... Så nästa vecka löser vi detta problem : )))
x
Inte vart det nåt sova inte, sen ringde en kompis och medans vi pratade så dök syrran upp. Syster och jag drack kaffe och pratade bort ett på timmar, sen var det liksom dags att åka och jobba. Det var gårdagen det. I dag är det lördag och jag tar det lungt. Med för lite sömn så är jag rätt mör idag. Det blir soffläge hela dan.Det snöar ute, otrevligt. Det räcker nu.
x
Trevlig helg på er, det vart en lång svada idag : ) Men man kan hoppa över en hel del när man läser, man får det. Finns inga regler eller lagar om det. Ännu så länge så är läsandet fritt : )))

2 kommentarer:

 1. Helt sinnessjuka regler det där.. Sover man EN natt någonstans ska man enligt lag betala för sophämtning. Spelar ingen roll om det är EN natt per ÅR.

  Helt jävla vansinnigt..

  SvaraRadera
 2. Helt sjukt ju! Men som du skriger så är det väldans lätt att teckna ett avtal oavsett om det handlar om sopor eller tv licens, men när man sen vill säga upp det då är det hur krongligt som helst. vet en som sålde tv:n och ville säga upp avtalet med radiotjänst. 3 mån uppsägnings tid. Men jag har ju ingen tv kvar så vad ska jag betala för när jag inte kan titta på tv.. Sjukt och krångligt, vet inte om denna person fick avsluta sitt abonnemang direkt eller om dom fick betala 3 mån trots ingen tv..

  Kram
  Gunsan!

  SvaraRadera