måndag 31 mars 2014

Kryddkorg.




Kryddplantorna jag köpte delade jag upp till tre nya plantor i varsin kruka. Jag vågar inte riktigt plantera ut dem ännu, speciellt inte rosmarinen för det är kallt och frost på nätterna. De får bo i min korg tills det blivit varmare, ut på dagen, in på natten. Kan ju säga att det doftar pizzeria när man korsar hallen där korgen stå om kvällarna :))
 
Ha en fin måndag!
 
*****




söndag 30 mars 2014

Förodlar och sticklingsförökar.







I går var nog hela Sverige ute och njöt i vårsolen, så även vi. S var på klubben och gjorde vid det sista på MH banan. Efter 20 år så har de flyttat den och byggt om den. Själv var jag hemma och pysslade. Jag försådde tomatplantor och en del annat som behöver lite tid på sig att utvecklas. Problemet är platsbrist men några fröbyttor har jag lyckats trycka in i det sprängfyllda torpet. Sen delade jag kryddväxter som jag köpte i veckan. En kruka fick bli tre nya plantor och Rosemarinen var så full av skott att jag toppade den och satte skotten i jord. Hoppas att det lyckas och blir fler rosmarinplantor. 

Trevlig söndag!

****








lördag 29 mars 2014

Växtfärga med björkbark.

 I går barkade jag hyfsat grova björkstörar och fick för mig att testa om barken gav någon färg. När jag googlade på färga garn + björkbark så fick jag upp lite blaskiga bilder. Inte direkt upphetsande men jag tänkte att jag prövar i alla fall. 

 Jag gjorde ett litet testbad. I med barken som fick koka 30-40 min. Det hände ingenting med badet, en lätt gulgrumlig ton bara. Slog i ett par droppar ammoniak för att ändra PH värdet lite, nothing! Trist. Ställde undan grytan. Tittade ner i grytan igen efter ca 20 minuter och oj! Badet var i det närmaste mörkt brunrosarött, kul!


En tuss tvättat men obetat garn fick sjuda i badet ca 30 minuter och så här blev det. En betydligt mera spännande färg än den jag sett på mitt bildsök. Min slutsats med tanke på hur även de bilder på äppelbarken såg ut (blaskigt) jämfört med det garn jag fick - knallgult, är att barken skall man ta när saven stiger på våren. 

Känns lite logiskt när man tänker efter. Först så kan man använda barken om man vill växtfärga, sen bladet och sist framåt hösten så kommer frukten och där sitter de mesta färgämnena i skalen. Tror denna tanke kan gälla fler träd och buskar. Om nu inte någon annan har gjort andra iakttagelser?
Efter detta testbad så kokade jag upp ca 200g bark i 2 liter vatten och har nu nästan två liter färgbad på flaska att använda vid ett senare tillfälle.

Trevlig lördag!


För er som vill NATURFÄRGA efter mina "recept" så vill jag säga att det finns ingen vetenskapligt kunnande hos mig, jag testar bara och leker. Slutresultatet beror på så mycket mer än bara måttangivelser. Till exempel vilket PH värde man har på sitt vatten hemma, om det är järnrikt osv... säkert kan det också bli variabler beroende på var man plockar sina växtdelar, vad innehåller jorden i form av olika metaller och spårämnen. Men det är det som gör just växtfärgning så spännande, man vet liksom aldrig riktigt hur det kommer att se ut :)


****

fredag 28 mars 2014

Ullprover från en anonym avsändare.


Små härvor av fibrer från en okänd givare. Inte förens nu har jag haft tid att ta tag i den ull som kom till mig via posten i 4 småpåsar. Ingen avsändare, så jag tog för givet att det var en lönspinning som jag lovat att åta mig. Fibern stämde väl överens med det uppdraget. Påsarna innehöll både alpacka vit och svart (har endast fotograferat det svarta på bilden) sen var där två sorters fårull. En vitgul ljuvligt vaddig sak, lätt småkrusig. Jag gissar på nån köttras? och så en småkrusigull som var melerad i brun,beige,svart,grå... en från början rätt hemsk ull och jag tänkte "huva" när jag tog i den. Men efter att ha flickkardat de olika fibrerna otvättade från locken så visade sig "huva" ullen bli väldigt trevlig, ett litet fluffigt moln utvecklades i min hand när jag kammade den med de små kardorna. Jag vet inte om den ullen var från olika får eller från olika ställen på kroppen men en del staplar var mörkare så jag delade upp dem i två högar och spann två garn av dem, ett lite ljusare grått och ett mörkare. När jag sen tvättade alla härvor så försvann gultonerna i dem.

Vem du än är som givit mig dessa ullprover så tack så mycket. De var jätte kul att spinna och "huva" ullen var en trevlig överraskning. Den kanske inte kan bäras närmast huden men den skulle kunna bli en skittrevlig värmande tröja under en oljerock :) Snyggt som tusan! Undrar bara från vilken ras/korsning den kommer... Jag gissar på någon av våra svenska almogefår. Skulle gärna spinna lite mer av den och av den gulvita (som blev vit när den tvättats)

Trevlig fredag!

*****

torsdag 27 mars 2014

Gula gotlandslockar.



Jag hade bra med färg kvar i mitt äppelbarksbad så jag la ner ett gäng gotlandslockar i badet. De var lätt tvättade men obetade. Jag värmde upp badet igen men ställde det sen åt sidan med lockarna i över natten. Gotlandsullen blev precis lika gul som det tidigare garnet bara betydligt svårare att fotografera. Fick höra att just gult och gotlandslocken som innehåller mycket gråtoner är optiskt svårt både för kameralins och ögonlins att återge korrekt. Personligen så har jag svårt för gult och svart tillsammans men nu hade jag bara dessa lockar hemma som jag kunde avvara till färgbad nummer två. Badet hade räckt till bad nummer tre och fyra också... kanske till och med fem. Men som sagt gult är (nästan) fult så jag hällde bort resten av badet och naturligtvis så ångrar jag mig nu. Jag kunde ha hällt det i en mjölkkartong och fryst in det eller på en vanlig flaska och ställt undan den. Bra att vara efterklok. Man ska naturligtvis inte slösa med goda färgbad.

Trevlig torsdag!

*****




onsdag 26 mars 2014

Övervintrad.


I dag är jag lite småglad eller jätteglad faktiskt. Förra året var jag på besök i skåne och hos dem jag besökte så växte det ramslök vilt längs tomtgränsen. Ramslöken är fridlyst men har den spritt sig in på någons mark så får den skylla sig själv om det kommer någon med en liten trädgårdspade... Jag planterade de lökar jag grävde upp i en kruka och såg dem vissna och tyna bort nästan omedelbums, trist :(

Satte undan krukan vid husgaveln och glömde bort den. Det var väldigt varmt i somras och jag vet att jag vid något tillfälle flyttade ut den lite så att det åtminstone skulle komma någon droppa regn i krukan med mina misslyckade ramslökar men se Tatam!!! I morse såg det ut så här i krukan, de små lökarna har överlevt torkan och vintern. Bladen som kommit upp luktar svagt av vitlök. Går man i en ramslökskog däremot är doften otroligt stark och mättad.

(Blommande ramslök. bilden är lånad från nätet)

Vem vet om några år kanske det här torpet har sin egen lilla ramslökslund. Jag har i alla fall flera goda maträtter i tankarna som kan innehålla ramslök :)


Trevlig onsdag!

****


tisdag 25 mars 2014

Jag introducerar någonting nytt.

  I går så fick kaninungarna utöka sin diet med fina grenar av sly. Det var både spännande och populärt :)









I dag är det ett veterinärbesök som gäller, stygn skall tas och förhoppningsvis så ser vi ett slut på hundstackarns långa burvila. Det har ändå gått över förväntan men fy faen så trist att behöva ha en hund i bur 24 timmar om dygnet vecka efter vecka... :(

Ha en bra dag!

*******
 


måndag 24 mars 2014

Ett litet helg pyssel.






Helgens pyssel. En härva angoragarn 285 meter 95 g. Så kul att spinna den fibern igen :)


***********

söndag 23 mars 2014

Vegetarisk kylskåpsrensning ala´vårrulle asiat.



 
I går var det en sån där dag då det blivit alltför många öppnade förpackningar och grönsaker som behövde ätas upp. Jag gjorde vårrullar med lätt asiatisk touche´. Grönsaker som hackats riktigt smått, fått lite salt, peppar och en skvätt av fisksås och kinesisk soya över sig kan inte bli fel inlindat i filodeg och sen friterad. Såååå otroligt gott. Vi åt dem med ris och grönsaker. Jag hade soyasås till, S valde sötsår sås han köpt i butik tidigare, en som han står ut med och som jag tycker är alldeles vedervärdig. Smakar inte i närheten av den man får på kinaresturanger (blä)

De blev lite väl kryddstarka men det var snarare svartpepparn än den rivna ingefäran som gav sting. Trots det så blev fatet med vårrullar soprent :)

Trevlig söndag!

*****

lördag 22 mars 2014

Om 20 dagar kläcks det kycklingar.


Så var kläckaren laddad med ägg och står i köket. Praktisk eftersom det är en gammal sak som har handvändning av äggen, via en spak men det skall göras åtminstone 2 g per dygn. Hade äggen legat under hönan så hade hon vänt på dem varje timme. Jag vänder ofta, i alla fall under dygnets vakna timmar. Varje gång jag skall gå ut genom ytterdörren, till badrummet, till köket så passerar jag kläckaren och kan dra i spaken så att äggen vänds. Mycket bra för min del som förmodligen annars hade glömt bort detta. Att jag har kläckaren i köket kanske inte hade varit mitt första val om vi haft plats någon annanstans än just där :) 

Trevlig lördag!

*****
(På äggen står det vilken färg det blir på kycklingen och det datum som jag samlade in just det ägget)

fredag 21 mars 2014

Blommor, bin & bara armar.


I går var det ett härligt vårväder. Det blåste men jag jobbade mig varm genom att skyffla dynga och jord i min odlingslåda, plantera sparrisen och flytta jordärtskocksknölar till en annan plats. Vips så var det så pass varmt att koftan åkte all världens väg. Blev lite extra glad i hjärtat när jag såg att även naturen var i full gång med att ta hand om vårens värme. Blommor slår nu ut varje dag och jag fotograferade årets första humla & bi på samma gång :)

Trevlig fredag!

****



torsdag 20 mars 2014

Förberedelser för nytt liv.


I dag skall äggkläckningsmaskinen plockas ner från vinden, den vind som vi rensade ur för att kunna göra oss fler rum, sovrum. Men så mycket sovrum har det nu inte blivit. Vi kom inte så mycket längre utan övergav iden att göra ett rum av den trånga övervåningen. Så sakta fyller vi på med saker där uppe igen. 

Äggkläckaren får stå och gå några dagar så att jag ser att allt fungerar sen ska den laddas med avelsägg :) Någon gång i slutet på april så kommer de första kycklingarna att kläckas om allt går som det ska :)

Trevlig torsdag!

******



onsdag 19 mars 2014

Färga garn med äppelbark, en fullträff.

 Alltså att färga ullgarn med äppelbark var en hit. Ord är nästan överflödiga, jag är jättenöjd. Gult som egentligen inte riktigt är min färg. Jag tror jag kan gilla den. Kanske ser man på färgen lite annorlunda när man gjort den själv :)

 Allt börjar med en ulltuss från Jämtlandsfåret.

Ca 300 gram handspunnet ullgarn från jämtlandsfåret, min absoluta favorit fårull.
300 g färsk äppelbark
Lite alun.


Trevlig onsdag!

*****





tisdag 18 mars 2014

Ett gammalt äppelträd.







Jag var ute tidigt i morse och lät mig förföras och försvinna en stund i mina fantasier. Längst ner, bort från torpet står ett gammalt äppelträd. Många gånger har både jag och S tänkt att vi borde göra en insats och rädda detta träd. Det är gammalt, har nog sett alla dem som bott i vårt torp och en gång i tiden försett den första familjen på två vuxna och åtta barn med god frukt. Hur man nu klarat av att bo så många på 50 kvadratmeter... Ja egentligen så var det mycket mindre, både hall och badrum är senare tillbyggnader. Delar av trädet sågade S ner här om dagen och så i morse passade jag på att skrapa mer bark till min färgning. Nu blev det inte så mycket bark, de flesta grenarna var döda sen länge. Men det slog mig hur vackert det gamla trädet är ändå i sitt förfall. Så många lavar, mossor och förmodligen insekter som lever gott på det döende trädet. Jag kunde inte låta bli att fota lite :)

I dag färgar jag ullgarn med äppelbark. Ska bli spännande att se hur det blir.


Hoppas ni har en fin dag!

****

måndag 17 mars 2014

En kanindag i dag.



  Det går att äta morot och samtidigt hålla ett öga på kaninungarna och fotografen.



Kaninungarna hade lämnat boet när jag skulle städa i burarna i morse så jag passade på att städa ur ordentligt i deras bur och ta lite bilder. Det är ju så hjärtat smälter när man tittar på dessa små ullbollar som poppar omkring som små popcorn :)

Jag har även klippt ett par kaniner i dag så det blev en riktig kanindag :)

*****