fredag 31 januari 2014

Det finns en i familjen som gillar snö...


Snön fortsätter att vräka ner. Det finns de som uppskattar s**ten... Själv så håller jag mig inomhus har kaniner att klippa och en stickning att leka med. En längre hundpromenad och skottning är inplanerad under dagen men i övrigt så kommer fredagen att avnjutas utan några större och tråkigare måsten. 

Trevlig helg!

*****




torsdag 30 januari 2014

Snö.


Så kom den då tillslut och det i en rejäl mängd. Vi slapp inte undan och än är det inte slut. Det har snöat nonstop i 2 dagar. Tror någon där uppe skrattar åt mig :/



******




måndag 27 januari 2014

Börjat i smyg och så lite om inkokning av mat.


Jag har tjuvstartat lite fast jag borde spinna klart allt garn innan. Men jag kunde inte låta bli. Får användning även av gotlandsullen då den ger mig en gråsvart färg som jag tror kommer att se bra ut när projektet är färdigt. Resten av garnet kommer att vara naturvitt (fårens egenfärg) eller svampfärgat. Det är hur kul som helst att vara igång. Fast det är väl så det är i början man är full av förväntan tills det börjar att strula och ha sig :) Det kommer säkert bli ett projekt med en och annan svordom och uppgiven suck. 


Någon undrade hur jag gör när jag kokar in mat på burk. Här kommer en enkel beskrivning på hur JAG gör. Jag lagar maten som om jag skulle äta den tex kycklingsoppa med alla ingredienser i. När den svalnat så pass att jag kan hälla upp den på burk utan att de spricker så gör jag det. Fyller burken tills det finns en centimeter kvar till kanten, på med locket.

Tricket är att "koka" ur syret ur burken så att det inte kan bildas bakterier som förstör maten. Utan syre så kan maten förvaras i princip hur länge som helst i burken. Jag har mina burkar i skafferier men har du jordkällare så är det kanon. Huvudsaken är att det är frostfritt. Jag gör likadant med överflödet i grönsakslandet, det mesta kan kokas in; Ärter, böner, pumpa, rotsaker i bitar, sparris osv. Även bär, frukt (sylt, marmelad) och svamp. Det som blir sämre är mat med grädde/gräddmjölk då det gärna vill separera. Det är inget fel på smaken men hos mig så hamnar fettet för sig och proteinerna blir bara en grynig massa i maten. Inte så aptitligt. Såna rätter kokar jag in utan grädde och när jag sen skall äta dem så värmer jag upp dem och har i en skvätt grädde. Man får pröva sig fram lite.

Det finns speciella grytor att köpa för inkokning/ hermetesering/sterilisering av mat och speciella burkar. Jag använder vanliga glasburkar från affären och sen kokar jag in dem med maten i min ugn. Burkarna ställs in i kall ugn där jag sätter temperaturen på 120c. Det tar mellan 1 1/2 timme till 3 timmar att koka in ett gäng burkar beroende på hur stora de är. Ju större burk ju längre tid. Koka hellre en halvtimme för länge och kolla när burken tagits ut och svalnat ngt hur locket sitter. Det ska sitta hårt fast (vakuum har bildats) Det som hänt mig när jag slarvat är att maten jäst. Kan meddela att det märks direkt. maten luktar en smula surt när du öppnar burken men framför allt så är smaken obeskrivligt äcklig. Mina burkar är inte optimala om man skall spara konserven i flera år för de är gjorda för engångsbruk och luft kan på sikt sippra in. 
 
Det finns en liten risk för botulismbakterien också men den är minimal. Väl rengjorda burkar även lock är det som skall användas. 

Här är en länk till bra information:
 


Trevlig måndag!

****












lördag 25 januari 2014

Tulpaner.


Jag kunde inte motstå att köpa en liten bukett med tulpaner igår. 
Älskar krispet när man tar idem och doften. De luktar grönt, nytt och fräscht. Nästan som lite vår :)


Jag slängde ut den lilla julgruppen som jag hade  och konverterade "vasen" till tulpanvas. De överblommade hyacintlökarna sparade jag, dem sätter jag ute i trädgården i vår. Resten hamnade på komposten. I dag har jag över 30 burkar som skall kokas in. Jag lagade några liter köttfärsås igår och köpte även en stor revbenssida som delades till revben och en del av köttet kokades till köttsoppa. Sen blev det även 8 burkar med kycklingsoppa att koka in i dag. Skafferiet är påfyllt med andra ord. Mat på burk är fantastiskt!


Trevlig lördag!

*******





fredag 24 januari 2014

Grått garn, grått väder och små beige överaskningar.








Det ligger ett konstant grått lock över mitt huvud och temperaturen är några minus eller straxt under noll. Kyligare på nätterna och små blåsigt om dagarna. Jag trivs inte. Nu är vi i slutet på januari och jag börjar att misströsta. Var är solen? Snälla våren kom! kom!

 Jag har lagt upp en oändligt massa maskor på en rundsticka. Det tar en evighet att ta sig från den första maskan till den sista, ett passande stickarbete i detta vintermörker. Det tunna garnet känns lika oändligt i maskform som vintern... den bara fortsätter och fortsätter. En litet glädjerop gav jag i alla fall i från mig när hönsen skulle matas och vattnas i morse, 3 små ägg låg det i redena. Årets första.

Det blir nog en räkmacka med ägg i kväll som fredagsmys :)

*********



 



torsdag 23 januari 2014

Gamla näsdukar.


Den vackraste gardinen jag sett på länge. Som ett kyrkfönster i gammalt färgat glas och bly. Jag bara älskar det. Handkercheif som det heter på engelska och som amerikanarna speciellt är väldigt förtjust i är tunna näsdukar, i skirt mönstrat tyg ofta vackert broderade. Jag vet inte om det går att hitta så fina gamla näsdukar i Sverige men jag kommer att skriva upp även dessa på min loppislista över saker jag måste hålla koll på när jag är ute och fyndar :)


Trevlig torsdag!

******




onsdag 22 januari 2014

Svampfärgade igår, igen...


Igår färgades det lite till här hemma. I grytan kokades blodrödspindelskivling ur för att släppa sina färgämnen. Ner i badet gick vit ull, min egen blend av jämte och alpacka eller jämtpackablend som jag kallar den ;)


Vitt = ofärgat, persika = kanelspindling, orangerött = blodrödspindelskivling och sen så är det lockar av gotlandsull där fällen fortfarande hänger ihop.



Några nystan till av det ofärgade och gotlandsullen skall spinnas sen kan jag börja sticka :)

Trevlig onsdag!

****



tisdag 21 januari 2014

Provspunnit.


I går provspann jag gotlandsullen. Lättspunnet och kul var det. Jag hade buntat dem i längd och färg vilket gjorde det lätt att spinna från locken direkt.


Här är slutresultatet. Nu är bilden lite mörk men jag är jätte nöjd med hur tunt garnet blev.

Trevlig tisdag!

*******



måndag 20 januari 2014

Leklust.



I bland eller rätt ofta så tar leklusten över och jag måste bara pröva. De små bokollonen fick hålla i sig i snön för det blåste rejält ute. Med en tuss ull i så blev de riktigt söta :)

Trevlig måndag!

*******







söndag 19 januari 2014

Knitting basket.

 
Jag föll fullständigt när jag fick syn på denna. Jag älskar läder och denna lär bara bli vackrare och vackrare med åren. Jag har inte brytt mig om att kolla vad den kostar, för det gör den nog :) Jag nöjer mig med att kika på den och drömma. För helt ärligt så har jag inte ett så stort behov av en knitting basket i läder även om den är underbar. Däremot så kasserade sambon här hemma två tweed kavajer och dem har jag funderingar på att sy om till nåt liknande, nån variant av knitting basket. Tänker nog ha denna läderväska som grundmodell när jag ger mig på kavajerna. Tweed blir ju inte lika styvt men det kanske inte gör nåt. Eller om man skall pressa vieselin på tygstyckena mellan tweeden och fodret. Skall fundera lite på vad som kan bli bäst. 

 
Ha en fin söndag!
 
*****
 
 
 
 



fredag 17 januari 2014

Persikofärgat med hjälp av spindelskivling.


Första färgen är klar. Jag färgade det vita garnet med kanelspindelskivling. Hade lite för lite alun hemma till allt garn men tänkte, äh jag kör ändå. När garnet sjudit i en timme i färgvätskan så var jag inte helt nöjd med färgen. För blek och för brun. Nu är det så att hos kanelspindlingen så är det de bruna pigmenten som fäster först så helt förvånad var jag inte. Men färgen var för blek och blaskig. Jag hade nog lite för mycket vatten till mängden svamp och garnet var nog också i mesta laget. Garnet fick ligga kvar i färgbadet över natten och halva nästa dag i väntan på att mer alun skulle komma hem med Sambon. Under dagen så tyckte jag att färgen på garnet förändrades så jag prövade att skölja ur en härva och tadam!!! Så bra det hade blivit, mer orange, persika än brunt.

Jag är väldigt nöjd. Detta blir mina två grundfärger, persika och vitt. Mer garn skall spinnas och mer garn skall färgas. Det färgbad som är kvar har jag hällt upp på flaskor. Det kommer till användning någon annan gång. Det finns massor av färgnyanser kvar i det badet :)

Som ni ser på bilden så är snön här. Den kom i morse och faller forfarande utanför fönstret.

Trevlig fredag!


*****







onsdag 15 januari 2014

Blandad sjal.

 Bilder från i sommras då jag stickade den här sjalen, ja jag stickade faktiskt ett par stycken bara för att de var så roligt och så enkelt. Ingen är den andra lik. Jag har blandat fibrer och återbrukat textilier hej vilt. Mega stor är den och man kan vira runt den runt huvud och eller axlar nästan lite hur som helst. Ullen från Värmlandsfår, blandrasfår, angora, tillsammans med andra spännande fibrer som tex Seacell.



Och här>> är de lite tilltufsade blommorna i ett annat utförande :)


Trevlig onsdag!


*****

tisdag 14 januari 2014

Så slog kylan till.


I alla fall igår då vaknade vi upp till -8,5 grader utanför fönstret. Det blir ju inga skitiga hundar i den kylan vilket är skönt efter 3 månaders regnväder. I dag stod termometern på -0.2. Nu väntar vi bara på snön, för den lär väl komma den också. Hoppas hoppas att det inte blir så mycket bara. 


En bra sak med kylan är i alla fall att jag fick testa lite av det jag stickat  av det garn jag spunnit. Det har liksom legat där i hallen på hyllorna i väntan på kylan...

Jag har en påse med Gotlandslockar kvar att rensa. Jag försöker att bunta dem efter längd och färg när jag tvättat dem och borstat ur dem med hundkardan. Jag kommer att fortsätta med det en stund idag medans jag svär över att vi har en så liten frys, just nu när man blir erbjuden ett litet vildsvin på 15 kg *mutter*

Trevlig tisdag!

*********


söndag 12 januari 2014

Hälften spunnet.



Vita, rena härvor med mjukt garn som kontrast mot den sträva skitiga och slitna väggen på träboden. Jag har snart spunnit hälften av det garn jag behöver av min jämt/alpackablandning. En blandning jag verkligen gillar. Skön att spinna, mjuk utan kli och stick. Jag har också slängt ett öga på min provtvättade gotlandsull som nu är torr och vad ska jag säga mmmmme like!

Trevlig söndag!

*******







lördag 11 januari 2014

Fel upphängt, fel plats men den fungerar.



... och fel kruka med fel blomma, men någonting åt detta hållet var vad jag ville åt när jag såg den gamla rostiga saken i loppisbodarna. Den gamla barncykelsadeln? har fått jobb hos mig som väggampel. Jag tycker att den är urcharmig och ingen lär se den utan att ha en åsikt. En conversation piece med andra ord ;)

Njut av er lördag, det tänker jag göra!

****


fredag 10 januari 2014

Gotlandsull på tork


I går tog jag en paus från spinnandet och satte mig och rensade gotlandslockar producerade i Ronneby :) Jag har haft lite svårt för denna ull eller inte svårt, lite kluven inställning kanske. När den sitter på fåret så säger den mig ingenting. Söta får, svarta ansikten, ull i alla möjliga ljusgrå-svarta nyanser. Lite trista, finns öööverallt. Verkar vara oerhört populära. Antar att det är kombinationen kött och användbara populära skinn som lockar. Själv så dras mina blickar mer åt stora fluffiga långhåriga rya fällar. Troligen jätte opraktiska i jämförelse med goltlänningens klippta korta mjuka krull. Och sen kan man ju säga att den vita ull jag är så förtjust i är verkligt dötrist. Ja jo ett litet hålla med här ifrån men den går ju att färga och det är det som lockar.

Nåja igår så gav jag gotlänningarna en chans. Ullen är mjuk, lockarna rinner som silke genom fingrarna och ändå så är denna ullen otroligt smutsig. Mycket hö och halm och lockarna är täckta av både det ena och det andra... Dessutom så får man all ull huller om buller av den enkla anledningen att de som har fåren har dem för köttproduktion, ullen är fri för den som vill hämta så jag har rotat i den stora ullhögen och försökt att plocka ut lite goa bitar ur fällarna. När allt jag inte vill ha i ullen rensats bort så var det dags för bad. Att borsta ur dessa lockar var det inte tal om, fåren är klippta i det härliga vintervädret som råder dvs spöregn.  Jag la ett par champinjonlådor med ull i blöt med lite ulltvättmedel i 30 minuter sen bytte jag sköljvatten ett par gånger. Nu ligger ullen på tork och jag tror att den blev helt ren. I alla fall från kiss, bajs och lera... skön hobby man har :))

Trevlig fredag!

******
Japp, jag vet att man även kan färga gotlandsull.













torsdag 9 januari 2014

Ryskor imponerar.

 Ryska kvinnor imponerar! Det började med att jag fann denna bild på nätet och genast så klickade jag mig vidare. Den här ryska designern eller konstnären vill jag kalla det gör allt själv. Handgjorda filtade jackor med vad jag trodde först målade motiv. Men icke så, det är silke som tovats fast sk nunotovning. Jag är mållös!



 Här nedanför, en annan variant av en annan ryska. Inte lika stram och prydlig i formen men fantastiskt vacker. Tänk, den som ändå kunde det här. Det lilla jag prövat på att tova är ett par sulor till stövlarna och ett par handledsvärmare. De gick att använda men hade knappast lämnat någon hänförd haha. Fast jag tänkt att tovning inte är något för mig så blir jag sjukt sugen på att testa igen när jag ser dessa plagg. Den dagen vi lämnar vårt pyttiga torp för ett större hus då skall jag slabba loss med ull i mängd, vackra silkestyger, sax och litervis med varmt vatten och såpa!


Under tiden så får jag njuta av allt vackert jag hittar på nätet och trampa vidare på min rock :)

Trevlig torsdag på er!

*******




onsdag 8 januari 2014

Letar efter hedersplatsen.




I dag så tänkte jag försöka hinna med att spinna lite och kamma lite mer av jämtlandsullen. Under tiden så tänker jag fundera på var jag skall ha mitt senaste skrot fynd :) Jag fick en snilleblixt när jag fann den, nu gäller det att se om iden håller hela vägen :)

Trevlig onsdag!

******





måndag 6 januari 2014

Ett kok stryk och hett vatten, sen blev det ordning.



Lite däng i hett vatten med lite vanligt vittvättmedel och härvan blev betydligt bättre än igår. Blev kanske en smula överambitiös när jag härjade runt med händer och garn i vattnet för det fanns en tendens till filtning när jag tog upp det. Men rent blev det och provstickat har jag gjort och jag är riktigt nöjd. Garnet är sagolikt mjukt. Ett sånt här garn skall babysar bära närmast kroppen, fast det skriver jag med en varning. Finns stor risk att man kramar ihjäl barnet ;) Men garnet duger lika bra till en gammal kärring som inte tål kliande kläder.

Stickade en bit på min provlapp med väldigt små rundstickor nr 2 tror jag att det är. Sen bytte jag till nr 4 och stickjade en bit bara för att testa lite. Jag vill ha en tät stickning med ett tunt garn. Men jag vill inte att stickningen blir stum och hård. Det blir nog rundsticka nr 2 till detta projekt storlek 4 blev för glest. Men först så skall jag spinna klart allt garn och sen så skall det färgas. 

Ull är bra shit, man har kul läääänge :)

********

Sen har jag gotlandslockar som måste tvättas, hämtade dem igår...