lördag 31 augusti 2013

Min första återvinningsbatt

Jag gjorde en återvinningsbatt igår (mitt egna ord) En trasig silkesnäsduk med många färgglada trådar slaktades och kardades samman med ofärgad blandull och en smula blått (Brakvedsbär) växtfärgad ull. Nja, inte helt nöjd med resultatet. Garnet är balanserat och känns skönt i handen men jag var alldeles för snål med det återvunna materialet. Det skulle varit betydligt mer silkestrådar i garnet för att skapa mer effekt. Garnet blev en smula beige och intetsägande tycker jag men det är bara att öva vidare.

Trevlig lördag på er :)


**********

fredag 30 augusti 2013

Nyanser.

Ett litet livstecken. Lusten att blogga fick sig en rejäl törn. Lusten till det mesta är det faktiskt lite si och så med fortfarnade. Ullen är just nu terapi. Att plocka och pilla med den hjälper en att fokusera på annat än det sorgliga. Mycket utevistelse i skog och mark med övriga hundgänget gör hjärnan klarare och svampkorgem fylls med saker som man kan testa att växtfärga med :) 

Av brakvedens bär (hela trädet är giftigt) så har jag fått blå färg på obetadull. Ull och färg, kallbad, stoppades i en glasburk i en vecka, sen var ullen blå. Grenar, blad och rot sägs ge gul-grön färg.

I brist på bättre svamp så har jag plockat det jag kunnat hitta. Färska obestämda trätickor gav en mild ljusgul ton.

Bokollonen var en överaskning. Ullen såg först köttfärgat ut efter färgbadet men den har vuxit till sig i mina ögon. Nu nån rödrosabrun nyans som faktiskt inte alls är dum. Har provspunnit en liten härva löst. Garnet blev mjukt och lent :)

Brekvedsbär på alunbetad ull i varmbad blev grågönt.Vissa partier drar mot mörkt mossgrönt.

Grenar och blad från Berberisbusken gav en färgvätska som påminde om nyponsoppa. Ullen däremot blev rätt tamt infärgad. Gulaktig med en tuch mot det röda om man använder sin fantasi ; )

All ull i backarna var vit från början.

**********

Tack för alla snälla kommentarer och mail.
Det värmer  ♥









måndag 5 augusti 2013

Anna har tagit farväl.

 Sov gott du lilla söta, min allra bästa vän.

Sent igår kväll blev du sjuk och med tanke på din tidigare åkomma så beslöt vi oss för att inte operera utan du skulle få somna in. Vi fick komma när vi ville till veterinärkliniken, tillståndet var allvarligt men inte akut, än hade vi några timmar på oss tillsammans. Jag bäddade åt oss i sängen i natt, du och jag på samma huvudkudde som så ofta förr. Liten, du och jag pratade hela natten. Ja jag pratade nog mest. Medans mina händer smekte din päls så talade jag om för dig hur vacker du var, så speciell. Du har alltid gillat beröring så det ville jag ge dig massor av dessa sista timmar som vi hade tillsammans. Du somnade och sov lugnt vid min sida, nära. Jag lät din örsnibb glida smeksamt mellan mina fingrar, jag viskade hur mycket jag älskade dig, alltid skulle älska dig och revan i mitt hjärta blev djupare för varje timme. 

Jag lät dig sova, själv så vakade jag. Försökte ta in så mycket av dig som möjligt för att aldrig glömma. Natten gick mot gryning och jag ville aldrig att den skulle ta slut, var inte reda att ta farväl, inte än. Måtte morgonen komma snart så att du inte hinner få ont. I gryningen så somnade jag och när jag vaknade var dagen ny. Du lyfte ditt lilla huvud och la det i min utsträcka hand, du kröp närmare och ville kindas som på ditt vanliga sätt och mitt hjärta slets i tu.

Tidigt i morse så tog vi adjö hos veterinären. Allt gick lugnt och fint till. Du och jag hade ju samtalat hela natten. Jag bjöd dig frikostligt på korvbitar medans veterinären tog hand om det praktiska. Många kramar och pussar fick du innan du fick gå. Många kramar och pussar har du gett mig under dina fyra levnadsår.

Nu är det över, min älskade lilla Anna, min Nananass har lämnat oss och jag är otröstlig, hur ska jag gå vidare.

************




söndag 4 augusti 2013

Glasburkar

 Strösocker, timjan, farin och lagerblad. De senaste loppisfynden har fått sitt innehåll.

 Det saknas någon gummiring men jag tycker att en tia per burk, en burk som håller i all evighet så länge du inte tappar den är ett mycket bra pris. Den tål att tvättas om och om igen och det går alldeles utmärkt att byta innehåll i burken för det är få saker som lämnar smak och lukt på glas.

Jag är glasburks-ha-galen på alla sätt. Även de vanliga glasburkarna från affären sparas fast för inkokning av mat, konservering. I går skördades spritärtor och kokades in. Jag har också skurit ner en kvarting av pumpan i bitar och konserverat dem på burk. Ska bli spännande och se hur de bitarna ser ut om några månader. Pumpa på burk, funkar det?

Trevlig söndag!

*****

lördag 3 augusti 2013

Snabbstickat.




En snabbstickad hösttröja tänkt för höstiga promenader i skogen med hundar och svampkorg. Så varm att den räcker i vinter också. 100% handspunnet ullgarn. Fällen kommer från ett blandras får, vi gissade på gotland-finull eller något sånt. Det färdiga garnet blev betydligt mjukare än jag trodde när jag spann det. Halskragen stickade jag med ett annat garn en mix av angora från mina kaniner och denna fäll, för att få det ytterligare lite mjukare runt halsen. En tråd angoragarn och en tråd ullgarn ihop tvinnade. Det grå garnet är ofärgat och de ljusare partierna är växtfärgat med Abies Korea, blåröda kottar. Så mycket färg blev det nu inte av dessa kottar, det skiftar i ljus ljus blå-grön-silvriga toner...
 
I dag skulle jag behövt städa ur både här och där hos folk och fä här på torpet men vi kommer nog att nå rekordhöjd i värme så jag skjuter på det någon dag. I stället så får jag passa på att njuta av denna värme och bada som en tok i pöölen istället om jag inte står ut i solen : )
 
 Trevlig lördag!

*****





fredag 2 augusti 2013

Kunde inte hålla mig längre...


I morse så kunde jag inte hålla mig längre. Jag bröt loss en av de större pumporna. Om den var mogen nog, om det var dags, vet jag inte, jag har aldrig odlat pumpa förr. Men som med mycket annat så är kanske inte stor lika med bäst. Alltså skördar jag en nu, en jag tycker är tillräckligt stor. 

Vad jag ska göra med den vet jag inte heller. Antingen så ska den tillagas och bli smaskiga pumpkin panncakes *mums* eller så skall den förvaras och sparas till senare i höst. Hur man bäst förvarar dem vet jag inte heller, än. Dags att läsa på lite om pumpor.

Trevlig fredag!

******

torsdag 1 augusti 2013

Köttfärgad ull.

I brist på färska valnötter som skall ge brun färg och inga kastanjeträd i trädgården (dem har jag också tänkt testa) så fick det bli det jag hade, Bokollon. Färska, plockade från trädet, ca 1 1/2 liter gav den ljusa ullen denna rätt osmakliga köttfärg... Sambon sa redan innan att det såg ut som en gryta med grisblod när ollonen kokade. Jag hade även i 2 tsk bikarbonat, det gjorde att färgen kom fram, innan var det mest gulaktigt. På bilden så har grytan stått ute efter kokning och färgbad hela natten så det mesta röda har sjunkit till botten.

Nu ska ullen få torka, sen spinner jag den och färgar om den en gång till i samma färgbad. Kanske blir färgen annorlunda då, lite mustigare, mer röd mindre köttig. Känner i ullen att jag har en del lanolin kvar i den, det kan ha påverkat fästförmågan. Ullen betades med alun. Vinsten kanske kan hjälpa till och ge en klarare färg? Jag experimenterar vidare.

Trevlig torsdag! 

******